ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπου


Κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία, αλλά και αντιθέσεις για την αποστολή των «Leopard»

 «ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Την ένταση της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, με πληθώρα οπλικών συστημάτων, πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, όπλων και πυρομαχικών, αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στην συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», στην αμερικανική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια των τελευταίων ημερών γύρω από το είδος αυτών των εξοπλισμών, για το συντονισμό ή μη στην παραπέρα κλιμάκωση της εμπλοκής, αναδεικνύουν τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για την εξέλιξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, με επίκεντρο την άρνηση της Γερμανικής κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παράδοση αρμάτων μάχης «Leopard 2» στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των χωρών που προωθούν αυτήν την πρωτοβουλία «θα στεφθούν τελικά από επιτυχία». Ο Μάριους Μπλάζακ είπε σε δημοσιογράφους ότι είναι «πεπεισμένος» πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θα καταφέρουν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό για την παράδοση αυτών των αρμάτων στο Κίεβο. «Η ελπίδα προέρχεται από το γεγονός ότι (…) οι υπουργοί Άμυνας 15 χωρών συναντηθήκαμε στο περιθώριο της σημερινής συνόδου και συζητήσαμε αυτό το θέμα», είπε ο Πολωνός υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εφοδιάσει την Ουκρανία με επιπλέον άρματα Τ-72 σοβιετικής κατασκευής και ορισμένα οχήματα του πεζικού, χωρίς να προσδιορίσει τον τύπο τους.

Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά

Ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης. Με αυτό τον τρόπο απάντησε στην δήλωση του υπουργού άμυνας της Γερμανίας ότι θα πρέπει να παρθεί συλλογική  απόφαση του ΝΑΤΟ,

«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Μπάουερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».

Ο Λόιντ Όστιν με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας
Ο Λόιντ Όστιν με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας
Πηγή: Associated Press

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη μεταφορά γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. «Είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, είναι έτσι για πολύ, πολύ καιρό και πραγματικά πιστεύω ότι θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο μέλλον», είπε ο Όστιν στο τέλος της συνεδρίασης.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν στη Γερμανία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, δήλωσε πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από το ουκρανικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους. «Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», ανέφερε ο Μάιλι.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η προτροπή ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ προς το Κίεβο να αναβάλει την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έως ότου ολοκληρωθεί η τελευταία προμήθεια αμερικανικού οπλισμού και η εκπαίδευση, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στην απόφασή τους να μην παράσχουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. 

Για την συνέχιση της εμπλοκής δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στη σύσκεψη, ο υφυπουργός Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη «σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια» που έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1 (έχουν στείλει ήδη 20 και μένουν άλλα τόσα), και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της εμπλοκής.

Εξάλλου μιλώντας νωρίτερα ο πρωθυπουργός στο CNN, εμφανίστηκε υπέρμαχος της αποστολής πρόσθετου οπλισμού στο Κίεβο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει εναλλακτική λύση; Γιατί σίγουρα η εναλλακτική λύση δεν είναι να ηττηθούν οι Ουκρανοί στο πεδίο της μάχης. Χρειάζονται όπλα και θα τους προμηθεύσουμε με όπλα, προκειμένου να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να διαπραγματευτούν την ειρήνη με δικούς τους όρους. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος».

Ενδεικτικό είναι και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο Ουάσιγκτον και Κίεβο ζητούν από την Αθήνα, να εκδηλώσει την προθυμία παραχώρησης γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ζητείται από την Αθήνα να παραχωρήσει έναν συμβολικό αριθμό δύο ή τριών αρμάτων μάχης με σκοπό να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο.

Στο άρθρο της η «Καθημερινή», αναφέρει ότι ουσιαστικά από την Αθήνα ζητείται μια χειρονομία η οποία μαζί με αυτές της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και άλλων χωρών θα οδηγήσουν το Βερολίνο στην απόφαση να επιτρέψει στην Πολωνία να δώσει τα δικά της Leopard στην Ουκρανία.

Εκτός από τους προφανείς κινδύνους που ενέχει η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, το δημοσίευμα σημειώνει πως «είναι αδιανόητη η εξαγωγή οποιουδήποτε οπλικού συστήματος δίχως άδεια από τον τελικό χρήστη (end user license agreement). Σε μια τέτοια περίπτωση οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει το κράτος το οποίο προέβη σε μια τέτοια εξαγωγή ουσιαστικά θα καταστήσουν σταδιακά το όποιο οπλικό σύστημα απολύτως άχρηστο, καθώς θα καταργηθούν αυτοστιγμεί οι συνοδευτικές συμφωνίες για συντήρηση και ανταλλακτικά. Επιπλέον, το κράτος που διαθέτει την άδεια τελικού χρήστη μπορεί να κινηθεί και δικαστικά σε διεθνές επίπεδο». 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου