ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ακρίβεια, φόροι, πρωτογενή πλεονάσματα και νέα αντιλαϊκά πακέτα


Φτώχεια, ακρίβεια, φορολογική αφαίμαξη πολλών δισ. ευρώ, κατευθύνσεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα, συνέχιση των περικοπών σε προσλήψεις και βασικές υπηρεσίες προς τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, και ταυτόχρονα επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023, προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ από το προσχέδιο γίνεται σαφές ότι η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει για τα καλά έναν νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και για το 2023. Και αν αυτό συνδυαστεί με τις αναφορές στο προσχέδιο για την «επιδείνωση» της καπιταλιστικής οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, για τον «επίμονα υψηλό πληθωρισμό» και τις «αυστηρότατες χρηματοπιστωτικές συνθήκες», προκύπτει ότι ακόμα και εκείνα τα πενιχρά που προβλέπονται είναι «φτερό στον άνεμο» για εκατομμύρια νοικοκυριά. Μία πρώτη γεύση άλλωστε έχει δοθεί από το νέο αντιλαϊκό κύμα προαπαιτουμένων που έχουν παρθεί στο πλαίσιο της αίτησης της κυβέρνησης για το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως άλλωστε αναφέρεται ξεκάθαρα στο προσχέδιο: «Για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ». Ουσιαστικά, τα συνολικά 14 δισ. από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που για το σύνολο του λαού που χειμάζει, το κονδύλι είναι όλα κι όλα 3,5 δισ., που όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση ούτε καν τις βασικές ανάγκες, ενώ τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη.

Κι όλα αυτά όταν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε ρεκόρ κερδών για 120 εισηγμένες εταιρείες, με καθαρά κέρδη 5,34 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 50,2% έναντι του 2021 (από ζημιές 2,339 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021). Η φετινή επίδοση είναι η κορυφαία όλων των εποχών σε επίπεδο εξαμήνου, καθώς ξεπέρασε και τις ετήσιες κερδοφορίες των τελευταίων τριών χρόνων.

Μπαράζ φοροεπέλασης

Από την άλλη, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 από τους κάθε λογής φόρους και χαράτσια αναμένονται στα 61,488 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 527 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του 2022, που ήδη έχουν εκτοξευτεί σε σχέση με το 2021. Σε μια περίοδο γενικευμένης ακρίβειας που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί, εκτιμάται πως την επόμενη χρονιά οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών θα ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 668 εκατ. ευρώ έναντι του 2022. Αντίστοιχα, ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17,240 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 682 εκατ. ευρώ έναντι του 2022. Δηλαδή αυτά που η κυβέρνηση εμφανίζει ως μέτρα «στήριξης» είναι ένα μικρό μέρος από αυτά που παίρνει πολλαπλάσια από τον λαό μέσω της βαριάς φορολογίας.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 8,8%, έναντι 5,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12,9% έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον προϋπολογισμό του 2022.

Το 2023 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% και η ανάπτυξη να διαμορφωθεί σε 2,1%, με τις απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας να συμμετέχουν στο ΑΕΠ σε ποσοστό 1,9%. Οπως σημειώνεται, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, λόγω των συνθηκών ακραίας γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έχουν υψηλό βαθμό επισφάλειας και μπορεί να αναθεωρηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Στο δημοσιονομικό επίπεδο, το πρωτογενές έλλειμμα του 2% του ΑΕΠ για το 2022, λόγω της υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας, αναθεωρείται στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023. Για τον επόμενο χρόνο προβλέπονται 1,7 δισ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα (κυρίως από έμμεσους φόρους), αλλά και 3 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες. Στο προσχέδιο υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό «πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης».

Μείωση του χρέους από τις τσέπες των νοικοκυριών

Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 392,3 δισ. ευρώ ή 186,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, έναντι 388,3 δισ. ευρώ ή 212,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021. Το 2023 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 395 δισ. ευρώ ή 178,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 355 δισ. ευρώ ή 169,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, έναντι 353,3 εκατ. ευρώ ή 193,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 24,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021. Το 2023, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 357 εκατ. ευρώ ή 161,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2021.

Και επειδή στο προσχέδιο περιγράφεται ανάμεσα σε άλλα ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής εποπτείας ή ενισχυμένης εποπτείας», σε μια προσπάθεια της κυβέρνηση να δώσει «πανηγυρικό» τόνο, θυμίζουμε: Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση από τους θεσμούς προκειμένου να εκταμιευθεί η τελευταία δόση βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Μερικές από τις 22 δεσμεύσεις για να γίνει αυτό είναι οι εξής: Μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέους πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις για την απονομή της δικαιοσύνης, την Πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την «κωδικοποίηση» - παγιοποίηση της αντεργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου