ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Επιβεβαιώνεται η μεθοδευμένη επιχείρηση συγκάλυψης των υποκλοπών στην έδρα του ΚΚΕ


Μεθοδευμένη επιχείρηση να «θαφτεί στο μαύρο σκοτάδι» η υπόθεση υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό φαίνεται να έχει στηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή, με ευθύνη όχι μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει μία αναφορά, έστω μία ερώτηση για τα «μάτια του κόσμου».

Αδιάψευστος μάρτυρας η μέχρι τώρα πορεία των διαδικασιών της Επιτροπής, με «κορύφωση» την ακρόαση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμου, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος το μόνο που επιβεβαίωσε είναι ότι η «ανεξάρτητη αρχή» είναι ο φερετζές για το γενικευμένο φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και τους άλλους μηχανισμούς.

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση το ΚΚΕ

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές το ΚΚΕ, μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει άρον - άρον τον κατάλογο των προσώπων που εμπλέκονται στις υποθέσεις όλων των παρακολουθήσεων. Σημειώνεται πως δεν έχει κληθεί ούτε ένας από τους μάρτυρες που έχει ζητήσει το ΚΚΕ. Ενώ είχε απαιτήσει να κληθούν οι πάροχοι των τηλεφωνικών εταιρειών, παρ' όλα αυτά η κυβερνητική πλειοψηφία δεν κάλεσε κανέναν, ενώ εκκωφαντική ήταν -ως προς τη λίστα- η σιωπή των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων. 

Σε δήλωσή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος για την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές αναφέρει: «Αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση για την εμμονή της πλειοψηφίας να μην καλέσει άλλους μάρτυρες για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για την υπόθεση αυτή». 

Επιλεκτική «αμνησία»

Ο Χρ. Ράμμος στη διήμερη κατάθεσή του επέμεινε στην ίδια «γραμμή» που έχει επιδείξει η ΑΔΑΕ, από την αρχή που «έσκασαν» τα πρώτα κρούσματα συνακροάσεων και υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό το 2016. Δηλαδή της παρελκυστικής τακτικής, της κωλυσιεργίας στις έρευνες, των πορισμάτων, που στην ουσία τους έστελναν «άκλαυτη» την υπόθεση στο αρχείο.

«Δεν γνώριζε» και «δεν θυμόταν» σχεδόν τίποτα όσον αφορά το ΚΚΕ! Τι και αν είναι σε εξέλιξη δικογραφίες και έχουν βγει στην επιφάνεια σημαντικότατα και ατράνταχτα στοιχεία, τι και αν η τεχνολογία σήμερα μπορεί να «λύσει» τέτοιες υποθέσεις μέσα σε σύντομο χρόνο, ο Χρ. Ράμμος παρέπεμπε διαρκώς στους τεχνικούς της ΑΔΑΕ και στους παρόχους.

Ήταν πολύ χαρακτηριστικό ότι ...«δεν θυμόταν» ακόμα και έγγραφο που ο ίδιος είχε υπογράψει μόλις πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτη, από το οποίο προέκυπτε πως κατά τον έκτακτο έλεγχο της ΑΔΑΕ στις εταιρείες-παρόχους είχε διαφανεί πως ορισμένες δεν ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό και από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Άλλωστε, το κατά πόσο η ΑΔΑΕ ενδιαφερόταν για τη διερεύνηση των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ και την αλήθεια, φάνηκε από την πρώτη στιγμή, από την καταγγελία του πρώτου κρούσματος παρακολούθησης σε βάρος του Κόμματος. Μέσα σε έναν μήνα, στον οποίον συμπεριλαμβάνονταν μάλιστα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, η ΑΔΑΕ έσπευσε να βγάλει ένα ...«πόρισμα»-ταφόπλακα για την υπόθεση.

Για τη δε παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, από τον Αύγουστο του 2020, που έγινε η σχετική καταγγελία, η διαδικασία για τις απαντήσεις των παρόχων ολοκληρώθηκε στις 10 Μάρτη του 2021, διάστημα που ίσως ήταν επαρκές για να καταστραφούν χρήσιμα αρχεία.

Βέβαια, ο Χρ. Ράμμος, στη διάρκεια της ακρόασής του, ήταν λαλίστατος και θυμόταν με ...«ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» τους χειρισμούς της ΑΔΑΕ σε άλλες υποθέσεις.

Από εκεί και πέρα, μόνο ως εμπαιγμός ακούγονται οι τάχα ...αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην Επιτροπή για τις δυσκολίες που υποτίθεται ότι του έφερε η ΕΥΠ για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Ν. Ανδρουλάκη και οι φράσεις που φέρεται να είπε, όπως «σαράντα χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω για συγκάλυψη υποθέσεων», «δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να μάθει η ΑΔΑΕ όσα οφείλει να ελέγξει» κ.ο.κ.

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν» και οι διοικητές της ΕΥΠ

Το σκηνικό της συγκάλυψης επέτειναν οι διοικητές της ΕΥΠ, προηγούμενος και νυν. Από όσα είπαν στην κατάθεσή τους στην Επιτροπή, δεν υπέπεσαν σε κανενός την αντίληψη οι συστηματικές παρακολουθήσεις μέσω συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του Κόμματος από το 2016 μέχρι και φέτος τον Απρίλη και μάλιστα από 13 διαφορετικές χώρες, με χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ακρόαση που είχε προηγηθεί στην Εξεταστική, του διοικητή της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτη, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε ότι οι συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος της ΚΕ του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σε κάθε περίπτωση επικαλέστηκαν το απόρρητο, κάνοντας ούτως ή άλλως αδύνατη την όποια διερεύνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων φέρεται να είπε ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει την παρακολούθηση ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος! Αντίστοιχα, ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης, στο ίδιο μοτίβο με αυτό του Π. Κοντολέοντα, επικαλούμενος το απόρρητο, επιχείρησε να πείσει ότι δεν ασχολήθηκε με το θέμα, σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι η ΕΥΠ δεν έχει τα μέσα να παρακολουθήσει τη «δράση» άλλων μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, ακόμα και «φιλικών» που αλωνίζουν στη χώρα.

Αποκαλυπτική και η πρόεδρος της Αρχής Διαφάνειας

Στο μεταξύ, στην Εξεταστική Επιτροπή είχε κληθεί η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλ. Ρογκάκου, η οποία φέρεται να διευκρίνισε εξαρχής ότι αυτό που ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα την «αρχή» είναι «να μην κλονίζεται η πίστη των πολιτών στο κράτος» και τους μηχανισμούς του βέβαια, όπως η ΕΥΠ.

Φέρεται να είπε ότι μετά τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τις παρακολουθήσεις από τα κακόβουλα λογισμικά αποφάσισε να διερευνήσει αν έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. κάτι τέτοιο. Έτσι διερεύνησε τις συμβάσεις μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των εταιρειών «Intellexa» και «KRIKEL», στις οποίες δεν αναφέρεται να έχει αναγραφεί προμήθεια τέτοιου λογισμικού, λες και αν είχε γίνει προμήθεια θα αναγραφόταν σε αυτές τις συμβάσεις.

Είπε, βέβαια, κατά τις πληροφορίες ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος σε μυστικά κονδύλια, κανένας έλεγχος έστω και επιφανειακός στην ΕΥΠ και πως άλλωστε τέτοιος έλεγχος έχει ανατεθεί στην αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ Β. Βλάχου, η οποία να σημειωθεί ότι με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει εξαιρεθεί από τον κατάλογο των προσώπων που θα έπρεπε να κληθούν στην Επιτροπή για ακρόαση.

Συγκάλυψη με μοιρασμένους ρόλους

Συνολικά από τις μέχρι τώρα εργασίες της Επιτροπής αυτό που επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με μοιρασμένους ρόλους σε αυτήν τη διαδικασία. Ενώ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να κληθούν οι μάρτυρες που έχει προτείνει το ΚΚΕ και που η κυβέρνηση έχει απορρίψει με τη συμφωνία μέσω της εκκωφαντικής τους σιωπής και των άλλων κομμάτων.

Από τα πολιτικά πρόσωπα έχουν προταθεί: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Στ. Κοντονής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Μ. Καλογήρου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ο Γ. Κατρούγκαλος.

Από την ΑΔΑΕ το ΚΚΕ έχει προτείνει να κληθεί και ο πρώην πρόεδρός της (2015-2019) Χρ. Ζαμπίρας. Πρέπει να κληθούν οπωσδήποτε τα πρόσωπα που είχαν στις αντίστοιχες Ομάδες Ελέγχου που συγκρότησε η ΑΔΑΕ. Οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς. Οι υπεύθυνοι Ασφάλειας και Απορρήτων των παρόχων τηλεφωνίας. Οι υπεύθυνοι της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αρχές και πάροχοι από τις χώρες: Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και ΗΠΑ για το θέμα του email που στάλθηκε στην ΑΔΑΕ το 2016, μέσω «σκοτεινού διαδικτύου».

Όπως έχουν καταγγείλει οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Επιτροπή, διαφορετικά η απαράδεκτη διαφαινόμενη μεθόδευση για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής θα αποτελέσει «το κερασάκι στην τούρτα» στην προσπάθεια θα συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα συνεδριάσει για καθαρά διαδικαστικά θέματα και για την έκδοση των πορισμάτων για τις υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου