ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/01/1500

Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

26/01/1699

Η Συνθήκη του Κάρλοβιτς, σφραγίζει τη λήξη του αυστρο - οθωμανικού πολέμου (1683-1699). Η Συνθήκη αυτή σήμαινε το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης και την άνοδο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

26/01/1821

Αρχίζει στο Λάιμπαχ (τη σημερινή Λιουμπλιάνα) το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας, το οποίο κατέληξε στις 12 Μαΐου με τη διακοίνωση πως «Οι Ηγεμόνες…θεωρούν νομικώς άκυρον και αποκηρυκτέαν παρά των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, πάσαν υποτιθέμενην μεταρρύθμισιν πραγματοποιουμένην δια κινήματος ή ανοικτής βίας».

26/01/1821

Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο) που κράτησε έως τις 29 του μήνα και στη διάρκεια της οποίας ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρεία η έναρξη της Επανάστασης.

Ακολούθως ο Παπαφλέσσας βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιφυλάξεις ή ακόμα και την άρνηση πολλών κοτζαμπάσηδων να συμμετέχουν. Όμως η δυναμική που είχε αναπτύξει η Φιλική Εταιρία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατέστη εφικτό να ανακοπεί.

26/01/1823

Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Έντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

26/01/1895

Πεθαίνει ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος. 

Αχιλλέας Παράσχος

26/01/1874

Γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Άγγλος συγγραφέας.

26/01/1920

Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε Κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή. 

Απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή

26/01/1924

Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμή του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη επαναστάτη, 5 μέρες μετά το θάνατό του. 

Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ

26/01/1924

Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Το πρώτο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ

26/01/1925

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

26/01/1934

Συνέρχεται στη Μόσχα το 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) που διήρκησε έως τις 10/2. Το Συνέδριο διαπίστωσε ότι μέσα από την επιτυχή εκπλήρωση του πρώτου Πεντάχρονου Πλάνου η ΕΣΣΔ μετατράπηκε από χώρα καθυστερημένη και αγροτική σε ισχυρή βιομηχανική και κολχόζνικη δύναμη, ενώ ενέκρινε και το δεύτερο Πεντάχρονο Πλάνο.

Τα  επιτεύγματα της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης στη Σοβιετική Ένωση

26/01/1936

Βουλευτικές εκλογές. Το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) έλαβε 73.411 ψήφους (5,76%) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Οι βενιζελικοί έλαβαν 43,86%, οι αντιβενιζελικοί 47,33% και το Αγροτικό Κόμμα του Σοφιανόπουλου 1,02%. 

Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή

26/01/1939

Οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, το πιο ισχυρό προπύργιο της Δημοκρατικής Ισπανίας. Τρεις μήνες αργότερα θα πέσει και η Μαδρίτη.

26/01/1942

Ο λαός της Αθήνας, με πρωτοπόρους έξι χιλιάδες ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατεβαίνει σε μαχητική διαμαρτυρία για την επιβίωση.

26/01/1944

Πραγματοποιείται μεγάλη απεργία των δημοσίων και τραπεζικών υπαλλήλων στην Αθήνα με αίτημα την χορήγηση τροφίμων και την παύση της τρομοκρατίας.

26/01/1945

Γεννιέται η Βρετανίδα μουσικός Ζακλίν ντι Πρε.

26/01/1945

Ο Κόκκινος Στρατός ξεκινά μεγάλη επιχείρηση περικύκλωσης της 4ης Γερμανικής Στρατιάς στην Ανατολική Πρωσία, που θα ολοκληρωθεί 2 μήνες αργότερα με την πλήρη συντριβή της.

26/01/1949

Η μεικτή ομάδα των Α΄-Γ΄ Ταγμάτων Μακρονήσου νίκησε τον Ολυμπιακό σε φιλικό αγώνα

26/01/1950

Τίθεται σε ισχύ το πρώτο σύνταγμα της Ινδίας. Η Ινδία γίνεται Δημοκρατία με πρώτο πρόεδρο τον Ρατζέντρα Πράσαντ.

26/01/1990

Πεθαίνει ο Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος Λιούις Μάμφορντ.

26/01/2003

Πεθαίνει ο Σοβιετικός αθλητής του ύψους Βαλέρι Μπρούμελ (αργυρός ολυμπιονίκης το 1960 και χρυσός το 1964).

4 σχόλια:

  1. 26 Γενάρη 1907.
    Δημήτριος Χολέβας
    Ο Παπαφλέσσας του ΕΛΑΣ.
    Ο Δημήτριος Χολέβας γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1907, στο χωριό Τσούκα της Φθιώτιδας, 38 χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία. Μεγάλωσε στην Μακρακώμη. Όταν ενηλικιώθηκε, αποφάσισε να ακολουθήσει κλασικές σπουδές. Σπούδασε φιλολογία, ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, παντρεύτηκε και κατάφερε να αποκτήσει με τη σύζυγό του πέντε παιδιά.
    Ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Χολέβας, γνωστός ευρύτερα ως παπα-Χολέβας, έδρασε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Παπαφλέσσας».
    Ο παπα-Χολέβας προσχώρησε στις τάξεις του ΕΛΑΣ από την πρώτη στιγμή του ένοπλου αγώνα, το 1942, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρη Βελουχιώτη, ο οποίος, εκτός των άλλων πολλών ικανοτήτων, είχε και το χάρισμα να επικοινωνεί και να πείθει τους ιερωμένους για το δίκιο του αγώνα. Κατατάχτηκε ως στρατιωτικός ιερέας στη 13η Μεραρχία του ΕΛΑΣ.
    Όταν η αντίσταση εδραιώθηκε στην Ελλάδα, το 1944, ο Παπα-Χολέβας έλαβε θέση εθνοσυμβούλου δηλαδή μέλους του εθνικού συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της γνωστής Κυβέρνησης του Βουνού. Έναν χρόνο πριν, το 1943, οργάνωσε και συγκάλεσε συνέδριο ιερέων στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Μέσα από αυτό το συμβούλιο, δημιουργήθηκε η Παγκληρική Ένωση Ορθοδόξου Κλήρου στην οποία εξελέγη γενικός γραμματέας. Από αυτή τη θέση μπόρεσε να συντάξει το καταστατικό της, το οποίο περιείχε πρόγραμμα αλλαγής στην οργάνωση της Εκκλησίας καθώς επίσης και την επιταγή συμμετοχής της στους λαϊκούς αγώνες, για λόγους υψίστης σημασίας. Ο αριθμός των μελών της Ένωσης ανήλθε σε 4000. Ο παπα-Χολέβας και οι συναγωνιστές του έρχονταν σε αντίθεση με ιερωμένους (ενίοτε και υψηλόβαθμους) που ήταν φιλικά προσκείμενοι στους κατακτητές.
    Πράγματι, οι περισσότεροι Ιεράρχες στάθηκαν απέναντι κι όχι στο πλάι του λαού, σ' εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Μητροπολίτες, όπως ο Ιωαννίνων Σπυρίδων Βλάχος, Σερρών Κωνσταντίνος, Καστοριάς Νικηφόρος, Φθιώτιδας Αμβρόσιος, Κασσανδρείας Ειρηναίος κι άλλοι, συνεργάζονταν με τους κατακτητές και καλούσαν το λαό να πειθαρχήσει σ' αυτούς, διακρινόμενοι ταυτόχρονα και για τα αντιΕΑΜικά, αντικομμουνιστικά κηρύγματά τους.
    Υπήρξαν, όμως, και λαμπρές εξαιρέσεις. Οπως οι Μητροπολίτες Κοζάνης και Σερβίων Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος που οργανώθηκαν στο ΕΑΜ και εξελέγησαν Εθνοσύμβουλοι. Αλλά και άλλοι, όπως οι Μητροπολίτες Σάμου και Ικαρίας Ειρηναίος, Χίου Ιωακείμ Στρουμπής, Χαλκίδας Γρηγόριος, Αττικής Ιάκωβος, Βόλου Ιωακείμ, Δρυινουπόλεως και Κονίτσης Δημήτριος, ο δεσπότης Λάρισας και Ελασσόνας Καλλίνικος, ο επίσκοπος Μήθυμνας Διονύσιος, που βοήθησαν με πολλούς και διάφορους τρόπους τον αγώνα.
    Ο παπα-Χολέβας έπαιξε ένα ζωτικό ρόλο στην οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης, που έσωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την πείνα και το θάνατο. Συμμετείχε σε στρατιωτικές δράσεις π.χ. στην ανατίναξη του τρένου και της γέφυρας στο Δεριλί (περιοχή του Δομοκού Κεντρική Ελλάδα) κλπ. Μετά την απελευθέρωση η μοίρα του παπα-Χολέβα ήταν εκείνη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Διώξεις, κατατρεγμοί, εξορίες. Το 1945 το Συνοδικό Δικαστήριο τον καταδικάζει σε τριετή αργία.
    Όταν πέρασε η τριετία, διορίσθηκε ως καθηγητής πια στο Λαύριο και στη συνέχεια στη Λέρο. Από εκεί πήρε εκ νέου μετάθεση για τον Αρχάγγελο Ρόδου. Με δική του πρωτοβουλία και με τη συμπαράσταση του τότε Δημάρχου Νίκου Τουντουλίδη - (Εξελέγη με την ΕΔΑ το 1954 με 52,2%) - δημιουργήθηκε το Νυχτερινό Γυμνάσιο Νίκαιας, στο οποίο έγινε Διευθυντής για αρκετά χρόνια ώσπου απολύθηκε το 1973, με διαταγή της χούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν ενεργός πολίτης με αξιοσημείωτη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, υπήρξε μέλος διαφόρων οργανώσεων, όπως η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, η Κίνηση για την Ειρήνη και Εθνική Ανεξαρτησία, το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, ενώ ήταν και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), επίσης εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του στην επιτροπή παλινόστησης πολιτικών προσφύγων.
      Ο Παπα-Χολέβας απεβίωσε πλήρης ημερών στις 16 Ιούλη 2001 και κηδεύτηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας.
      Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ (κεντρικά) πληροφορούμενο το θάνατο του μεγάλου αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης, τόνιζε σε ανακοίνωσή του:
      «Ο Δημήτριος Χολέβας πρόσφερε τεράστιες πατριωτικές υπηρεσίες στην Εθνική Αντίσταση, από το 1942. Σαν άλλος Παπαφλέσσας και Αθανάσιος Διάκος, ζώστηκε τ' άρματα για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.
      Σύμβουλος της ΠΕΕΑ, πανεπιστημιακός και κληρικός ηγέτης, φάνηκε αντάξιος και των πανεπιστημιακών του τίτλων και της ιεροσύνης του. Υπερασπιστής της ρήσης του Χριστού "ειρήνη υμίν", στρατεύτηκε στα μετακατοχικά χρόνια στο κίνημα ειρήνης και αναδείχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της και μπροστάρης στα Συνέδριά της και τις πορείες της. Για το προοδευτικό κίνημα, ο θάνατος του Δημητρίου Χολέβα δημιουργεί κενό.
      Η ΠΕΑΕΑ συμμετέχει στο πένθος της οικογένειάς του και εκφράζει τα συλλυπητήριά της».
      https://ethniki-antistasi-dse.gr/Papa-Holevas.html

      Διαγραφή
  2. Μικτή Μακρονήσου - Ολυμπιακός 2 - 1
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_801.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για αιώνες, η ευλογιά είχε ξεκληρίσει οικογένειες σε όλον τον κόσμο. Τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη πέθαιναν 400 χιλιάδες άνθρωποι από ευλογιά ετησίως. Η θνησιμότητα έφτανε το 60% των ασθενών, ενώ για τα παιδιά στο 80-90%.
    Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο "vaccination" (εμβολιασμός). Ο όρος προέκυψε από τον ιό variolae vaccinae, δηλαδή ευλογιά από αγελάδα.
    Ο Τζέννερ έλαβε πολλές τιμές. Μεταξύ των άλλων, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_1176.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου