ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Μπροστάρης στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο


 «Εχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη», λέει ο πρωθυπουργός

 Τον ρόλο του μπροστάρη στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Εσθονία, όπου βρέθηκε χθες για επίσημη επίσκεψη.

Οπως είπε κατά τις δηλώσεις του μαζί με την Εσθονή ομόλογό του, Κάγια Κάλας, «έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου οι γενναίοι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά». Και πώς αλλιώς, εφόσον η Αθήνα:

-- Εχει στείλει ήδη στην κυβέρνηση Ζελένσκι τόνους πολεμικού υλικού σε πυρομαχικά και εξοπλισμό (ρουκέτες, φυσίγγια, αντιαεροπορικούς πυραύλους, βλήματα πυροβολικού, φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους) και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, απομακρύνοντάς τα μάλιστα από τα νησιά των οποίων την αποστρατιωτικοποίηση ζητά η Αγκυρα.

-- Εχει διαθέσει την Αλεξανδρούπολη ως βασικό κόμβο διεκπεραίωσης πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.

-- Εχει προωθήσει μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901-ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, στο ΝΑΤΟικό Battlegroup που στήθηκε εκεί στο πλαίσιο της διαδικασίας περικύκλωσης της Ρωσίας.

Και όλα αυτά ενώ έχει φουντώσει η συζήτηση στο ΝΑΤΟ για αποστολή ακόμα περισσότερης αεράμυνας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Συζήτηση που πιάνει αντικειμενικά και τους «ελληνικούς» S-300 ή τα TOR M1 (αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού).

Ο πρωθυπουργός έσπευσε ταυτόχρονα να σημειώσει ότι «έχουμε παράσχει μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», όπως και ότι «οι Ουκρανοί είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη βοήθεια που τους προσφέραμε». Βασικά διέψευσε έτσι τα ίδια του τα στελέχη, στην κυβέρνηση και στα επιτελεία, που για να δικαιολογήσουν π.χ. την απομάκρυνση των BMP-1 από τα νησιά διακινούσαν ότι ήταν έως και άχρηστα, για τα δε πυρομαχικά επιστράτευαν καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που έστειλαν στον Ζελένσκι και τα οποία τάχα δεν αφορούσαν εξοπλισμό «κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας».

Κυρώσεις που πληρώνει ο λαός

Σε αυτό το φόντο, και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την αστική τάξη της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, βέβαια, ερωτηθείς από Εσθονούς δημοσιογράφους κατέστησε σαφές ότι το τίμημα των κυρώσεων θα συνεχίσουν να το πληρώνουν οι λαοί, με το κεφάλαιο να βγαίνει λάδι. Π.χ. σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση «επιτρέπει» σε Ρώσους πολίτες να έρχονται στην Ελλάδα ως τουρίστες, έσπευσε να απαντήσει ότι «έχουμε πραγματικά επιπτώσεις ως Ελλάδα - και ως τουριστικός προορισμός - από το γεγονός ότι συνταχθήκαμε με την ΕΕ σε όλες τις δέσμες κυρώσεων, διότι πρακτικά κανείς από τη Ρωσία δεν ήρθε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ενώ σχεδόν όλοι οι Ρώσοι που ήθελαν να ταξιδέψουν πήγαν στην Τουρκία. Ετσι, πληρώσαμε το τίμημα όσον αφορά την πιστή εφαρμογή του πακέτου κυρώσεων».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε και για τις μπίζνες των Ελλήνων εφοπλιστών, όταν του επισημάνθηκε ότι τα ελληνικά τάνκερ συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και μάλιστα κατά τη διάρκεια του πολέμου οι αριθμοί αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τον μέσο όρο. «Η ελληνική ναυτιλία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις», είπε, θυμίζοντας ότι «δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ, αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου, και κανένα υποπροϊόν πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου. Δεν έχει υπάρξει απαγόρευση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς άλλους προορισμούς». Με ένα τέτοιο μέτρο θα επωφελούνταν «άλλες χώρες, που βρίσκονται εκτός ΕΕ, να αναλάβουν ουσιαστικά τις δραστηριότητες που εμείς θα εγκαταλείψουμε», όπως τόνισε, παραπέμποντας βασικά στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της ΕΕ με άλλα κέντρα για τα μερίδια στις αγορές, τους διαύλους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Νέα μέτρα φακελώματος και λογοκρισίας με φερετζέ «παραπληροφόρησης»

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας και Εσθονίας στο θέμα της ψηφιακής διακυβέρνησης και ειδικότερα στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να βάζει θέμα ότι «ο αγώνας κατά της παραπληροφόρησης θα αποτελέσει κομμάτι της πραγματικότητας του δημοκρατικού διαλόγου στις κοινωνίες μας, ιδίως στις χώρες όπου επίκεινται εκλογές εντός του επόμενου έτους».

Πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν παράγοντες που θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν κάπως τις εκλογικές μας διαδικασίες "κάτω από το ραντάρ" και χρησιμοποιώντας μεθόδους που πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε, να αναδείξουμε». «Γι' αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε επίσης μία ευρωπαϊκή ατζέντα που θα προωθήσει τη διαφάνεια στη δημόσια σφαίρα και θα διασφαλίσει ότι όλοι συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο. Αλλά και ότι θα είναι υπεύθυνοι για όσα λένε, ώστε να ξέρουμε ποιος λέει τι και όλοι να μπορούν να κριθούν για την αξία των απόψεών τους, παρά για την προέλευση των ιδεών αυτών. Ετσι, αυτός είναι ένας ακόμα τομέας όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί», συμπλήρωσε, δείχνοντας προς παραπέρα ενίσχυση του καθεστώτος γενικευμένων παρακολουθήσεων, φακελώματος και λογοκρισίας με τη σφραγίδα ΕΕ και κυβερνήσεων.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Σημαία» η ΝΑΤΟική «σταθερότητα» που οδηγεί σε επικίνδυνες διευθετήσεις

Και νέες αμερικανικές παραινέσεις ώστε «ΗΠΑ και σύμμαχοι» να επικεντρωθούν «αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή» της Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, στον οποίο - σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας - σημείωσε την προσδοκία για «ουδέτερη στάση» απέναντι στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν αναλυτικά για τις διμερείς αλλά και τις περιφερειακές σχέσεις, χωρίς να παραλείψουν φυσικά τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν σημείωσε ότι πρέπει να αναζωογονηθούν ο διάλογος Τουρκίας - ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις ειδικά για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης, όπως και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στα σχετικά ρεπορτάζ, τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν κατά προτεραιότητα τις δηλώσεις Σολτς από Αθήνα (28/10), ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λύσουν όλα τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου και ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας, για παράδειγμα με την Τουρκία, είναι μεγάλης σημασίας, όχι απλά για τις δύο χώρες, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης και τις διατλαντικές σχέσεις».

Θυμίζουμε ότι τον ρόλο της Τουρκίας στην αναβάθμιση του ΝΑΤΟ θα απασχολήσει και η επίσκεψη που ετοιμάζει μεθαύριο, Παρασκευή, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Αγκυρα.

Επίσης, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και επίσκεψη του νέου Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Αγκυρα, όπως επανέλαβε ο ίδιος και χτες. Η δε πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε πως «όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Περιμένουμε από τις χώρες αυτές να επικυρώσουν τις αιτήσεις μας. Νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό αυτό να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Στο μεταξύ, το παζάρι με την Τουρκία με μοχλό και τους όρους πώλησης των F-16 αποτυπώνει και η νέα επιστολή που έστειλε ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ζητώντας να διατηρηθεί η τροπολογία στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, θέτοντας όρους για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο. Μίλησε για «λογικές» προϋποθέσεις που τίθενται και επέμεινε ότι αυτές θα λειτουργούν τόσο προς συμφέρον των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «εάν η Τουρκία σταματήσει τις εδαφικές υπερπτήσεις, η επιστροφή της στις αξίες και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στον οποίο βασίζεται η συμμαχία (του ΝΑΤΟ) θα είναι ευπρόσδεκτη. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μειωθούν σημαντικά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία...».

Την ίδια ώρα, το ελληνικό Λιμενικό κατήγγειλε χτες παρενόχληση σκάφους του κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από τουρκική ακταιωρό που έκανε επίδειξη οπλισμού και επικίνδυνους ελιγμούς.

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην Εσθονία κατηγόρησε την Τουρκία για «συνεχείς εντάσεις» που προκαλεί στο Αιγαίο, «μέσω ενεργειών και ρητορικής που δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», εννοώντας τη ΝΑΤΟική συνοχή, η οποία είναι ζήτημα καίριας σημασίας για τη λυκοσυμμαχία στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού της με τη Ρωσία (βλ. σελ. 19).

Εσπευσε, εξάλλου, να στείλει σήμα στην Αγκυρα ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών (...) η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Παρέπεμψε, άλλωστε, σε σχετικό προηγούμενο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι «μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία», παραπέμποντας βασικά σε συμφωνίες με αμερικανική σφραγίδα, όπου για τις μπίζνες του κεφαλαίου πετσοκόβονται κυριαρχικά δικαιώματα, βάζοντας τις βάσεις και για τους επόμενους ακόμα σφοδρότερους ανταγωνισμούς.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προχτές στη Λιθουανία, κατηγορούσε εκ νέου την Τουρκία για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και χρησιμοποίηση των μεταναστευτικών ροών ως «γεωπολιτικού όπλου». Παραπέμποντας στην κατάπτυστη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το θέμα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν την τηρεί, αλλά αντίθετα «ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Συνεπώς, καλούμε και πάλι την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα, να συνεργαστεί με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου