ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΗΠΑ και ΕΕ «αδειάζουν» τα αποθέματα όπλων τους με τις αποστολές στο Κίεβο


 Συντονισμένη εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών οργανώνει η ΕΕ, ενώ εντείνονται διεργασίες και αντιθέσεις για την «επόμενη μέρα»

 Με την αποστολή της ΕΕ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη, την οποία ενέκριναν την περασμένη βδομάδα οι 27 υπουργοί Αμυνας στην Πράγα, η λυκοσυμμαχία βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που η ΕΕ επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μακροχρόνια γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Οπως επισημάνθηκε στην Πράγα, υπάρχουν ήδη πολλές «εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες» του ουκρανικού στρατού που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκές χώρες, και τα κράτη της ΕΕ θέλουν να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με συντονισμένο τρόπο. Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις ανάγκες εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Συνολικά τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία, με αξιωματούχους τους να δηλώνουν ότι η στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο Κίεβο είναι καίρια για την εξέλιξη του πολέμου και τους όρους που θα τεθούν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του, αλλά και για τη συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων στην ανοικοδόμηση και τη συνολικότερη γεωπολιτική επιρροή την «επόμενη μέρα».

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, από το κόμμα των Πρασίνων, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη αν είναι δυνατό να κερδίσει το Κίεβο τον πόλεμο, επανέλαβε ότι η Γερμανία θα βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» και ότι δεν θα υποκύψει στον «ενεργειακό εκβιασμό» της Ρωσίας, ακόμα κι αν οι Γερμανοί πολίτες βγουν στους δρόμους τον χειμώνα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν για τις υψηλές τιμές της Ενέργειας και άλλων προϊόντων...

Η ίδια εκτίμησε ότι η Ουκρανία «θα χρειαστεί και το επόμενο καλοκαίρι νέα βαρέα όπλα» και ότι ο πόλεμος «ενδέχεται να συνεχιστεί για χρόνια», συμπληρώνοντας ότι «τους υποστηρίζουμε οικονομικά και στρατιωτικά, και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Τελεία και παύλα».

Την ώρα που η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) προειδοποιούσε ότι τα αποθέματα του γερμανικού στρατού φτάνουν στα όριά τους σχετικά με την αποστολή εξοπλισμών στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Ο. Σολτς προανήγγειλε επ' αόριστον στήριξη και αποστολή όπλων τελευταίας τεχνολογίας (προηγμένη αεράμυνα, συστήματα ραντάρ ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη).

Από το Κίεβο, ο Δανός ΥΠΕΞ Γ. Κόφοντ ισχυρίστηκε την περασμένη βδομάδα ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, «γι' αυτό θα συνεχίσουμε να παρέχουμε σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και να εκπαιδεύουμε τους στρατιώτες σας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η Σουηδία ανακοίνωσε συνολική βοήθεια προς το Κίεβο περίπου 94 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 47 εκατ. για στρατιωτική βοήθεια.

Η ΕΕ ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει νέο πακέτο χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει πιθανώς πακέτο δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου το Κίεβο να καλύψει επείγοντα κρατικά έξοδα. Τα χρήματα αποτελούν μέρος του πακέτου 9 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η ΕΕ τον Μάη, ενώ Βερολίνο και Βρυξέλλες φέρονται να διαφωνούν για τον τρόπο της χρηματοδότησης, αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».

Από αυτά τα 9 δισ. έχει εκταμιευτεί 1 δισ., ενώ η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις και όχι δάνεια. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σχετικά με τα υπόλοιπα 3 δισ.

Ασταμάτητη ροή στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ η ασταμάτητη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει «μειώσει σημαντικά» τα εξοπλιστικά αποθέματα της Αμερικής, αν και όχι ακόμα σε «κρίσιμα επίπεδα», με το Πεντάγωνο να προειδοποιεί ότι «η αμερικανική αμυντική ικανότητα δεν μπορεί πλέον να είναι εγγυημένη», έγραψε η «Wall Street Journal».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε έχει παραδώσει στην Ουκρανία συνολική στρατιωτική βοήθεια ύψους 14 δισ. δολαρίων, με τους περισσότερους εξοπλισμούς να παρέχονται από τα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ πλέον ξεκίνησαν και τα συμβόλαια για την κατασκευή νέων εξοπλισμών από την αμερικανική πολεμική βιομηχανία και την αποστολή τους στο Κίεβο.

Την άνοιξη το Κογκρέσο ενέκρινε στρατιωτικό πακέτο - μαμούθ για την Ουκρανία και συνολικά για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ύψους 40 δισ. δολαρίων, το οποίο δίνεται σταδιακά.

Μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει 16 εκτοξευτές πυραύλων τύπου Himars στην Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες, χιλιάδες αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, drones, ρουκέτες, οβίδες, τουφέκια κ.ά., από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Παράλληλα το Πεντάγωνο διεξάγει «μια ενδελεχή έρευνα στη βιομηχανία πυρομαχικών», προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας αλλά και να ερευνηθεί αν μέρος των εξοπλισμών καταλήγει στη μαύρη αγορά.

Διεργασίες και παζάρια για την «επόμενη μέρα»

Την ίδια ώρα η ΕΕ εμφανίζεται να συζητάει την «επόμενη μέρα» και στο εσωτερικό της εξελίσσονται σχετικές διεργασίες.

Οπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ πριν την έναρξη της Συνόδου των ΥΠΕΞ την περασμένη βδομάδα, οι συνομιλίες στη Σύνοδο σε αυτήν τη φάση δεν θα διεξάγονταν με έμφαση στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά «περισσότερο από πολιτική άποψη» και σχετικά με το «τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Αναφέρθηκε στην «τεταμένη κατάσταση στο πεδίο της μάχης», όπου ισχυρίστηκε ότι «οι Ουκρανοί αναλαμβάνουν τη στρατιωτική πρωτοβουλία», με την έναρξη αντεπίθεσης που ανακοίνωσε το Κίεβο στις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, ενώ «το υλικό και ανθρώπινο κόστος για την Ουκρανία είναι τεράστιο και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Σε αυτήν τη φάση, Ουκρανία, ΗΠΑ και Βρετανία (και μαζί χώρες που ευθυγραμμίζονται μαζί τους εντός της ΕΕ, όπως η Πολωνία, οι βαλτικές χώρες κ.ά.) απορρίπτουν κάθε συζήτηση για επανάληψη «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με την ουκρανική κυβέρνηση μάλιστα να δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι το τέλος», «μέχρι τη νίκη» και την ανακατάληψη των περιοχών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Με φόντο τις αντιθέσεις και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για να μην είναι «η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία». Προειδοποίησε εξάλλου ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» είναι η διασφάλιση «της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία».

Στις αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ και στον ευρωατλαντικό άξονα αναφέρθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για ορισμένες «νηφάλιες» ευρωπαϊκές φωνές που αναγνωρίζουν ότι ΕΕ και Ρωσία θα πρέπει κάποια στιγμή να διαπραγματευτούν. Ο ίδιος επικαλέστηκε «πηγές» της ρωσικής κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες «η ίδια η ΕΕ, ο πυρήνας της, αρχίζει ήδη να σκέφτεται κάποια βήματα προσέγγισης» με τη Ρωσία, «αλλά οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Τσεχία είναι κατηγορηματικά αντίθετες».

Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, με την αποστολή εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ να φτάνει εκεί την Πέμπτη, εν μέσω βομβαρδισμών της πόλης Ενεργκοντάρ και της περιοχής του σταθμού.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τα χτυπήματα, που έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε απόπειρα κατάληψης του σταθμού από 60 Ουκρανούς σαμποτέρ, που ισχυρίζεται ότι είχαν εκπαιδευτεί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τελικά το κλιμάκιο της ΙΑΕΑ έφτασε στον πυρηνικό σταθμό, όπου σκοπεύει να εγκαταστήσει σταθερή παρουσία ειδικών, κάτι που η Μόσχα εμφανίζεται να «χαιρετίζει». Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα εγκατασταθούν μόνιμα 2 ειδικοί της ΙΑΕΑ.

Το Κίεβο προσπαθεί να οργανώσει αντεπίθεση σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, χτυπώντας ρωσικούς στόχους από τα τέλη Ιούλη ώστε να εμποδίσει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ένταξη στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής περίπου το 72% - 73% της περιοχής της περιφέρειας Ζαπορίζια βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ η πόλη Ζαπορίζια, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της περιοχής, παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Η Μελιτόπολη λειτουργεί ως το περιφερειακό κέντρο των φιλορώσων.

Παράλληλα το Κίεβο επιδιώκει να αξιοποιήσει την έκρυθμη κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, προκειμένου να πιεστεί η Ρωσία από τη Δύση για να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τον σταθμό και να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω απ' αυτόν. Αντίστοιχες εκκλήσεις έχουν γίνει από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι σχολίασε την Παρασκευή: «Δυστυχώς δεν ακούσαμε το βασικό από την ΙΑΕΑ, δηλαδή το αίτημα η Ρωσία να αποστρατιωτικοποιήσει τον σταθμό». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η αποστολή θα τηρήσει αυτό που έχουμε συμφωνήσει και θα υπηρετήσει τα συμφέροντα όλης της διεθνούς κοινότητας», αν και νωρίτερα η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» είχε επισημάνει ότι θα είναι δύσκολο για την αποστολή της ΙΑΕΑ να προβεί σε αμερόληπτη αποτίμηση της κατάστασης, καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι «καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσουν την αποστολή να δει την πραγματική κατάσταση».


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου