ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

«Ρόλος κλειδί» στα σχέδια των ΗΠΑ, που οδηγεί σε κινδύνους τον λαό


Τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγουν για τον λαό οι δρομολογούμενες διευθετήσεις στην περιοχή με τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, επιβεβαιώνουν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. 

Σε συνέντευξη του στα «Νέα» ο Ν. Δένδιας εξηγώντας το παρασκήνιο σημειώνει πως «Ο Μένφι μας ζήτησε να πάμε στην Τρίπολη. Συμφωνήσαμε σαν προσωπική παραχώρηση σε αυτόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν επίσημες επαφές ή επαφές με την προσωρινή κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε, θα τον βλέπαμε, θα φεύγαμε. Το ότι εμφανίστηκε η Μανγκούς σημαίνει ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία».

Ενδεικτική για το τι έχει να ελπίζει ο λαός από τις συμμαχίες της αστικής τάξης είναι η απάντηση Δένδια σε ερώτηση αν κι άλλες ξένες κυβερνήσεις μιλάνε με την κυβέρνηση της Λιβύης. Εκεί ο υπουργός σημειώνει πως «το θέμα είναι ότι για όλους ισχύει ότι έχει περιορισμένη εντολή, δεν μπορεί δηλαδή να υπογράφει συμφωνίες, αλλά τολμώ να πω και περιορισμένη χρησιμότητα. Και το δεύτερο είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν τη δική μας πραγματικότητα, που είναι το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο», προσθέτοντας πως «Κακά τα ψέματα, η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες, από εμάς προήλθε. Και εργαστήκαμε πάρα πολύ στο πλαίσιο των ΗΕ για να έρθει αυτό».

Για το κουβάρι που περιπλέκεται παραπέρα, ως αποτέλεσμα και των στενότερων λυκοφιλιών με άλλες χώρες της περιοχής, αποδίδει την αναχώρηση του από την Τρίπολη και στο ότι «υπάρχει μια κατανόηση με τους Αιγύπτιους», οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα. «Λένε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης, και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται.», είπε.

Σχετικά με το ποιες θα είναι πλέον οι σχέσεις με τη Λιβύη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως «θα παραμείνουν ως έχουν από τη δική μας πλευρά. Και αυτό υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουμε -και αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης- να διατηρήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ανατολική Λιβύη, άρα και με το κοινοβούλιο, άρα, στην πραγματικότητα, με ένα Σώμα που δίνει δύναμη στη θέση μας ενάντια στην αποδοχή και σύναψη παράνομων κειμένων με τους Τούρκους. Και από την άλλη, με τις μικρές μας δυνατότητες, γιατί θυμίζω ότι είναι μικρές οι δυνατότητές μας σε σχέση με τους άλλους, αφού θέλουμε χωρίς χρήματα και χωρίς στρατό να έχουμε επιρροή, να εμποδίσουμε την επέκταση των συμβατικών κατανοήσεων με την Τουρκία», συμπληρώνοντας πως «Είχε σημασία να δούμε τον Σάλεχ και τον Χαφτάρ, γιατί είχαν πάει στην Τουρκία. Τους είδε ο ίδιος ο Ερντογάν, είδε και τους Λίβυους βουλευτές ο Ερντογάν, γι’ αυτό πήγα και στο κοινοβούλιο και τους εξήγησα τις θέσεις μας». Επίσης, εκτιμά πως «έχει πάει πολύ πίσω το ενδεχόμενο διεξαγωγής» των εκλογών και «γι’ αυτό και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε».

Ερωτώμενος σχετικά από Τούρκο δημοσιογράφο για την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως «Δεν έχω δει αυτά τα δημοσιεύματα. Θα πρέπει να επανέλθω γι' αυτό το θέμα. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» σημειώνοντας ότι βοηθάει «τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ στη συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας την Παρασκευή στην Αθήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπ. Γκαντζ, σημείωνε πως «το κράτος του Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα για όλους», την ώρα που αναθερμαίνονται οι σχέσεις του Ισραήλ και με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου