ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Επικίνδυνη κλιμάκωση και διεργασίες με το νέο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο στο «τραπέζι»


Με το νέο «μνημόνιο συνεννόησης» μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας και Λιβύης πάνω στο «τραπέζι», συνεχίζεται η κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνολικά στις διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο που ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για τους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, επέλεξε να μιλήσει για «αναφορές» που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, υποστηρίζοντας μεν ότι η συμφωνία του 2019 (πάνω στην οποία βασίζεται και η καινούρια) «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών», ωστόσο, την ίδια στιγμή, αναιρώντας ουσιαστικά αυτές τις «αντιρρήσεις» ανέφερε ότι «απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της»... Για να καταλήξει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι τοποθετήσεις Ελλάδας και ΕΕ για το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης «δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας». Κατηγορεί πάλι την Αθήνα για «προσπάθειες» «να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της».

Ενώ ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί παίρνοντας τη σκυτάλη των προκλήσεων έλεγε ότι «οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Ολα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα».

Στο μεταξύ, αύριο, ξεκινά στην Πράγα η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», όπου συζητιέται ανοιχτά πλέον το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Τις «τσίγκινες» ευρωατλαντικές «ασπίδες» επικαλείται η κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην ΚΟ της ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι «(είμαστε) οπλισμένοι με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά μας, με τα οποία συμφωνεί βέβαια και η παγκόσμια κοινότητα, η ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά και οι φίλοι μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι ισχυροί μας σύμμαχοι». Προσπάθησε δηλαδή να παρουσιάσει την «τσίγκινη» προστασία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ως παράγοντα ασφάλειας για τη χώρα, την ώρα που εκείνοι δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας για την εξασφάλιση της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι «τα σύνορά μας έχουν γαλάζιο και όχι γκρίζο χρώμα», την ώρα βέβαια που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο... κανενός χρώματος. Φρόντισε, πάντως, να στείλει ξανά μήνυμα ότι η Ελλάδα περιμένει την Τουρκία «στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης».

Λίγο αργότερα, σε συνάντησή του στο Μαξίμου με 7μελή αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (House Armed Services Committee - HASC Delegation), ενημέρωσε για την «ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη», όπως είπε. Τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε «την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συνέχισε και χτες τον γύρο ενημερώσεων πρέσβεων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (προχτές των Γαλλίας και ΗΠΑ, χτες των Ηνωμένου Βασιλείου και Κίνας), ενώ την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει «διεξοδική συζήτηση» με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι. Σήμερα μεταβαίνει στην Πολωνία, όπου θα συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της χώρας και θα συμμετάσχει στο «Warsaw Security Forum».

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές προσπαθούσαν, χτες, στη γνωστή λογική του εφησυχασμού που επιστράτευαν από την πρώτη στιγμή της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου (που, όπως έλεγαν τότε, «δεν παράγει αποτελέσματα»), να παρουσιάσουν «σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης» αναφορικά με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας, συγκεκριμένα από την Αίγυπτο και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Αντιδράσεις που σε τίποτα δεν αλλάζουν βέβαια το γεγονός ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις κάνουν ένα βήμα παραπέρα, οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή και ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας οξύνονται, ενώ η πολιτική της εμπλοκής έχει προ πολλού βάλει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

«Δεν θα μας βοηθήσει κανείς»...

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η τοποθέτηση του πρ. υπουργού Αμυνας και πρ. αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη στο ρ/σ «Παραπολιτικά», όπου ερωτηθείς αν στην περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία η Ελλάδα θα μείνει μόνη απάντησε επί λέξει: «Εγώ το λέω ότι θα μείνουμε μόνοι μας, δεν το πιστεύω απλά, γιατί δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία. Τους στηρίζουν όλοι. Ποιοι πολεμάνε, ποιοι υφίστανται όλο αυτό το κακό του πολέμου; Επομένως εμείς δεν πρέπει να πηγαίνουμε σε αυτή τη λογική "ποιος θα μας βοηθήσει". Δεν θα μας βοηθήσει κανείς, άντε να μας στηρίξουν, να μας χτυπήσουν στην πλάτη και να μας πουν "έχετε δίκιο", και να μας στείλουν κάποια οπλικά συστήματα. Εμείς θα πάμε 100 χρόνια πίσω, εμείς θα καταστραφούμε σαν χώρα. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί, και για να μην φτάσουμε εκεί πρέπει όλες αυτές οι δυνάμεις που μας στηρίζουν και οι σύμμαχοί μας να είναι πιο αποτελεσματικοί στις παρεμβάσεις τους», πρόσθεσε, στον γνωστό εφησυχασμό περί του ρόλου που μπορούν, τάχα, να παίξουν «σύμμαχοι» και «εταίροι», προωθώντας σε κάθε περίπτωση μια ώρα αρχύτερα τις επικίνδυνες «διευθετήσεις». Ερωτηθείς, εξάλλου, τι διάρκεια θα είχε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη είπε ότι «οι πόλεμοι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο θα κρατήσουν γιατί δημιουργούνται πολλοί παράμετροι που δεν μπορείς να τους υπολογίσεις από την αρχή». Τόνισε πάντως ότι «η καταστροφή θα είναι τεράστια».

Ενώ κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση Σάλιβαν - Καλίν στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «αν ο Σάλιβαν τους δώσει τέτοιες επιλογές που να τους συμφέρει να σταματήσουν τις κλιμακώσεις, ενδεχομένως να σταματήσουν. Εγώ βλέπω ότι αυτό γίνεται αυτή την στιγμή. Οτι γίνεται κάποιο παζάρι. Προσπαθούν να τους καθησυχάσουν...».

Σε ένα τέτοιο φόντο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε άλλες 55 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (54 από UAV, 1 από μαχητικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου