Η Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία γεννήθηκε στις 16/9/1927; στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Η οικογένειά της πήρε μέρος στην ΕΑΜική αντίσταση και η συντρόφισσα Ευανθία με την ίδρυση του ΔΣΕ εντάχθηκε στις γραμμές του.
Υπηρέτησε στο Γενικό Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο, στην 14η Ταξ/χία στο Βίτσι και στη σχολή υγειονομικών στελεχών-ανθυπολοχαγών.
Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία |
Πήρε μέρος αδιάκοπα στη μεταφορά τραυματιών στη μεγάλη μάχη της Βόρειας Πίνδου που κράτησε 70 μέρες το καλοκαίρι του 1948, καθώς και στις μάχες του Μπίκοβικ το 1948 και της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός υγειονομικού.
Συγκλονιστική μαρτυρία για το νοσοκομείο του ΔΣΕ και την λειτουργία του, έχει δώσει η σ. Ευανθία Ζωΐδη, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος». Η μαχήτρια του ΔΣΕ ήταν υπολοχαγός Υγειονομικού και στη διάρκεια της εποποιίας του ΔΣΕ βρέθηκε στο νοσοκομείο στην Ασπρη Πέτρα του Γράμμου, που είχε στηθεί με απίστευτους κόπους, θυσίες και αυταπάρνηση για τη νοσηλεία των τραυματισμένων μαχητών του.
Ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1949. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ πέρασε αρχικά στη Αλβανία και στην συνέχεια έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Ρουμανία και την Ουγγαρία όπου απέκτησε την κόρη της Θάλεια, με τον αγωνιστή Γιώργο Ζωίδη, στέλεχος του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, ιστορικό και συγγραφέα.
Στην πολιτική προσφυγιά σπούδασε ρωσική φιλολογία
και άνηκε στην ΚΟΒ μηχανισμού της ΚΕ. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα το 1981
συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος
της ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.
Η συντρόφισσα Ζωίδη (Κόντου) Ευανθία υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου
της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα
στους αγώνες που ακολούθησαν.
Έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2022
Με το γιατρό χειρουργό του ΔΣΕ Γιώργο Τζαμαλούκα, συνάντηση στην πολιτική προσφυγιά στη Ρουμανία |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου