ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ενισχύεται η αντιπυραυλική υποδομή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

 
Ενώ συνεχίζεται η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας από ΗΠΑ και ΕΕ

 Σε ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας προχωρούν το ένα μετά το άλλο τα κράτη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ εντείνονται συνολικά οι πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία για την απόκτηση συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς, μετά την πτώση πυραύλου την περασμένη βδομάδα στην Πολωνία, που σκότωσε δύο ανθρώπους. Εξάλλου, η λιθουανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ το 2023.

Η προμήθεια του συστήματος από τη Λιθουανία, που συνορεύει με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, αναμένεται να γίνει εντός του 2023. Να σημειωθεί δε ότι ο λιθουανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη το αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του NATO το 2023, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, η λιθουανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «προτεραιότητα» τα κράτη του ΝΑΤΟ να εργαστούν για να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί περιφερειακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Παράλληλα, η Γερμανία - ενισχύοντας και τον ρόλο της στην Ανατολική Ευρώπη - θα προσφέρει στην Πολωνία την ανάπτυξη συστοιχίας ή συστοιχιών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «Patriot» στα σύνορα με την Ουκρανία, για την προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου. Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 12 συστήματα «Patriot», δύο από τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Σλοβακία. Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση θα μεταφέρει στην Πολωνία μαχητικά «Eurofighter».

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του πολέμου και τις ορατές και αυξανόμενες αποτυχίες της Ρωσίας (...) πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε συνέδριο στο Βερολίνο που φιλοξενήθηκε από την εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Αναφέρθηκε στο ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γερμανίας, λέγοντας ότι η χώρα έμαθε το μάθημά της να έχει γεμάτες τις αποθήκες της με αμυντικό υλικό.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν χτυπήματα στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, μια διακομματική ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών προέτρεψε την κυβέρνηση Μπάιντεν να επανεξετάσει την απόφασή της να μην εξοπλίσει την Ουκρανία με προηγμένα drones, λέγοντας ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να διατηρήσει την επικράτειά της και να αποκτήσει δυναμική στο πεδίο της μάχης.

Σε χτεσινή επιστολή τους προς τον υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν, 16 γερουσιαστές προέτρεψαν τη διοίκηση να δώσει στην Ουκρανία οπλισμένα drones MQ-1C ή Grey Eagles, τα οποία είναι μεσαίου ύψους και μπορούν να πετάξουν για περισσότερες από 24 ώρες.

«Το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα της παροχής στην Ουκρανία των MQ-1C είναι σημαντικό και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη στρατηγική πορεία του πολέμου προς όφελος της Ουκρανίας», σημειώνουν.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές αναφέρουν ότι τις τελευταίες βδομάδες του σχεδόν εννιάμηνου πολέμου, το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σφυροκοπούσαν στόχους και αστικές υποδομές, δίνοντας στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα επί του πεδίου μάχης. Οι Ουκρανοί θα πρέπει να έχουν ένα οπλοστάσιο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν όσα έχει λάβει η Ρωσία, είπαν.

«Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αυτού του συστήματος συμπληρώνουν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί και θα αυξήσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού», αναφέρουν.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στο MQ-1C, που κατασκευάζεται από την «General Atomics», θα διαρκούσε 27 μέρες, έγραψαν οι γερουσιαστές. Και αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση στα δικά της drones, «θα μπορούσε να βρει και να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σπάζοντας τον καταναγκαστικό αποκλεισμό της και αμβλύνοντας τις διπλές πιέσεις στην ουκρανική οικονομία και τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων».

Χτες, στο μεταξύ, ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Μ. Ραζβοζάεφ, ανέφερε ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τουλάχιστον δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Σεβαστούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Σεβαστούπολη αποτελεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ στα τέλη Οκτώβρη η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για επίθεση με drones από αέρος και θαλάσσης εναντίον του λιμανιού της πόλης. Ως αντίποινα, είχε αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή της στις συμφωνίες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Παζάρια για «ζώνη» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η απειλή ενός πυρηνικού δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένει, με τις μάχες να συνεχίζονται στην περιοχή.

Προχτές, μετά από εντατικούς βομβαρδισμούς, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια στον σταθμό παρά τις εκτεταμένες ζημιές. Εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ επιβεβαίωσαν ότι, παρά τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών, ο βασικός εξοπλισμός παραμένει άθικτος.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ρ. Γκρόσι, εντείνει τις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ζώνης προστασίας στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.

Την ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι. Νωρίτερα ο Μακρόν είχε ενημερωθεί από τον Γκρόσι για την ανάγκη να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να αποχωρήσει κάθε στρατιωτική δύναμη από τον πυρηνικό σταθμό.

«Είναι καλό που η ΙΑΕΑ επιβεβαιώνει ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί αποτελούν απειλή για το εργοστάσιο», παρόλο που «λόγω των ιδιαιτεροτήτων του οργανισμού» του ΟΗΕ «αξιωματούχοι του λένε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να διευκρινίσουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις βομβαρδιστικές επιθέσεις», σχολίασε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Οι Μακρόν και Ζελένσκι συζήτησαν επίσης και τις ανάγκες της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα, που θα απασχολήσουν τη Διεθνή Διάσκεψη στις 13 Δεκέμβρη στο Παρίσι.

Η παροχή Ενέργειας είναι η μεγάλη προτεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς οι μισές ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις και οι κάτοικοι της χώρας θα ζουν με διακοπές στην ηλεκτροδότηση τουλάχιστον ως τα τέλη Μάρτη, εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Την εκταμίευση 4,5 δισ. δολαρίων οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία τις επόμενες βδομάδες προανήγγειλε χτες η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν. Τα κεφάλαια εγκρίθηκαν τον Σεπτέμβρη ως μέρος του νομοσχεδίου κρατικής χρηματοδότησης, ενώ η Γέλεν κάλεσε «άλλους χορηγούς» να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη βοήθειά τους για την Ουκρανία.

Επίσης, η Ουκρανία έλαβε νέα δόση 2,5 δισ. ευρώ χρηματοοικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Συνολικά η μακρο-χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία από τις 24 Φλεβάρη μέχρι σήμερα φθάνει έτσι τα 6,7 δισ. ευρώ.

Νέα «διάσκεψη δωρητών» για τη Μολδαβία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Μολδαβίας - που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα του ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - προειδοποίησε χτες τον λαό να προετοιμαστεί για σκληρό χειμώνα, καθώς αντιμετωπίζει μια οξεία ενεργειακή κρίση και - ευθυγραμμιζόμενη με το ευρωατλαντικό μπλοκ - δεν δείχνει προθυμία να παζαρέψει με τη ρωσική «Gazprom» για καλύτερες τιμές και μεγαλύτερες παραδόσεις φυσικού αερίου.

Περίπου 50 χώρες και θεσμικά όργανα συναντήθηκαν σε «διάσκεψη δωρητών» στο Παρίσι για να υποσχεθούν βοήθεια στη Μολδαβία, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα από φιλορωσικά κόμματα. Επίσης, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα παραδώσουν εξοπλισμό στη Μολδαβία.

«Αυτός ο πόλεμος θέτει σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βρούμε αρκετό (...) για να ζεστάνουμε και να φωτίσουμε τα σπίτια μας, και ακόμη και αν βρούμε, οι τιμές είναι απλησίαστες για τον λαό και την οικονομία μας. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική μας ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η Πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σάντου, στην ομιλία της προς τους αντιπροσώπους της συνάντησης, προειδοποιώντας ότι η Μολδαβία πρέπει να μείνει στη «σφαίρα επιρροής» της Δύσης.

Στις διασκέψεις δωρητών που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και το Βουκουρέστι νωρίτερα φέτος, δόθηκαν υποσχέσεις για βοήθεια ύψους 659 εκατ. ευρώ και 615 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διασκέψεις δήλωσαν ότι οι αριθμοί αυτοί περιλάμβαναν κάποιες επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις, χρηματοδότηση έργων και χορήγηση χρημάτων στην οικονομία αντί για άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Μια διπλωματική πηγή που συμμετείχε στη διάσκεψη δήλωσε ότι δεν υπήρξαν πολλές νέες υποσχέσεις, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι το Παρίσι θα παράσχει επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες της Μολδαβίας.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην κόπωση του πολέμου ή στην ιδέα ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», δήλωσε ο Μακρόν. Η Γερμανία είχε υποσχεθεί περίπου 32,5 εκατ. ευρώ για ΑΠΕ, υποδομές και βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου