ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Λάδι στη φωτιά της έντασης


Κατέθεσε αίτημα για επιστροφή του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του επίσημου αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στην ΕΕ, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε απόψε, 15 Δεκεμβρίου, να υποβάλει επίσημο αίτημα για την επιστροφή στο Κόσοβο του σερβικού στρατού και της αστυνομίας. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της KFOR (της νατοϊκής δύναμης κατοχής) να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού - εκατοντάδων μέχρι χιλίων - Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.

Το αίτημα απεστάλη ηλεκτρονικά στην διοίκηση της KFOR και αύριο το πρωί θα παραδοθεί από απεσταλμένο της σερβικής κυβέρνησης ιδιοχείρως στον διοικητή της KFOR στο Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι εκτιμά πως το αίτημα για στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο δεν θα γίνει αποδεκτό, αλλά η Σερβία αποφάσισε να καταθέσει για πρώτη φορά επίσημο αίτημα ώστε να μην βρεθεί κάποιος στο μέλλον να πει ότι δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, υπέβαλε σήμερα αίτημα για την ένταξη του Κοσόβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ενέργεια που αναμένεται να ρίξει και άλλο «λάδι στη φωτιά» που «καίει» το τελευταίο διάστημα την περιοχή που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και Ρωσία-Κίνα από την άλλη.

Ο Κούρτι, ο οποίος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα πως το Κόσοβο θα υποβάλει επισήμως αίτημα ένταξης στην ΕΕ, κατέθεσε την αίτησή του στην Πράγα, καθώς η Τσεχική Δημοκρατία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης.

Η κίνηση έρχεται να προστεθεί στην αποστολή αστυνομικών δυνάμεων από την Πρίστινα στο βόρειο Κόσοβο, σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, καθώς και στην «αντικατάσταση» - αλλά και σε συλλήψεις - Σέρβων αξιωματούχων που παραιτήθηκαν από αξιώματα του προτεκτοράτου διαμαρτυρόμενοι για προηγούμενες κινήσεις της Πρίστινα.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Σερβίας, που, χθες κατά την υπογραφή του σχετικού αιτήματος από την πρόεδρο του Κοσόβο και τον Κούρτι έκανε λόγο για παραβίαση διεθνών συμφωνιών με βάση τις οποίες θα «πάγωνε» η ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς πριν από τη διευθέτηση των σχέσεών του με τη Σερβία. Για σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο Κόσοβο, με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς να διαμηνύει από προχτές στους Σέρβους της περιοχής: «Μην παραδίδεστε, θα σας στηρίξουμε».

Όλα αυτά ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας «βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση» και ότι «ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεργάζονται στενά».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου