Ζητω η κωστη ογδοου |
▼
ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ
▼
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022
Ο Ιωσήφ Στάλιν για τη διανόηση, τη δημοκρατία, την προσωπολατρεία και τις δίκες
Συζήτηση του Ιωσήφ Στάλιν με το γερμανό συγγραφέα Λίον Φόιχτβανγκερ για τη διανόηση, τη δημοκρατία, την προσωπολατρία και τις δίκες (08/01/1937)
Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το γερμανό συγγραφέα Λίον Φόιχτβανγκερ
είχε προβεί ο Στάλιν το Γενάρη του 1937. Ενδιαφέρουσα, όχι μόνο για τα
θέματα που θίγονται, ούτε μόνο για τις απαντήσεις του Στάλιν, αλλά και
για την ίδια την “οπτική γωνία” και το σκεπτικό του Φόιχτβανγκερ που τον
ωθεί να υποβάλει αυτές τις ερωτήσεις. Γιατί στο Φόιχτβανγκερ βλέπει
κανείς κάτι που συναντάμε καθημερινά: έναν καλοπροαίρετο άνθρωπο έναντι
της σοβιετικής εξουσίας και του κομμουνισμού, ο οποίος όμως διατηρεί και
διατυπώνει τις επιφυλάξεις του.
Ο ανιστόρητος «μύλος»
Ο «καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» σκέφτηκε ο πρωθυπουργός, κι είπε από τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη να πασπαλίσει τα καλέσματα περί «εθνικής ενότητας» στην πολιτική της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με αναφορές στον πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου, «δείγμα του διχασμού και του αυταρχισμού της εποχής», όπως είπε, για να προσθέσει πως «ο άνεμος της πατριωτικής ενότητας του ‘40 παρέσυρε διαφορές και λάθη».
Το φασιστικό τελεσίγραφο και το «ΟΧΙ»
Ο Μεταξάς ―γράφει ο Γκράτσι― άρχισε να διαβάζει το τελεσίγραφο. Τα χέρια του, καθώς διάβαζε, έτρεμαν ελαφρά και διαμέσου των γυαλιών του είδα τα μάτια του να δακρύζουν, όπως συνέβαινε όταν βρίσκονταν σε μεγάλη συγκίνηση. Άμα τέλειωσε το διάβασμα με κοίταξε κατάματα και με φωνή συγκινημένη, αλλά σταθερή, μου είπε (γαλλικά) «Ώστε έχουμε πόλεμο».
Κρίκελλο 1942: Φλάμπουρο Αντίστασης σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη!
1942: Στη δεύτερη επέτειο του «Όχι» του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα εισβολέα και ενώ η διορισμένη κατοχική ηγεσία των ντόπιων δωσίλογων Τσολάκογλου και σία απολαμβάνει τα προνόμια της προδοσίας της κατά της χώρας και του λαού δίπλα στους ομόσταβλους Γερμανοϊταλούς φασίστες - στα βουνά της Ρούμελης και συγκεκριμένα στο Κρίκελλο της ανταρτομάνας Ευρυτανίας αντιλαλεί το τουφέκι της αντίστασης και της λευτεριάς!
Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε!
Λιγότερο από δύο βδομάδες έμειναν μέχρι τον μεγάλο απεργιακό σταθμό της 9ης Νοέμβρη. Και είναι μέρες που τα διλήμματα θα δυναμώσουν, θα ξαμοληθούν η εργοδοσία και τα τσιράκια της με εκβιασμούς και υπονόμευση για να «σπάσουν» δυνάμεις μπας και καταφέρουν να πλήξουν τον αγώνα.
Η Βουβή Επέτειος. Γιορτή και Λαός
H BOYBH EΠΕΤΕΙΟΣ - ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΛΑΟΣ
H 28 του Οχτώβρη είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό – και μέρα ντροπής για τους προδότες του. Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”. Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή – να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού.
«Βρείτε τα» η Τουρκία δεν είναι Ρωσία
Άλλο η Τουρκία κι άλλο η Ρωσία είναι η θέση της γερμανικής καγκελαρίας έναντι της θέσης που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση που θεωρεί ότι Άγκυρα και Μόσχα έχουν ίδια επιθετική πολιτική.
Σκέτη κοροϊδία ...το «καλάθι του νοικοκυριού»
Σε άλλη μία χοντροκομμένη κοροϊδία εξελίσσεται η κυβερνητική κίνηση εντυπωσιασμού με το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» όπως φαίνεται και από την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή.
Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940
Η εισβολή των στρατευμάτων της φασιστικής Ιταλίας τα ξημερώματα της 28ης Οκτώβρη 1940 αποτέλεσε το εναρκτήριο γεγονός-ορόσημο μιας περιόδου που θα οδηγούσε στο δράμα της τριπλής φασιστικής κατοχής (ιταλικής, γερμανικής, βουλγαρικής), αλλά και στην αφύπνιση και ηρωική μαζική δράση των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, από την οποία μπορούν να αντληθούν χρήσιμα ιστορικά διδάγματα.
Μια μέρα σαν τη σημερινή
28/10/1704
Πεθαίνει ο Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασσικού φιλελευθερισμού.
28/10/1912
Γεννιέται ο Βρετανός φυσιολόγος Ρίτσαρντ Ντολ, που θεωρείται ο πιο σημαντικός επιδημιολόγος του 20ου αιώνα.
Περνάει ο στρατός (Το αλβανικό)
Λένε κάποια τραγούδια και ιστορικά βιβλία
πως ο στρατός μας θαυματούργησε στην Αλβανία.
Αλλ’ ο πατέρας μου κανένα θαύμα δε θυμόταν
κι όταν τον ρώταγα τον πόλεμο τον καταριόταν.