Ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ
Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε χτες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ) και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών - μελών του ΕΟΑ.
Καθώς μάλιστα τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δείχνουν τη διαχρονική σταδιακή προετοιμασία για ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού.
Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6% από το 2020 και έφτασαν στα 214 δισ. ευρώ, αναφέρει ο ΕΟΑ στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων του (Defence Data Report). Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη αφότου η Ευρώπη άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του είναι να υποστηρίζει και να διευκολύνει την «αμυντική» συνεργασία στην Ευρώπη. Μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις «αμυντικές» δαπάνες τους είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία.
Εξάλλου οι ανακοινώσεις και αποφάσεις των κρατών - μελών για τους εξοπλισμούς «μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».
Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τον στόχο, που είναι 35% στα πλαίσια της κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας.
«Το να ξοδεύει μόνη της μια χώρα δεν είναι αρκετό, είναι ανάγκη να το κάνουμε καλύτερα και αυτό σημαίνει να το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και επικεφαλής του ΕΟΑ, Ζ. Μπορέλ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο σκοπεύει να προωθήσει τα σχέδια κοινής ευρωπαϊκής πυραυλικής άμυνας εντός των προσεχών πέντε ετών.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, αναφερόμενος στη γερμανική πρωτοβουλία για πυραυλική άμυνα στην Ευρώπη (Sky-Shield), σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση συζητά με τους κατασκευαστές των διαφόρων συστημάτων και προετοιμάζεται για συγκεκριμένες αποφάσεις». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε πως ο ΝΑΤΟικός στόχος για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ εξακολουθεί να ισχύει για τη Γερμανία και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το σύστημα Sky-Shield, το οποίο θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας ήταν μία βάρβαρη αφύπνιση για όλους μας», είπε ο Μπορέλ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΕΟΑ, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει με νίκη της Ρωσίας, την κατάληψη της Ουκρανίας και τη μετατροπή της σε μία χώρα όπως η Λευκορωσία (σ.σ. υπό την "επιρροή" της Ρωσίας). Πρέπει να συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε».
Με συντριπτική διακομματική πλειοψηφία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (350 υπέρ, 80 κατά), η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο στρατιωτικών δαπανών «μαμούθ» ύψους 858 δισ. δολαρίων.
Το νομοσχέδιο έκτασης περίπου 4.000 σελίδων προωθείται τώρα στη Γερουσία, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να τεθεί σε ισχύ.
Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2023, που θα φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 858 δισ. δολαρίων, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται συναφείς δαπάνες άλλων υπουργείων, καταγράφουν αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν διατεθεί 778 δισ. δολάρια.
Από αυτά, τα 317,3 δισ. δολάρια σχεδιάζεται να ξοδευτούν για τη συντήρηση και λειτουργία στρατιωτικού εξοπλισμού και διαφόρων οπλικών συστημάτων και άλλα 174,5 δισ. δολάρια προορίζονται για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, 161,3 δισ. δολάρια θα δοθούν για στρατιωτικές προμήθειες, 138,6 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, 30,5 δισ. για «δραστηριότητες» πυρηνικής ενέργειας και 16,5 δισ. δολάρια για υποδομές στέγασης του στρατού των ΗΠΑ. Προβλέπεται ακόμα κονδύλι 6 δισ. δολαρίων για «αποτροπή» της Μόσχας στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου