ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/12/1791

Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

26/12/1862

Το κράτος των ΗΠΑ, με εντολή του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, εκτελεί, με απαγχονισμό, 38 Ινδιάνους Σιου για συμμετοχή στην "εξέγερση της Ντακότα", την ίδια χρονιά.

26/12/1890

Πεθαίνει ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις ανασκαφές του στην Τροία και τις Μυκήνες.

26/12/1893

Γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943-1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949-1976).

26/12/1918

Γεννιέται ο πολιτικός Γεώργιος Ράλλης, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1980-1981.

26/12/1919

Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της Ρωσικής Σοβιετικής Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας εκδίδει διάταγμα για την εξάλειψη της αγραμματοσύνης του ενήλικου πληθυσμού.

26/12/1929

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεργοι οργανώνουν διαδήλωση με αίτημα τη χορήγηση επιδομάτων. Η αστυνομία επιτίθεται στους ανέργους, τραυματίζει 7, ενώ συλλαμβάνει και την 6μελή επιτροπή τους.

26/12/1943

Πεθαίνει ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».

Πεθαίνει, ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός

26/12/1944

Στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού πραγματοποιείται διάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσώπων του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ, των αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης Παπανδρέου, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ, κ.α. Μετά από μια σύντομη τοποθέτηση του Τσόρτσιλ και του στρατάρχη Αλεξάντερ, οι ξένοι εκπρόσωποι αποχώρησαν από την αίθουσα της διάσκεψης.

Όταν ο Γ. Σιάντος (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη διάσκεψη) ρώτησε τον προεδρεύοντα Δαμασκηνό για το αντικείμενο των συζητήσεων εκείνος του απάντησε: «Για να παραδώσετε τα όπλα». Και ο Σιάντος του αποκρίθηκε: «Αν μας καλέσατε γι’ αυτό, ελάτε να τα πάρετε. Νέο Λίβανο δεν πρόκειται να’ χουμε». Στη συνέχεια ο Σιάντος αναφέρθηκε στις θυσίες και υποχωρήσεις που έκαμαν το ΕΑΜ και το ΚΚΕ για να εξασφαλισθεί η ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι τίποτε δεν πραγματοποιήθηκε απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί: Ο κρατικός μηχανισμός παρέμενε όπως ήταν επί κατοχής, κανείς δωσίλογος δεν δικάστηκε, ενώ την ίδια ώρα που απαιτούσαν να αφοπλιστεί ο ΕΛΑΣ, μετέφεραν όπλα και εξόπλιζαν την 5η Φάλαγγα. Ακόμη, απηύθυνε δριμύ κατηγορητήριο εναντίον του Παπανδρέου και καυτηρίασε την επέμβαση των Άγγλων και τις ωμότητες που διέπρατταν σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Ο αγώνας μας», υπογράμμισε, «είναι απόλυτα δίκαιος…Νομίζουμε ότι πρέπει να δοθεί λύση στη σημερινή κατάσταση, αρκεί να έχουμε τη διάθεση γι’ αυτό. Δύο είναι τα σημεία που πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συμφωνίας. Δημοκρατία και Ανεξαρτησία. Η διαλλακτικότητα αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία και έχουμε όλη την Ελλάδα μαζί μας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υποταχθούμε». 

Η σύσκεψη με τον Τσώρτσιλ στην Αθήνα

26/12/1955

Πραγματοποιείται στη Ρουμανία η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία πήρε τη σχετική απόφαση για την Κομματική Οργάνωση Τασκένδης, όπου διεξαγόταν φραξιονισμός στελεχών του ΚΚΕ και του ΚΚΣΕ, για την ανατροπή της καθοδήγησης του ΚΚΕ, πρωταρχικά του Νίκου Ζαχαριάδη. Η Ολομέλεια απέκλεισε τον Κ. Κολιγιάννη από το ΠΓ και από τη δουλειά της ΚΕ.

26/12/1969

Πεθαίνει εξόριστος στο Λακκί της Λέρου ο αγωνιστής Νίκος Γαλάτης, συνδικαλιστής και στέλεχος της ΕΔΑ.

26/12/1973

Η Χούντα ανοίγει και πάλι το κολαστήριο της Γυάρου, στέλνοντας εκεί 50 κρατούμενους από τις στρατιωτικές φυλακές του Μπογιατίου. 

Η Χούντα ανοίγει και πάλι το κολαστήριο της Γυάρου

26/12/1991

Η κόκκινη σημαία υποστέλλεται από το Κρεμλίνο. Η Σοβιετική Ένωση, το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, παύει πλέον να υπάρχει. Ο σοσιαλισμός έχει ανατραπεί.

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη θα γράψει δύο μέρες αργότερα: «Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους. Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ». 

«Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα…»

26/12/1997

Πεθαίνει ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης. 

Κορνήλιος Καστοριάδης-Σοσιαλισμός ή βάρβαρος αντισοβιετισμός;

 

3 σχόλια:

  1. «Μάνα, μάθε γράμματα» – Η εξάλειψη της αγραμματοσύνης του ενήλικου πληθυσμού στη Σοβιετική Ρωσία
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_426.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 26 Δεκέμβρη 1890, πεθαίνει ο Γερμανός αρχαιοκάπηλος Ερρίκος Σλήμαν. Πάμπλουτος επιχειρηματίας, φίλος ηγεμόνων, αγόραζε αρχαιότητες και τις παρουσίαζε ως ευρήματα δικών του ανασκαφών, εφευρίσκοντας ένα ανύπαρκτο παρελθόν.
    Αντικείμενα που εύρισκε σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους τα έκρυβε και ισχυριζόταν αργότερα ότι τα ανακάλυψε όλα μαζί σε ένα σημείο για να προκαλέσει θόρυβο γύρω από το άτομό του. Χάριζε η πουλούσε αρχαιότητες σε εστεμμένους και μεγιστάνες, για να εξασφαλίσει εύνοιες ή για να ανταποδώσει υποχρεώσεις.
    Ξεκίνησε απο την Ιθάκη, όπου άρχισε να διαδίδει ότι ανακάλυψε τον..κοιτώνα του Οδυσσέα. Ο "τάφος του Οδυσσέα" αργότερα αποδείχτηκε επτά αιώνων μεταγενέστερος αλλά ο Σλήμαν (που σε όλη την ζωή του "ανακάλυπτε" αντικείμενα μυθικών προσώπων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας) κέρδισε Πανεπιστημιακό δίπλωμα.
    Ακολούθησαν οι ανασκαφές(καταστροφές) στην Τροία, όπου σκηνοθέτησε την ανακάλυψη του δήθεν "θησαυρού του Πριάμου"ο οποίος ήταν-όπως έγραψε ένας σύγχρονος του-"ένα σύμφυρμα αντικειμένων συγκεντρωμένων από εδώ και απʼεκεί.. όλες οι χήνες του Σλήμαν είναι κύκνοι".
    Πολλά απο τα ευρήματα είχαν αγορασθεί από ιδιώτες στην Τουρκία. Τον "θησαυρό" τον "ανακάλυψε" στο τέλος των ανασκαφών του Ισαρλίκ. Χρειαζόταν κάποιο εύρημα που θα προκαλούσε πάταγο.
    Μέσα σʼ ένα χρόνο, έγινε διάσημος-παρά τις αντιδράσεις-και εξασφάλισε άδεια για ανασκαφές στις Μυκήνες.
    Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να απαγορεύσει την εξαγωγή των ευρημάτων αλλά ο Σλήμαν τα φυγάδευσε στην Ελλάδα. Οι τούρκοι προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και ο Σλήμαν ισχυρίστηκε ότι "η Τροία κατακτήθηκε από τους Έλληνες..ο θησαυρός ανήκει στην Ελλάδα,σύμφωνα με το δίκαιο του κατακτητή"(!).
    Την ίδια στιγμή, ο"φιλέλλην" Σλήμαν προσπαθούσε να πουλήσει τα ευρήματα στο Βρετανικό Μουσείο για 50.000 λίρες!
    Τελικά θα κερδίσει τα δικαστήρια και προχωράει σε νέες ανασκαφές (καταστροφές) στις Μυκήνες. Ζητάει άδεια απο την κυβέρνηση και πριν πάρει απάντηση μισθώνει εργάτες και αρχίζει να σκάβει. Παρεμβαίνει η αρχαιολογική υπηρεσία αλλά οι αντιδράσεις "κάμπτονται".
    Στις Μυκήνες, συνέβη ό,τι και στην Τροία. Αυτήν την φορά ο "τάφος του Οδυσσέα"και ο "θησαυρός του Πριάμου" γίνονται η "μάσκα του Αγαμέμνονα": Μάλιστα, τηλεγράφησε και στον Γεώργιο Γλύξμπουργκ ότι ανακάλυψε τον τάφο του Αγαμέμνονα.
    Ο Σλήμαν, με όπλα το χρήμα και την φήμη του, κλιμακώνει τις δράσεις του. Τελικά,ο λεγόμενος "θησαυρός του Πριάμου" θα παραχωρηθεί από τον Σλήμαν στη Γερμανία, μετα και απο προτροπή της Ελληνίδας γυναίκας του Σοφίας, "στον γερμανικό λαό, ως δώρο, για να παραμείνουν στην αιώνια ιδιοκτησία του".
    Εγκατεστημένος στο "Ιλίου μελαθρον" δημιούργει νέα πλούσια συλλογή με ευρήματα από τις Μυκήνες, την Τίρυνθα κ.ά. Οι αρχαιότητες εξάγονταν με επίσημη άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Αγόρασε και απο τους Τούρκους το μερίδιο τους από τις ανασκαφές και το προώθησε στη Γερμανία.
    Πέθανε το 1890 και κηδεύτηκε στην Ελλάδα ως...ευεργέτης.Το όνομα του "χρυσοθήρα" (σύμφωνα με τον βιογράφο του Ε.Λούντβιχ) και της συζύγου του, που φωτογραφιζόταν στολισμένη με..αρχαιότητες,δόθηκε ακόμα και σε δρόμους.
    ΥΓ Υπολογίζεται πως περισσότερες από 8.500 ελληνικές αρχαιότητες βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, απο το διαχρονικό πλιάτσικο και την καταστροφή των αρχαιοτήτων απο διάφορους ξένους"φιλέλληνες"και εγχώριους"πατριώτες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η μαζικότερη εκτέλεση στην ιστορία των ΗΠΑ": Απαγχονισμός 38 Ινδιάνων Σιου
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/38.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου