ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Στα σκαριά νέες αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και προϊόντα


Με μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μπήκε η βδομάδα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η αγορά χονδρικής ανέβηκε κατά 40%, φτάνοντας στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 147 που ήταν την Κυριακή. Τον μήνα Νοέμβριο λοιπόν οι χρεώσεις του ρεύματος στους καταναλωτές αναμένεται να εκτοξευτούν, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύκλο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.

Ετσι, οι «θριαμβολογίες» που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες για «βουτιά» στις τιμές ηλεκτρισμού τον Νοέμβρη - η οποία δεν είχε την παραμικρή επίδραση στην τσέπη των νοικοκυριών - και οι υποσχέσεις για έναρξη περιόδου «σχετικής κανονικότητας» πετάχτηκαν γρήγορα - γρήγορα στο καλάθι των αχρήστων, καθώς σε συνθήκες «απελευθερωμένης» αγοράς και «πράσινης μετάβασης» η μόνη κανονικότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι η ενεργειακή φτώχεια, για τους δε ομίλους τα συνεχή πακέτα χρηματοδότησης με χρήματα του λαού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τις νέες αυξήσεις που καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι οποίες είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, η συμμετοχή του εγχώριου λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής παραμένει κάτω του 5%. Συγκεκριμένα, χτες, όταν και καταγράφηκε αύξηση χονδρικής κατά 40%, η ζήτηση καλύφθηκε κατά 34,56% από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 19,65% από εισαγωγές και κατά 35,05% από τις ΑΠΕ, ενώ οι λιγνίτες βρίσκονταν μόλις στο 4,67%.


Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητά επιτακτικά την έγκαιρη καταβολή «των κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις». Οι προμηθευτές διαμαρτύρονται επειδή οι επιδοτήσεις Σεπτέμβρη τούς καταβλήθηκαν με περίπου έναν μήνα καθυστέρηση, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν στην επιστολή, να ...αναγκαστούν να καλύψουν με ίδια κεφάλαια τις πιστώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας τους εξαιρετικά προβλήματα ρευστότητας... Επί της ουσίας και εμμέσως πλην σαφώς οι προμηθευτές προειδοποιούν ότι αν το ...«παραδάκι» δεν πέφτει «ντούκου» από την κυβέρνηση, οι «εκπτώσεις» δεν θα καλύπτονται από τους ίδιους και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα περνούν εξολοκλήρου στα τιμολόγια.

Τι έρχεται για τους μικρούς επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Και ενώ ο κλοιός της ακρίβειας σφίγγει ακόμα περισσότερο γύρω από τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση με το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» επιχειρεί να πείσει ότι παίρνει μέτρα ανακούφισης. Χτες, μάλιστα, υπήρξε Κοινή Υπουργική Απόφαση για κάποιες πρώτες ...αλλαγές στο «καλάθι», οι οποίες πραγματικά είναι για γέλια και για κλάματα, όπως π.χ. να ...φαίνονται πιο καθαρά στα ράφια τα προϊόντα με τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού». «Καπαμάδες» με ταμπέλα, δηλαδή, την ώρα που οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα φτάνουν μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι ή ακόμα και μόλις πριν μερικούς μήνες. Το δε επίδομα θέρμανσης, που λέει η κυβέρνηση ότι αύξησε, στην ουσία απορροφάται από την αύξηση της τιμής του, ενώ συγχρόνως χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να το λάβουν, καθώς μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών βγαίνουν εκτός κριτηρίων...

Δύσκολη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, που μέχρι τέλη Γενάρη θα κληθούν να πληρώσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Επιπλέον, λόγω του υψηλού πληθωρισμού οι αυτοαπασχολούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η αύξηση είναι συνδεδεμένη με το ύψος του δείκτη καταναλωτή. Συνεπώς, οι εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα αυξηθούν κατά 10%! Η αύξηση αυτή θα φανεί στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν Φλεβάρη και Μάρτη του 2023, αφού δηλαδή οριστικοποιηθούν οι επίσημες προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2022 και ολοκληρωθεί η εκκαθάριση - πληρωμή των εισφορών του Δεκέμβρη 2022.

Δυσμενείς προβλέψεις και Γιούρογκρουπ

Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 10% το 2023. Το γεγονός αυτό ανατρέπει τις όποιες προβλέψεις και για το 2022 και για το 2023, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στην αναθεώρηση των προβλέψεων στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, από 9,1% που είχε καταγραφεί στο προσχέδιο θα διαμορφωθεί γύρω στο 9,8% - 10% για το 2022, ενώ οι προβλέψεις θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο και για το 2023. Ο υψηλός πληθωρισμός, οι άδικοι και υπέρογκοι φόροι, η ακρίβεια σε προϊόντα, ρεύμα, καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Επιπλέον, για την Ελλάδα οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει υποχώρηση της ανάπτυξης.

Η κατάσταση με τον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη ήταν ένα από τα βασικά θέματα στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών των κρατών - μελών της ΕΕ. Βασικά ζητούμενα ήταν ο «στρατηγικός στόχος για επαναφορά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού» και η ανάγκη «ενός καλού συντονισμού μεταξύ της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών - μελών». Αυτό ανέφερε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να σεβαστούν αυστηρά τους όρους για τα έκτακτα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Κάτι που σημαίνει ότι τα όποια ψίχουλα «στήριξης» μπαίνουν πλέον στο περιθώριο, ενώ θα συνεχιστεί η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και όχι μόνο.

Οσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που όπως φαίνεται παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση και σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι «χρειάζονται τρία πράγματα: Κοινοί κανόνες, ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη - μέλη και η διατήρηση δυνατοτήτων επενδύσεων, κυρίως στην ενεργειακή μετάβαση». Δηλαδή η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, που έχει οδηγήσει τους λαούς στην ενεργειακή φτώχεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε πως «φαίνεται οι οικονομίες της Ευρώπης να έχουν χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ακόμα και ύφεση μέσα στο 2023 και υψηλό, επίμονο πληθωρισμό. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδεικνύοντας πολύ υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης απ' ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

 

1 σχόλιο:

  1. Φτώχια, Ακρίβεια, Ανεργία, Μισθοί – Συντάξεις Πείνας, Ανασφάλεια…
    Μη μένεις άλλο θεατής
    Ξεσηκωμός!
    Όλοι στην Απεργία στις 9 Νοέμβρη, 10,30 πμ Άγαλμα Βενιζέλου
    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου