ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ουίνστον Τσόρτσιλ


 Ο χασάπης του ελληνικού λαού

Ουίνστον Τσόρτσιλ. Βρετανός πολιτικός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.  Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 στο ανάκτορο Μπλένιμ της Οξφόρδης. Γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, ήταν ο δευτερότοκος γιος του πολιτικού Ράντολφ Τσόρτσιλ και της αμερικανίδας Τζένι Τζέρομ, κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Στα 21 του χρόνια έγινε αξιωματικός του ιππικού και στρατιωτικός παρατηρητής. Τα αμέσως επόμενα χρόνια τον βρίσκουν να έχει ενταχθεί στα βρετανικά στρατεύματα των Ινδιών, της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής, εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα πολεμικού ανταποκριτή. Η πρώτη του απόπειρα να διεκδικήσει βουλευτική έδρα ως υποψήφιος των Συντηρητικών το 1899 στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, από το οποίο διαφωνώντας θα αποχωρήσει το 1904 για να ενταχθεί στους Φιλελευθέρους. Η παρουσία του στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι έντονη και χαρακτηρίζεται από σχολαστικά προπαρασκευασμένους λόγους, που αναδεικνύουν τη ρητορική του δεινότητα.

Από το 1917 και μετά διετέλεσε κατ’ επανάληψη υπουργός υπηρετώντας μια ακραία ιμπεριαλιστική πολιτική. Ως υπουργός Στρατιωτικών το 1919 πρωτοστάτησε στη αντισοβιετική εισβολή με στόχο την κατάπνιξη της Επανάστασης. Στη συνέχεια ως υπουργός των Αποικιών χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την πολεμική αεροπορία για την καταστολή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις αποικίες.

Το Μάη του 1940 έγινε πρωθυπουργός και αντιλαμβανόμενος ότι χωρίς τη συμμαχία με την ΕΣΣΔ η Βρετανία δε θα απέφευγε την ήττα υπέγραψε συμφωνία με τη σοβιετική κυβέρνηση.

Ο Τσόρτσιλ ήταν ο χασάπης του ελληνικού λαού μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Συνέλαβε και έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την εξόντωση του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης προκαλώντας τη σφαγή του Δεκέμβρη του ’44.

Ηταν επίσης από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου».

Πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 1965.

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου