ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Επιπτώσεις

 Πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός δήλωνε από την Κοζάνη πως η απολιγνιτοποίηση αποτελεί «ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία» και πως «ουδέποτε στην ιστορία οποιασδήποτε Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα τόσοι πόροι» για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση». Μάλιστα, σε συνέντευξή του εκείνες τις μέρες είχε πει ότι «ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. 

Γιατί δεν νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην Κοζάνη φαντάζονται το μέλλον τους να δουλεύουν σε ένα λιγνιτωρυχείο. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά την οποία μπορώ να φανταστώ για έναν νέο σήμερα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, πολλές, καλύτερες θέσεις εργασίας από αυτές». Σήμερα, με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα «εμβληματικά έργα» σε εξέλιξη, με παχυλές ευρωενωσιακές και κρατικές επιδοτήσεις για τα αρπακτικά των ΑΠΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους των κατασκευών και της Ενέργειας, η Δυτική Μακεδονία σημειώνει - σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της ΕΛΤΑΣΤ - τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, με 19,7%. 

Συνδυάζοντας αυτό το στοιχείο με τα αποτελέσματα της απογραφής, όπου η Δυτική Μακεδονία απώλεσε το 10% του πληθυσμού της, αποτυπώνονται οι επιπτώσεις του «οδοστρωτήρα» της απολιγνιτοποίησης και της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας που υπηρέτησαν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις. 

Από τη μία ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση και εντατικοποίηση της δουλειάς για τον λαό της περιοχής και από την άλλη ενεργειακά, κατασκευαστικά και «πράσινα» μονοπώλια που θησαυρίζουν στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, ενώ ο λαός προετοιμάζεται για έναν ενεργειακό χειμώνα - εφιάλτη...


Με νέες χρεώσεις και επιδοτήσεις οδηγούνται σε συσκότιση τα λαϊκά νοικοκυριά

Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση τις αιτίες της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, αντίθετα οδηγούν σε συσκότιση τα λαϊκά νοικοκυριά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των νέων χρεώσεων από τις εταιρείες - προμηθευτές Ενέργειας, η κυβέρνηση εισάγει ένα νέο μοντέλο επιδότησης, που όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα διαρροές από το υπουργείο θα δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση και στη μείωση της κατανάλωσης. Είναι δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι της επιδότησης θα είναι αισθητά χαμηλότερο, με διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης - σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - σταδιακά οι επιδοτήσεις να μειώνονται, με στόχο πάντα τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες χρεώσεις των εταιρειών για τον Οκτώβρη θα είναι ακριβότερες απ' ό,τι τον Αύγουστο. Οι μεταξύ τους αποκλίσεις θα είναι ως συνήθως ελάχιστες και το βέβαιο είναι ότι μετά και την κρατική επιδότηση οδεύουμε προς τιμή κιλοβατώρας περί τα 0,15 ευρώ, όταν έναν χρόνο πριν ήταν έτσι κι αλλιώς ακριβό το ρεύμα, με την τιμή στα 0,094 ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για άμεση αύξηση στην τιμή κατά μιάμιση φορά ή 150% και με την επιδότηση, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών.

Βέβαια, ακόμα και η «αποκλιμάκωση» τιμών που επικαλούνται οι εταιρείες και η κυβέρνηση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα αποτελεί πρόκληση, από τη στιγμή που οι τιμές φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά είχαν φτάσει τα 338 ευρώ έναν μήνα πριν (22 Αυγούστου) ενώ η μέση τιμή του τον Σεπτέμβρη ήταν κάτω από 200 ευρώ. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η τιμή μετά την επιδότηση όπου πούλαγε ρεύμα η ΔΕΗ τον Σεπτέμβρη ήταν στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η τιμή στον τελικό καταναλωτή, από τα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 10-12 λεπτών του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, με κύριο «όχημα» την παροχή οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή). Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών, τιμή αισθητά αυξημένη σε σχέση με το κόστος που είχε το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβρη (7,5 λεπτά).

Σ' αυτό το πλαίσιο, της ληστείας των λαϊκών εισοδημάτων από τα μονοπώλια της Ενέργειας, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης, με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται. Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης, που εκτιμάται ότι θα είναι μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Στην ενδιάμεση (εκτιμάται μέχρι 1.000 κιλοβατώρες τον μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη, και στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη. Οσοι είναι στα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων, εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, θα ανεβαίνουν στο αμέσως υψηλότερο ποσό επιδότησης. Το νέο μοντέλο θα ισχύσει από 1η Οκτώβρη και για τις καταναλώσεις όλου του μήνα, δηλαδή για τους λογαριασμούς που θα πάρουν στα χέρια τους οι καταναλωτές τον Νοέμβρη.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι είναι «πολύ μικρές» οι πιθανότητες διακοπών ρεύματος το επόμενο διάστημα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «όταν μαίνεται ένας πόλεμος, συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα»... Αναφερόμενος στις νέες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, είπε ότι στόχος είναι να απορροφηθεί περίπου το 90% των νέων αυξήσεων (δηλαδή και νέα αύξηση των Οκτώβρη, όπως κάθε μήνα...) και επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί κλιμακωτό σύστημα, με τρεις κλίμακες και σύνδεση του ποσοστού επιδότησης με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος.


ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Κόβουν από τη διατροφή τους 7 στα 10 λαϊκά νοικοκυριά
 
 Η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Η πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών «κόβει» πλέον ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα από τη διατροφή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία γονιών και παιδιών.

Περίπου 7 στους 10 έχουν μειώσει τις αγορές τους σε είδη διατροφής, ενώ 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Επιπλέον, το γεγονός ότι σύντομα θα διακοπεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, με το λίτρο να ξεπερνά το κόστος του λίτρου της βενζίνης, θα προκαλέσει νέες ανατιμήσεις στα καταναλωτικά προϊόντα.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά αποτυπώνεται και σε έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έγινε το διάστημα 29 Αυγούστου - 2 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με αυτήν:

  • Το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη μέτρηση του Απρίλη 2022).
  • Το 84% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις (έναντι 79% στη μέτρηση του Απρίλη 2022). Αλλωστε, η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ σταθερά ξεπερνά το 13%.
  • Το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερα ή φθηνότερα προϊόντα, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%.
  • Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, το 63% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση το τελευταίο διάστημα.

Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων.

Συγκεκριμένα:

  • Το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού (έναντι 75% στη μέτρηση του Απρίλη). Πρόκειται για μια τάση που συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη κίνηση λόγω και της εκπτωτικής περιόδου.
  • Το 44% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή, η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, καταγράφεται και σήμερα, αρκετά εντονότερα.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τα σενάρια περί «επιταγής ακρίβειας» μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Κι αυτό γιατί θα αφορά ένα ελάχιστο μέρος εργατικών οικογενειών, ενώ ακόμα και γι' αυτούς, σε καμία περίπτωση δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις, παρά μόνο τα ψώνια του σπιτιού για λίγες βδομάδες. Αλλωστε, πλέον οι οικογένειες ψάχνουν από πού να μπαλώσουν «τρύπες», αφού εκτός από την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα έχουν εκτοξευτεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Ιούλη, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το καλάθι των νοικοκυριών κόστισε 224 ευρώ, 53 ευρώ ακριβότερα από τον Ιούλη του 2021 που ήταν στα 171 ευρώ, με υπολογισμούς που δεν παίρνουν βέβαια υπόψη τις πραγματικές ανάγκες αλλά ένα «μίνιμουμ» επίπεδο διαβίωσης.

Συνολικά πάνω από 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν σημειώσει αύξηση της τιμής τους έως και 20% μέσα σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου