04/10/1669
Πέθανε
ο Ολλανδός ζωγράφος, Ρέμπραντ (Χάρμενς Ζόον φαν Ράιν)
04/10/1853
Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε τον Φεβρουάριο του 1856 με ήττα της Ρωσίας.
04/10/1910
Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.
04/10/1917
Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.
04/10/1918
Εν τω μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του Πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ).
Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους οι ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας».
Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Όταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση».
04/10/1927
Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».
04/10/1934
Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.
04/10/1934
Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν…ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί δια της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».
Ο Μεταξάς προετοιμάζει την δικτατορία
04/10/1943
Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίσσει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.
Διάσκεψη Βάνζεε: Κανένας Εβραίος δεν πρέπει να επιζήσει
04/10/1944
Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Πάτρα
04/10/1947Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).
04/10/1955
Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.
04/10/1957
Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).
04/10/1957
Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λειψία.
04/10/1970
Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.
04/10/1974
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
04/10/1993
Ολοκληρώνονταν με μεγαλοπρεπή βαρβαρότητα, αντάξια εκείνης της βαρβαρότητας που έφερνε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία. Το αντεπαναστατικό πραξικόπημα, με επικεφαλής τον Μπόρις Γιέλτσιν, ολοκληρώνετε.
04/10/2009
Πεθαίνει η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα, γνωστή και ως "Νέγρα" (La Negra).
4 Οκτώβρη 1993 - Με το που περνάει η 01.00 π.μ., στο κέντρο της Μόσχας, αρχίζουν να εμφανίζονται τεθωρακισμένα οχήματα του ρωσικού στρατού και τανκ, που σιγά - σιγά λαμβάνουν θέσεις γύρω από το κτίριο του ΑΣ. Πρόκειται για ειδικές δυνάμεις του στρατού και των αλεξιπτωτιστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν ξημερώσει, αρχίζει η στρατιωτική επιχείρηση κατά του ΑΣ. Με ιδιαίτερη βαρβαρότητα και χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, οι δυνάμεις του Γιέλτσιν σφυροκοπούν το κτίριο του ΑΣ, που τυλίγεται στις φλόγες.
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_835.html
Ρέμπραντ, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_553.html
"Η πρώτη απεργία της μεταπολίτευσης": Σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου του 1974, ξεσπά απεργία στο εργοστάσιο της "Νational Can" στην Ελευσίνα, όταν απολύθηκε ο πρωτοπόρος εργάτης Δημουλέας, μετα απο συνέλευση 500 εργαζομένων για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα εξουθενωτικά ωράρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρά τις συνεχείς πιέσεις της εργοδοσίας, οι απεργοί δεν έκαναν πίσω και έναν μήνα μετά (10-11/11/1974)ο προσωρινός υπουργός Απασχόλησης Μαλατέστας δεσμέυτηκε για επαναπρόσληψη του εργάτη Δημουλέα.
Ήταν η πρώτη μεγάλη απεργία μετά την πτώση της Χούντας αλλά και η πρώτη απεργία της Μεταπολίτευσης με κοινή συμμετοχή Ελλήνων -μεταναστών. Στο εργοστάσιο δούλευαν 100 μετανάστες από το Πακιστάν, που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02EHPm4Tkjq3pkQJzigZNNRKyTqUW8taYHFrdwKb4qWNxJgq9p9rUX4ti35JWkyz7Ml&id=100066793461714&__cft__[0]=AZUL5zoD3V7Yk1uwN0gs9LMcVBXbaOTi-H-b0ZwQysIONE3X56tq5s231vkREFkg3E0HqmSmU7VefAQpoWbPxRrvB31CgqxqxugBRBtgFllCL0-X6akgWM-j31RYdtdWaTqeDcBhAddvUjnkiHLLayj1oOmc8DRKI6rmvKoVBUx8wrZAkRpA07HcQpJTiD0q7SaqSgcNiC1liv0YGB0tNPxK&__tn__=%2CO%2CP-R
Έτσι η εργοδοσία δεν κατάφερε να διασπάσει τους απεργούς, ούτε να λειτουργήσει το εργοστάσιο.
"They Shall Not Pass": Σαν σήμερα, 4 Οκτώβρη 1936, χιλιάδες φασίστες της "Βρετανικής Ένωσης Φασιστών" του Όσβαλντ Μόσλεϊ επιχείρουν να παρελάσουν μέσα από την Εβραϊκή και την Ιρλανδική περιοχή του Λονδίνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήH φασιστική οργάνωση του Μόσλεϊ δεν υστερούσε σε τίποτα από τα υπόλοιπα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα εκείνης της εποχής. O Μόσλεϊ είχε καταφέρει να ενοποιήσει τις φασιστικές συμμορίες της Βρετανίας σε ένα "νόμιμο" κόμμα. Αρχικά εδραιώθηκαν στο δρόμο μέσω ομάδων τραμπούκων, που εξαπέλυαν δολοφονικές επιθέσεις σε αντιφασίστες διαδηλωτές. Στόχος τους ήταν η εξόντωση συνδικαλιστών, κομμουνιστών και αναρχικών.
Η Daily Mail και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ICI και η Courtaulds, υποστήριξαν τον Μόσλεϊ ενώ ταυτόχρονα είχε και την πλήρη στήριξη του Μουσολίνι. Όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό, καθώς τον χρηματοδοτούσε ώστε να γίνει ο κυρίαρχος των δρόμων του Λονδίνου. Ταυτόχρονα, ο Μόσλεϊ οργάνωσε ρατσιστικές εκστρατείες, βάζοντας στο στόχαστρό τους Εβραίους.
4 Οκτωβρίου 1936, οι "Μελανοχιτώνες" του Μόσλεϊ αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να σκορπίσουν τον τρόμο στις εργατικές συνοικίες του ανατολικού Λονδίνου, όπου κατοικούσαν κυρίως μετανάστες.
Ήταν η πιο μεγάλη κινητοποίηση που είχαν οργανώσει ως τότε. Το Εβραϊκό Συμβούλιο έκανε μια συλλογή υπογραφών προκειμένου να ακυρωθεί η φασιστική πορεία και-μέσα σε δυο μέρες-κατάφερε να μαζέψει 100.000 υπογραφές.
Όμως, Η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαγορεύσει την φασιστική κινητοποίηση και έστειλε και χιλιάδες αστυνομικούς για "συνοδεία" των φασιστών. Μάλιστα οι αστυνομικοί ήταν 6-7000 ενω οι φασίστες ήταν περίπου 2-3 χιλιάδες!
Σίγουρος για την επιτυχία-που θα άνοιγε τον δρόμο για την εδραίωση του φασισμού στην Βρετανία-ο Μόσλεϊ σχεδίαζε να πετάξει αμέσως μετά για το Βερολίνο, με σκοπό να παντρευτεί τη γνωστή ναζίστρια Νταϊάνα Μίτφορντ, στο σπίτι του Γκέμπελς, με επίσημο καλεσμένο τον Χίτλερ!
Όμως οι φασίστες-και οι αρχές που τους κάλυπταν-δεν υπολόγισαν την αντίδραση των εργατών του Λονδίνου. Οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να οργανώνονται από νωρίς. Αντιφασιστικές οργανώσεις, το κομμουνιστικό κόμμα, σοσιαλιστές, αναρχικοί, καλούσαν τον κόσμο να αντισταθεί στους φασίστες του Μόσλεϊ .
Όταν οι φασίστες έφτασαν στην περιοχή, ξέσπασε εξέγερση στις ανατολικές γειτονιές: Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, (άλλες εκτιμήσεις δίνουν μεγαλύτερη συμμετοχή), άνδρες και γυναίκες, έκλεισαν τους δρόμους με οδοφράγματα και μόλις πλησίασαν οι φασίστες για να ξεκινήσουν την πορεία όλοι οι δρόμοι είχαν καταληφθεί.
Επειδή οι φασίστες δεν μπορούσαν να κάνουν βήμα,βγήκε μπροστά η "δημοκρατική" αστυνομία για να "καθαρίσει" τους δρόμους ώστε να περάσουν. Χιλιάδες αστυνομικοί βγήκαν μπροστά σαν εμπροσθοφυλακή των φασιστών. Όμως,μόλις προσπάθησαν να ανοίξουν τους δρόμους, δέχτηκαν βροχή απο τούβλα, πέτρες, ξύλα απο έπιπλα κ.α που εκτοξεύονταν απο τα οδοφράγματα, ενώ γυναίκες πετούσαν από τα μπαλκόνια γλάστρες, σκουπίδια και καυτό νερό.
Οι χιλιάδες αστυνομικοί-κρατική περιφρούρηση των φασιστών-προσπάθησαν να ανασυγκροτηθούν ξανά και ξανά,όμως, κάθε φορά,ο κόσμος τους έτρεπε σε φυγή.
Η αστυνομία σχημάτισε κλοιό για να προστατεύσει τον Μόσλεϊ και τους Μελανοχίτωνες του. Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν, μέχρι που οι φασίστες και οι χιλιάδες αστυνομικοί που τους συνόδευαν αποκλείστηκαν και αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.
Η πορεία δεν έγινε ποτέ. Ο ίδιος ο Μόσλεϊ φυγαδεύτηκε με αυτοκίνητο, μετά από συντονισμένες επιθέσεις έφιππων αστυνομικών ώστε να διαλυθεί το πλήθος τριγύρω. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν 150 συλλήψεις και 175 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
ΔιαγραφήΗ αντιφασιστική νίκη στην "μάχη της Cable Street" ήταν μεγάλο πλήγμα για τις γραμμές των φασιστών και είχε σημαντική συμβολή στην αποτροπή της εξάπλωσης της δύναμης τους στην Βρετανία.
Ο Μόσλεϊ συνέχισε να διοργανώνει και άλλες συγκεντρώσεις με τους "Μελανοχιτώνες". Τίποτα όμως δεν ήταν ίδιο. Στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 1937 δεν κατάφερε να εκλέξει ούτε έναν σύμβουλο. Ο Μουσολίνι απέσυρε την υποστήριξη του και η "Βρετανική Ένωση Φασιστών" άρχισε να καταρρέει.
Λόγω της στήριξης του Μόσλεϊ στον Χίτλερ, με την έναρξη του πολέμου,έχασε κάθε λαϊκό έρεισμα και διαλύθηκε το 1940. O Μόσλεϊ προσπάθησε να δράσει και μετα τον πόλεμο αλλά πάντα έβρισκε μπροστά του αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Βρετανία το 1951. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό.
Ο φασίστας Μόσλεϊ ήθελε να απελάσει μετανάστες, τελικά τον απέλασε το αντιφασιστικό κίνημα της χώρας του.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid06H9CE9Gxm6yRuH5WgCpxUcmL4TAkqRUwd5mjMVuGCYTE3CZ45cSVNuws4tpDApYul&id=100066793461714&__cft__[0]=AZUNko3uuAzkuxggPGVNV5StDMnn3xSOLzWToZSY1k-yAemMyFaDlBm7pa1fFGPp_3vTEraPkI41CjcObutOijOPv1AVFGbEjy89tAB4w63u_GhA-61TL6bcDU_5TwMiGA8xXcgEaiGzDdzmOYWXoiLZ5CcWTRuA6dSw2r73ZIOTOx5D5-1kN9Zv8GQysNJ0d6aFI6O4-Py-M551FOLhvo6d&__tn__=%2CO%2CP-R
Το ξημέρωμα της 4ης Οκτώβρη 1944, οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά, τη λύτρωση από το ναζιστικό ζυγό κατοχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, παρελαύνει στην ελεύθερη Πάτρα και οι κάτοικοι γεμίζουν τους δρόμους, υποδέχονται με λουλούδια τους απελευθερωτές τους.
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_360.html