ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Σε τροχιά ολέθριας κλιμάκωσης η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας


 Ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα σε ανατολική και νότια Ουκρανία και η επιστράτευση εφέδρων από τη Ρωσία

Σε τροχιά ολέθριας κλιμάκωσης «χωρίς επιστροφή» βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δύο στρατόπεδα να δηλώνουν αποφασισμένα να πετύχουν τους στόχους τους με όλα τα μέσα.

Μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για μερική επιστράτευση, δημοψηφίσματα για προσάρτηση εδαφών και απειλές για πόλεμο «με όλα τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει η Ρωσία», περιλαμβανομένων των πυρηνικών, τα κράτη του ευρωατλαντικού μπλοκ διαμηνύουν ότι η ήδη τεράστια στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί «μέχρι τον θρίαμβο της Ουκρανίας».

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού και από τις δύο πλευρές δεν οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου, αντίθετα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της συνέχισης και ενίσχυσης της σύγκρουσης.

Ο κίνδυνος μιας απευθείας σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας (και όχι «δι' αντιπροσώπων», όπως συμβαίνει μέχρι τώρα από την πλευρά του ευρωατλαντικού μπλοκ) αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

«Οπλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζουν ρωσικό έδαφος που συνορεύει με την Ουκρανία, σκοτώνοντας αμάχους», επεσήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, αναφερόμενος σε χτυπήματα σε Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Κριμαία. Εκτός από την αποστολή όπλων και την εκπαίδευση Ουκρανών, «καταγράφουμε την παρουσία Αμερικανών μισθοφόρων και συμβούλων στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, πλησιάζουν στο χείλος τού να μετατραπούν σε μέρος της σύγκρουσης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δημοψηφίσματα προσάρτησης και επιθέσεις σε «ρωσικό έδαφος»

Την Παρασκευή ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και περιοχές της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ (αυτές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις) για την προσάρτηση από τη Ρωσία περίπου του 15% των εδαφών της Ουκρανίας.

Μετά τα δημοψηφίσματα και την ένταξη των περιοχών στο ρωσικό κράτος, η Μόσχα ενδέχεται να χαρακτηρίσει τις ουκρανικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές - με ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και ΝΑΤΟική καθοδήγηση - επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης.

«Η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή», ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ. Οταν το Ντονμπάς και άλλα ουκρανικά εδάφη ενταχθούν στη Ρωσία, «η προστασία τους θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις», είπε και διευκρίνισε ότι τα διαθέσιμα ρωσικά όπλα με τα οποία είχε απειλήσει ο Πούτιν στο διάγγελμά του περιλαμβάνουν «στρατηγικά πυρηνικά όπλα και όπλα που βασίζονται σε νέες αρχές».

Προειδοποιώντας δε όσους προσπαθούν να «τρομοκρατήσουν» με «χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία», ο Μεντβέντεφ απείλησε ότι «ο υπερηχητικός πύραυλος είναι εγγυημένο ότι μπορεί να φτάσει μέχρι στόχους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα».

Τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Ντονμπάς και άλλα εδάφη η Ρωσία θα τις θεωρήσει επιθέσεις στα εδάφη της αν τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται εκεί έχουν θετικά (υπέρ της ένταξης στη Ρωσία) αποτελέσματα, ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει πέντε μέρες. Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες με εκλογικούς αξιωματούχους να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα με φορητές κάλπες, ενώ όπως αναφέρεται τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις 27 Σεπτέμβρη, για «λόγους ασφαλείας» και για να μη συγκεντρώνεται κόσμος σε αυτά, καθώς συνεχίζονται οι μάχες σε αρκετές περιοχές και εντείνονται τα ουκρανικά χτυπήματα.

Ενδεικτικά, την Παρασκευή αναφέρθηκαν ουκρανικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή της Χερσώνας, με στόχο να εμποδίσουν όσους σκόπευαν να ψηφίσουν. Την ίδια μέρα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε την τοποθεσία Γιατσκίβκα στο Ντονέτσκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρ. Βέρεστσουκ ανακοίνωσε ότι όσοι Ουκρανοί πολίτες συμμετέχουν στα δημοψηφίσματα της Ρωσίας θα αντιμετωπίσουν ποινές μακροχρόνιας φυλάκισης. Αν οργανώσουν ψηφοφορία απειλούνται με φυλάκιση 5 - 10 ετών, ενώ και όσοι ψηφίσουν απειλούνται να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και 5 ετών. «Μην πάρετε ρωσικό διαβατήριο, μην πάτε σε δημοψηφίσματα, μη συνεργαστείτε με τους κατακτητές και φύγετε αν είναι δυνατόν», δήλωσε.

«Λοιπόν, πώς τα περνάτε με τον καπιταλισμό;»*

Ξεκίνησε η μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Στο μεταξύ ξεκίνησε στη Ρωσία η μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Βλ. Πούτιν «προκειμένου να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, για την ασφάλεια του λαού μας και του λαού στα απελευθερωμένα εδάφη» της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση για μερική επιστράτευση και δημοψηφίσματα έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει σταθερή, χωρίς σημαντική πρόοδο από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ο ουκρανικός στρατός με τη στήριξη εξοπλισμών και πληροφοριών από το ΝΑΤΟ ανακατέλαβε ορισμένες τοποθεσίες στην περιφέρεια του Χαρκόβου και καταφέρνει χτυπήματα σε «στρατηγικούς» ρωσικούς στόχους στην περιφέρεια της Χερσώνας και στη Ζαπορίζια, που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις.

Στα υπόλοιπα εδάφη της Ζαπορίζια, που ελέγχονται από το Κίεβο (μεταξύ τους και στην ομώνυμη πόλη και πρωτεύουσα της περιφέρειας), δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία θα διεξαχθεί «μετά την απελευθέρωσή τους», σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο της περιοχής. Στη Ζαπορίζια παραμένει υψηλός ο κίνδυνος σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος, με αλληλοκατηγορίες για χτυπήματα στον πυρηνικό σταθμό και με τις φιλορωσικές αρχές να ανακοινώνουν ότι κινδυνεύει το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων του σταθμού.

Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός πιέζει προς την κατεύθυνση της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, που έχει καταληφθεί πλήρως από τη Ρωσία, ενώ εδώ και μήνες συνεχίζονται σφοδρές εχθροπραξίες στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού αιτιολόγησε την ανάγκη για μερική επιστράτευση λέγοντας ότι η Ρωσία «πολεμάει με τη συλλογική Δύση στην Ουκρανία». «Σχεδόν όλο το δορυφορικό δίκτυο του ΝΑΤΟ λειτουργεί εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία (...) Δυτικοί διοικητές κάθονται στο Κίεβο και διευθύνουν τις επιχειρήσεις» και σημειώνονται «χτυπήματα από δυτικά όπλα εναντίον αμάχων».

Ο Σοϊγκού ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο ανέρχονται σε περίπου 6.000 στρατιώτες.

Σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας έγιναν διαδηλώσεις κατά του πολέμου και της επιστράτευσης, ενώ σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και δημοσιεύματα στον Τύπο έγιναν πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες ότι σε συλληφθέντες διαδηλωτές δόθηκαν φύλλα πορείας για επιστράτευση κατά προτεραιότητα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι παράνομο».

Με επιστράτευση όσων διαδηλώνουν απείλησε ο Ρ. Καντίροφ, ηγέτης της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας. Οι συγγενείς των γυναικών που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αντιπολεμική συγκέντρωση στο Γκρόζνι έχουν ήδη κληθεί και σταλεί στην Ουκρανία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όποιος πάει σε συλλαλητήριο, ή οι σύζυγοί τους και όλα τα παιδιά τους θα σταλούν στην πρώτη γραμμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πραγματοποιηθεί επιστράτευση στην Τσετσενία, γιατί η περιοχή «υπερέβη την ποσόστωση κινητοποίησης», καθώς από την αρχή του πολέμου 20.000 Τσετσένοι συμμετείχαν στις εχθροπραξίες. Ο Καντίροφ διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου παραδέχτηκε λάθη από τα ρωσικά στρατεύματα, και θα φτάσει στην Οδησσό.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια πολλών Ρώσων να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση. Αυξημένη ήταν η κίνηση στα σύνορα με τη Φινλανδία, αλλά και με το Καζακστάν, τη Γεωργία και τη Λευκορωσία.

Μαζική κινητοποίηση εφέδρων βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Εσθονία, η κυβέρνηση της οποίας - μία μέρα μετά το διάγγελμα Πούτιν - κάλεσε περίπου 2.900 εφέδρους να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας «Quill 2022».

Δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα ρωσικά δημοψηφίσματα, λένε ΝΑΤΟ - ΕΕ

Οι Δυτικοί «σύμμαχοι» της Ουκρανίας κατήγγειλαν τις νέες κινήσεις της Μόσχας ως απόπειρα υφαρπαγής γης και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν - στην οποία βέβαια συμμετέχουν όλες οι πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης - ενώ τα κράτη του ΝΑΤΟ, όπως «δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», έτσι δεν θα αναγνωρίσουν ούτε την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Μάλιστα το ΝΑΤΟ κάλεσε «όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση».

Το ΝΑΤΟ, το G7 και η ΕΕ επίσης δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Μάλιστα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ προανήγγειλαν την πρόθεσή τους να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Πάντως ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και κατόπιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «λογικό επιχείρημα να προχωρήσουμε σε νέο πακέτο κυρώσεων, ειδικά στην Ενέργεια».

Κίεβο: Ζητάει περισσότερα όπλα, απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ζήτησε ειδικό δικαστήριο για τα «εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο και όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, συστήματα αεράμυνας, δυτικού τύπου άρματα μάχης.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους όρους της Ρωσίας και κάθε λύση που θα έρχεται σε αντίθεση με τη «φόρμουλα ειρήνης» που παρουσίασε η Ουκρανία, δηλαδή το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας», που δεν κάνει λόγο για στρατιωτική «ουδετερότητα», αντίθετα αναφέρεται σε μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών κ.λπ.

Ο Ζελένσκι πέταξε επίσης «μπηχτές» σε κράτη όπως η Τουρκία, λέγοντας πως «όσοι μιλούν για ουδετερότητα εννοούν κάτι άλλο. Προσποιούνται ότι προστατεύουν κάποιον, αλλά στην πραγματικότητα προστατεύουν μόνο τα συμφέροντά τους».

Αλλά και το Κρεμλίνο δεν βλέπει «προϋποθέσεις για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων» που θα είναι «χρήσιμη για την επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε την Παρασκευή ο Πεσκόφ. Υπενθύμισε ότι η Ουκρανία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις πριν από μήνες για «να λύσει τα προβλήματα στο πεδίο της μάχης». «Γνωρίζετε καλά την αντίδραση του Προέδρου μας», πρόσθεσε.

 *Την «ερώτηση» του Λένιν στους λαούς, θα την βάζουμε σε κάθε ανάρτηση που σχετίζετε με χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου