ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο «χωρίς ταμπού» το 2023


 Συζητήσεις για βαριά άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκού

Με την έναρξη του νέου έτους, το ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη του στέλνουν μήνυμα πως το 2023 θα ακολουθήσουν πορεία αποφασιστικής κλιμάκωσης της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουσή τους με τη Ρωσία.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ σπεύδουν να δώσουν εξελιγμένα όπλα, εκτιμώντας πως η Ουκρανία έχει ένα μικρό περιθώριο για να προετοιμαστεί για να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση την άνοιξη, αναφέρουν οι «New York Times».

Η παραπέρα αύξηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου γίνεται ενώ στο πεδίο λαμβάνουν χώρα σφοδρές μάχες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την περιφέρεια του Ντονέτσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ.

«Η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Στην πράξη, όχι τυπικά. Επειδή έχουμε όπλα και την τεχνογνωσία να τα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, de jure».

Ο Ολ. Ρεζνίκοφ δήλωσε βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει τελικά τόσο τα δυτικά βαριά άρματα μάχης, όσο και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι «Patriot» άνοιξαν τον δρόμο...

Η απόφαση για αποστολή πυραυλικών συστημάτων «Patriot» - που αποκλειόταν για πολλούς μήνες - από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία σηματοδότησε ένα «ποιοτικό άλμα» στην ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και, όπως επισημαίνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι και Δυτικοί αναλυτές, μετά από αυτό η αποστολή και άλλων βαρέων, επιθετικών όπλων τώρα φαίνεται «πολύ πιο εύκολη».

Ακολούθησαν οι αποφάσεις για προμήθεια «ελαφρών» τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης AMX-10 RC από τη Γαλλία, Marder από τη Γερμανία, Bradley από τις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία φέρεται να εξετάζει την αποστολή «Challenger 2». Η Τσεχία θα παραδώσει περίπου 90 ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72, με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία να μοιράζονται το κόστος των 90 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμισή τους.

Παράλληλα με τις δυτικές παραδόσεις πιο επιθετικών όπλων, θα αυξηθεί και ο αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύονται στη Δύση.

Περίπου 100 Ουκρανοί στρατιωτικοί θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ στη χρήση «Patriot».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μόνο σε ένα πεδίο δοκιμών στη Γερμανία εκπαιδευτές των ΗΠΑ θα εκπαιδεύουν 500 άτομα τον μήνα, από 300 προηγουμένως.

Η ΕΕ ξεκίνησε στα τέλη του 2022 το πρόγραμμά της που θα εκπαιδεύσει 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ ήδη ουκρανικά στρατεύματα ασκούνται στη Βρετανία.

Η Πολωνία «στριμώχνει» τη Γερμανία για τα «Leopard»

Η Πολωνία ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την απόφασή της να προμηθεύσει την Ουκρανία με «μια συστοιχία 14 βαρέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard» γερμανικής κατασκευής - τα πρώτα δυτικού τύπου τέτοιας ισχύος άρματα από την έναρξη του πολέμου - στα πλαίσια ενός διεθνούς συνασπισμού. Αντίστοιχη συζήτηση υπάρχει και στη Φινλανδία, η οποία επίσης διαθέτει «Leopard 2».

Η κίνηση της Βαρσοβίας «στριμώχνει» το Βερολίνο, επειδή βάσει συμβάσεων πρέπει να εγκρίνει τις πολωνικές παραδόσεις «Leopard», και επιπλέον για να προχωρήσει και το Βερολίνο άμεσα στην αποστολή υπερσύγχρονων βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Μέχρι την Παρασκευή ούτε η Πολωνία ούτε η Φινλανδία είχαν υποβάλει επίσημο αίτημα για επανεξαγωγή γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard» στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ρ. Ρέντγκεν, προέβλεψε μιλώντας στους «New York Times» ότι ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ολ. Σολτς, θα υποχωρήσει για τα «Leopard» υπό την πίεση των «συμμάχων», όπως έκανε νωρίτερα με τα γερμανικής κατασκευής οβιδοβόλα, τα ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Marder, τους «Patriot» κ.ά.

Οι Σοσιαλδημοκράτες «θέλουν να διατηρήσουν μια σχέση με τη Ρωσία μελλοντικά και πιστεύουν ότι αν παραδοθεί στην Ουκρανία ό,τι καλύτερο έχει η Γερμανία, η Ρωσία θα το εκλάβει ως διάρρηξη μιας ειδικής σχέσης», δήλωσε ο Ρέντγκεν, «αλλά η πίεση από τους συμμάχους γίνεται πολύ ισχυρή».

Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την «επόμενη μέρα» και τον συσχετισμό δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και οι φιλοδοξίες του Βερολίνου να ηγηθεί στρατιωτικά στην Ευρώπη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και να διατηρήσει μια τέτοια «ειδική σχέση» με το ρωσικό κεφάλαιο, σχετίζονται άμεσα με τη στρατιωτική, οικονομική, πολιτική ενίσχυση της Ουκρανίας, όπως και με διαφοροποιήσεις και «χροιές» που αναδεικνύονται εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ μεγαλώνουν το γεωπολιτικό τους «πάτημα» στην Ευρώπη με αφορμή και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υπογράφοντας διμερείς «Αμυντικές» Συμφωνίες με μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη.

Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την υπογραφή «Συμφωνιών Αμυντικής Συνεργασίας» για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων κ.ά.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με 17 μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς και με άλλους 6 υπερατλαντικούς «συμμάχους», που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία.

Η παράταση του πολέμου «εγκυμονεί κινδύνους» για τη Ρωσία

Η Δύση ισχυρίζεται πως αυτά τα βήματα θα φέρουν τάχα το τέλος της σύγκρουσης «πιο κοντά», ωστόσο σε κάθε περίπτωση υπηρετείται ο σκοπός της σημαντικής στρατιωτικής και οικονομικής αποδυνάμωσης της Ρωσίας.

Η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα βαρέα όπλα, όπως πυραύλους με βεληνεκές άνω των 100 χλμ., με τα οποία «θα καταστρέψουμε όλη τη στρατιωτική υποδομή του ρωσικού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη» σε Ντονμπάς και Κριμαία, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ.

Το Κίεβο ζητά επίσης έως 350 τεθωρακισμένα οχήματα, ιδιαίτερα «βαρέα άρματα μάχης», περισσότερες οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών, μαχητικά drones και αντιαεροπορική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων οχημάτων Cheetah. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «έχουν κατανοήσει ότι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία σε επαρκείς ποσότητες θα καταστήσει δυνατό τον περιορισμό του πολέμου στα κατεχόμενα».

Οπως σημειώνει στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, Ρ. Πούχοφ, η Δύση «στοιχηματίζει» στην παράταση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ είναι σε θέση να προμηθεύσουν στην Ουκρανία όσα όπλα και να εκπαιδεύσουν όσους στρατιώτες κρίνουν απαραίτητο.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες παρατείνονται και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη Ρωσία», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αναγκάζεται σε μεγάλο βαθμό να αναπτύξει στρατεύσιμους μετά από ταχεία εκπαίδευση, ενώ η Δύση βοηθά την Ουκρανία να διατηρήσει το προσωπικό της στο απαραίτητο επίπεδο. Επιπλέον, «το απόθεμα όπλων της Ρωσίας είναι αδύναμο, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η αμυντική βιομηχανία, ενώ η Δύση μπορεί να πλημμυρίσει την Ουκρανία με όπλα» και η Ρωσία πρέπει να σκεφτεί την εισαγωγή όπλων.

Στο μεταξύ το ρεπορτάζ αναφέρει ανώνυμες πηγές στο Κίεβο πως τα ουκρανικά στρατεύματα εκπαιδεύονται ήδη για να χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, γερμανικά άρματα μάχης «Leopard», ακόμη και μαχητικά F-16.

Σύγχρονα οπλικά συστήματα στην «ανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ

Σε μια διαδικασία αντικατάστασης όπου οι ΝΑΤΟικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποκτούν προηγμένα όπλα και τα παλαιότερα στέλνονται στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως περισσότερα από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα των ΗΠΑ σύντομα θα σταλούν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που έχει ενταθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί αμείωτη, κάτι που ανοίγει «πρόσθετες ευκαιρίες» για περισσότερες προμήθειες δυτικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά και προετοιμάζει τη λυκοσυμμαχία για το ενδεχόμενο παραπέρα γενίκευσης της σύγκρουσης.

Είναι «ένα ουσιαστικό ζήτημα τόσο από πολιτική όσο και από στρατιωτικο-τεχνική άποψη» και δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τη Ρωσία, σημειώνει ο ρωσικός Τύπος.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει αεροσκάφη παρακολούθησης AWACS (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου) στη Ρουμανία έως τις 17 Γενάρη, για να παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας. Τα εν λόγω αεροσκάφη με τα συστήματά τους είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν εναέρια αντικείμενα σε απόσταση έως και 400 χλμ.

Επικίνδυνες είναι και οι κινήσεις στρατιωτικοποίησης γύρω από τη Λευκορωσία. Η Πολωνία δημιουργεί μία νέα μεραρχία αμερικανικών τανκς «Abrams» κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, την ώρα που η πολωνική έκδοση του «Niezalezny Dziennik Polityczny» ανέφερε ότι το Κίεβο υπολογίζει στην είσοδο του πολωνικού στρατού στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ελπίζει ότι τα πολωνικά στρατεύματα θα εισέλθουν στη δυτική Ουκρανία την άνοιξη προκειμένου να «λάβουν θέσεις - κλειδιά στις περιοχές στα δυτικά της χώρας».

Την Παρασκευή οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή Rovno κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).

Παράλληλα το Κίεβο δήλωσε πριν λίγες μέρες πως αναγκάστηκε να αναδιατάξει ορισμένα στρατεύματα από τη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς στα σύνορα με τη Λευκορωσία υπό τον φόβο μιας επίθεσης.

Στο άλλο στρατόπεδο, εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Μονάδες πυροβολικού της Λευκορωσίας, που αποτελούν μέρος μιας κοινής στρατιωτικής ομάδας με τη Ρωσία, τίθενται σε επιφυλακή ως μέρος των δραστηριοτήτων συντονισμού μάχης στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν ενισχύσει την κοινή στρατιωτική τους μονάδα στη Λευκορωσία και σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να έχει χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Λευκορωσίας για την εκπαίδευση ορισμένων από τους πρόσφατα κινητοποιημένους στρατιώτες που κλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας, Ολ. Σαλιούκοφ, επισκέφθηκε τη Λευκορωσία για να επιθεωρήσει την ετοιμότητα μάχης μιας κοινής δύναμης που σταθμεύει εκεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο Σαλιούκοφ ορίστηκε ως ένας από τους αναπληρωτές διοικητές της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου