ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/01/1780

Γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε,  στο Μαυρομάτι Καρδίτσας από τον αρματολό Δημήτρη Καραΐσκο και τη μοναχή Ζωή Ντιμισκή, αδελφή του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφη του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με θετούς γονείς, Σαρακατσάνους.

Γεώργιος Καραϊσκάκης

 23/01/1783

Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Στεντάλ).

23/01/1870

Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί ένα ακόμα έγκλημα κατά των ιθαγενών Αμερικανών, δολοφονώντας 173 γυναικόπαιδα σε καταυλισμό στον ποταμό Μαριάς («Σφαγή του Μαριάς» στη Νεβάδα).

23/01/1898

Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Έργα του η «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός», κ.α.

Σεργκέι Αιζενστάιν

“ΘωρηκτόΠοτέμκιν”

 23/01/1910

Γεννιέται ο Βέλγος Ρομά κιθαρίστας της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ.

23/01/1912

Γεννιέται ο Σοβιετικός διευθυντής όπερας Μπόρις Ποκρόφσκι, διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι από το 1943 έως το 1982.

23/01/1933

Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο Δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σ' όλη την Ελλάδα. 

Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ

23/01/1943

Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης που κατείχαν οι δυνάμεις του Άξονα.

23/01/1944

Πεθαίνει ο Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος Έντβαρντ Μούνκ.

23/01/1968

Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.  

Θεοδόσης Πιερίδης

23/01/1968

Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ Κορέας. 

Τελειώνει η αμερικανοκορεάτικη κρίση για το «Πουέμπλο»

23/01/1968

Οι Αμερικανοί δίνουν το «χρίσμα» στη χούντα.

23/01/1976

Πέθανε,ο κομμουνιστής βαρύτονος Πολ Ρόμπσον (Paul Robeson).

Ο Πολ Ρόμπσον, γιός πρώην μαύρου δούλου, γεννήθηκε στις 9 Απρίλη του 1898 στο Νιου Τζέρσι. 

 Πολ Ρόμπσον 

23/01/1989

 Ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος, Σαλβαντόρ Νταλί.

4 σχόλια:

  1. Η αυγή του 1968 βρίσκει την Ελλάδα υπό το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς, που είχε επιβληθεί με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967. Η χούντα, έχοντας ξεμπερδέψει με το αντιπραξικόπημα του βασιλιά, το Δεκέμβρη του 1967, πιστεύει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση των αμερικανικής προελεύσεως και κατασκευής σχεδίων της. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες ολόκληρου του προοδευτικού κόσμου έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις των κρατών — μελών του ΝΑΤΟ σε επιφυλακτική στάση απέναντι στο καθεστώς. Οι ανησυχίες της χούντας επιτείνονται την Πρωτοχρονιά του 1968, όταν οι πρέσβεις των ΝΑΤΟικών χωρών δεν προσέρχονται στη Μητρόπολη για τη δοξολογία του νέου έτους.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_822.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 23 Ιανουαρίου 1976, πεθαίνει ο αντιφασίστας βαρύτονος Πολ Ρόμπσον.
    O Ρόμπσον, αγωνιστής αφρο-αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός του θέατρου, ήταν γνωστός για τη δράση του υπέρ του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των αφρο-αμερικανών και αντι-ιμπεριαλιστής. Μπήκε απο νωρίς στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής τρομοκρατίας.
    To 1949 ταξίδεψε στην Ευρώπη και την Σοβιετική Ένωση. Το 1950, η αμερικανική κυβέρνηση του στέρησε το διαβατήριο. Το Ιούνη του 1956 οδηγήθηκε μπροστά στην Κοινοβουλευτική "Επιτροπή Μη-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων" (HUAC) – ένα ανακριτικό σώμα που πρωτοστατούσε στην αντικομμουνιστική τρομοκρατία.
    Αποσπάσματα απο τις συγκλονιστικές παρεμβάσεις του Ρόμπσον απέναντι στους ανακριτές:
    "HUAC: Είστε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος;" Ρόμπσον: "Τι εννοείτε λέγοντας Κομμουνιστικό Κόμμα; Εξ’ όσων γνωρίζω πρόκειται για ένα νόμιμο κόμμα, όπως το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα. Εννοείτε ένα κόμμα ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί για το λαό μου και για όλους τους αμερικανούς και τους εργάτες ωστε αυτοί να ζούν με αξιοπρέπεια; Αυτό το κόμμα εννοείτε;"
    HUAC: "Είστε τώρα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος;" Ρόμπσον: "Θα θέλατε να έρθετε στην κάλπη όταν ψηφίζω και να δείτε;" Πρόεδρος: "Σας καλώ να απαντήσετε στην ερώτηση" Ρόμπσον: "Επικαλούμαι την 5η τροπολογία του συντάγματος"....Ρόμπσον: "..ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, το ξέρετε άλλωστε από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ο εξής: Δεν θα έπρεπε να μου επιτρέπεται να ταξιδεύω διότι έχω παλέψει για χρόνια υπέρ της ανεξαρτησίας των αποικιοκρατούμενων λαών της Αφρικής...
    ...ο άλλος λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό μιλώ ενάντια στις αδικίες που συντελούνται κατά των μαύρων αυτής της χώρας...δεν δικάζομαι για το αν είμαι κομμουνιστής, δικάζομαι γιατί αγωνίζομαι για τα δικαιώματα του λαού μου οι οποίοι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε αυτές τις ΗΠΑ..
    ...στέκομαι εδώ και παλεύω για τα δικαιώματα του λαού μου ώστε να είναι πολίτες αυτής της χώρας. Και δεν είναι. Δεν είναι στο Μισισίπι. Δεν είναι στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Δεν είναι στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι πουθενά και αυτός είναι ο λόγος που είμαι σήμερα εδώ. Θέλετε να σωπάσετε κάθε νέγρο που έχει το κουράγιο να σηκωθεί και να παλέψει για τα δικαιώματα του λαού του, για τα δικαιώματα των εργατών"
    HUAC: "Το 1949 πραγματοποιήσατε ταξίδι στην Ευρώπη και την Σοβιετική Ένωση;" Ρόμπσον: "Ναι, ταξίδεψα...στην ΕΣΣΔ ένιωσα για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο πλάσμα. Καμία φυλετική προκατάληψη όπως στο Μισισίπι, καμία προκατάληψη όπως στην Ουάσιγκτον. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα άνθρωπος. Εκεί όπου δεν ένιωθα την πίεση του χρώματος μου όπως το αισθάνομαι σε αυτήν εδώ την Επιτροπή σήμερα"
    HUAC: "Γιατί δε μείνατε στη Ρωσία;" Ρόμπσον: "Επειδή ο πατέρας μου ήταν σκλάβος και ο λαός μου πέθανε για να χτιστεί αυτή η
    χώρα, πρόκειται να ζήσω εδώ ως μέρος της όπως ακριβώς εσείς. Και δεν πρόκειται να με αποθαρρύνουν άνθρωποι με φασιστικές ιδέες. Έγινε ξεκάθαρο; Είμαι υπέρ της ειρήνης με την Σοβιετική Ένωση και την Κίνα και όχι υπέρ της ειρήνης και της φιλίας με τον φασίστα Φράνκο ούτε υπέρ της ειρήνης με τους φασίστες ναζί Γερμανούς.Είμαι υπέρ της ειρήνης με ειλικρινείς ανθρώπους"
    HUAC:"Είστε εδώ γιατί γιατί προωθείτε τους σκοπούς του Κομμουνισμού" Ρόμπσον: "Είμαι εδώ επειδή είμαι ενάντια στους σκοπούς του νεοφασισμού τον οποίο βλέπω να εμφανίζεται σε αυτές τις επιτροπές"
    HUAC: "Έχετε κάποια ανάμνηση όπου εγκωμιάζετε τον Στάλιν;" Ρόμπσον: "Είπα πολλά για τον σοβιετικό λαό, που παλεύει για τους λαούς της γης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      HUAC: "Έχετε πρόσφατα αλλάξει τη γνώμη σας για τον Στάλιν;" Ρόμπσον: "Οτιδήποτε έχει σχέση με τον Στάλιν, κύριοι, είναι ζήτημα της Σοβιετικής Ένωσης και δεν θα το συζητήσω με έναν εκπρόσωπο αυτών που, χτίζοντας την Αμερική, αχρήστευσαν εξήντα με εκατό εκατομμύρια ζωές μαύρων ανθρώπων από την Αφρική. Είστε υπεύθυνοι, εσείς και οι πρόγονοι σας, για εξήντα με εκατό εκατομμύρια νεκρούς μαύρους ανθρώπους που πέθαναν στα δουλεμπορικά καράβια και στις φυτείες και μη με ρωτάτε για κανέναν, παρακαλώ".
      HUAC: "Χαίρομαι που φέρατε την προσοχή μας στο θέμα της σκλαβιάς. Όσο ήσασταν στην σοβιετική Ρωσία, τους ζητήσατε να σας δείξουν τα στρατόπεδα εργασίας σκλάβων;" Ρόμπσον: "..εξ’ όσων γνωρίζω για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είχαν κυρίως φυλακισμένους φασίστες οι οποίοι είχαν δολοφονήσει εκατομμύρια Εβραίους και οι οποίοι θα είχαν καθαρίσει εκατομμύρια μαύρους αν είχαν την ευκαιρία. Αυτό γνωρίζω".
      Λίγο αργότερα η συνεδρίαση διακόπηκε. Ο Ρόμπσον συνέχισε να
      βρίσκεται στη "μαύρη λίστα" της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ το κύμα συμπαράστασης μεγάλωνε.
      Για τον Πολ Ρόμπσον έγραψαν ποιήματα ο Ναζίμ Χικμέτ το 1949 ("Δεν μας αφήνουν να τραγουδήσουμε") και ο Πάμπλο Νερούδα το 1973 ("Ωδή στον Πολ Ρόμπσον").
      Το 1958 πήρε πίσω το διαβατήριο του και μπόρεσε να δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο και στην Σοβιετική Ένωση. O Ρόμπσον συνέχισε να δίνει συναυλίες για τα εργατικά συνδικάτα και τους κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο.
      Πέθανε, σε ηλικία 77 ετών, στις 23 Γενάρη 1976, στη Φιλαδέλφεια.

      Διαγραφή
  3. 23 Ιανουαρίου 1870, ο στρατός των ΗΠΑ εντοπίζει έναν καταυλισμό Ινδιάνων στον ποταμό Μαριάς. Ο εντοπισμός ήταν μέρος της καταδιώξης των φυλών των Ινδιάνων Μαυροπόδαρων (Blackfoot).
    Οι Μαυροπόδαροι είχαν αντισταθεί για αιώνες στους Βρετανούς, Γάλλους και Αμερικανούς αποικιοκράτες. Το 1870,οι φυλές τους είχαν υποχωρήσει βόρεια του ποταμού Μαριάς. Όμως οι επιθέσεις των ΗΠΑ δεν σταματούσαν.
    17 Αυγούστου 1869 ένας νεαρός πολεμιστής Μαυροπόδαρος σκότωσε έναν ιδιοκτήτη Ράντσου, που πριν τον είχε χτυπήσει μπροστά σε μέλη της φυλής του και είχε βιάσει την γυναίκα του. Ο στρατός έδωσε τελεσίγραφο στους Μαυροπόδαρους να τον εκτελέσουν και να τον παραδώσουν νεκρό μεσα σε δύο εβδομάδες.
    Ο νεαρός κατέφυγε σε μια απο τις εχθρικές προς τους λευκούς φυλές των Μαυροπόδαρων, την φυλή του "Αρχηγού του Βουνού". Ακόμα και αυτή η φυλή δεν πραγματοποιούσε οργανωμένες επιδρομές εναντίον λευκών.
    Ο στρατός οργάνωσε επιχείρηση, με αρχηγό τον ταγματάρχη Ευγένιο Μπέικερ. O Mπέικερ είχε εντολές να "χτυπήσει σκληρά".
    Το τμήμα του Μπέικερ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1870. Στην περιοχή επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες στο 0 και χιονοθύελλες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μπέικερ ήταν μεθυσμένος σε όλη την διαδρομή.
    23 Ιανουαρίου, έφτασε έξω απο έναν καταυλισμό και τον περικύκλωσε, θεωρώντας πως ήταν ο καταυλισμός του "Αρχηγού του Βουνού". Όμως, ο ανιχνευτής του τον ενημέρωσε ότι ήταν καταυλισμός άλλης φυλής, (με αρχηγό τον "Βαρύ Δρομέα"). Αυτή η φυλή όχι μόνο ήταν ειρηνόφιλη αλλά είχε υπογράψει και συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απάντηση του Μπέικερ ήταν: "Αυτό δεν έχει καμία σημασία, είναι όλοι Μαυροπόδαροι".
    Εκείνη την ώρα (ξημερώματα) στον καταυλισμό υπήρχαν μόνο γυναίκες, παιδιά και γέροι (οι άντρες έλειπαν για κυνήγι). Ήταν περίοδος που οι πληθυσμοί των Ινδιάνων αποδεκατίζονταν απο ευλογιά (την οποία είχαν σκορπίσει-και οργανωμένα-οι αποικοκράτες). Υπήρχαν πολλοί άρρωστοι στον καταυλισμό. Όλοι κοιμόντουσαν μέσα στις σκηνές.
    O Μπέικερ τους περικύκλωσε με 200 τυφεκιοφόρους. Πριν γίνει οτιδήποτε, βγήκε μέσα απο τον καταυλισμό ο αρχηγός της ειρηνόφιλης φύλής, κρατώντας στα χέρια του το χαρτί της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και
    κατευθύνθηκε, άοπλος, προς τους στρατιώτες. Σημάδεψαν και τον δολοφόνησαν και αμέσως ξεκίνησε η σφαγή.
    Οι στρατιώτες επιτέθηκαν στον καταυλισμό και άρχισαν να πυρπολούν τις σκηνές, που ήταν γεμάτες γυναίκες, παιδιά και άρρωστους, που ακόμα κοιμόντουσαν. Όσοι έτρεχαν να ξεφύγουν δέχονταν πυροβολισμούς πισώπλατα. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί. Οι στρατιώτες έκαψαν και όλα τα εφόδια που είχαν συγκεντρώσει οι Ινδιάνοι για να επιβιώσουν μέσα στον χειμώνα.
    Τουλάχιστον 50 παιδιά, 90 γυναίκες και 33 άντρες δολοφονήθηκαν. Οι στρατιώτες του Μπέικερ έκαψαν και όλα τα πτώματα. Συνέλαβαν πάνω απο 100 γυναίκες και παιδιά αλλά όταν διαπίστωσαν ότι ήταν άρρωστοι απο ευλογιά, τους άφησαν να πεθάνουν στο κρύο. Μόνο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε.
    Η αρχική ενημέρωση του στρατού ήταν ότι η επιχείρηση είχε "επιτυχία". Όταν μαθεύτηκε η "σφαγή του Μαριάς" υπήρξαν αντιδράσεις ακόμα και στην λευκή Αμερική. Όμως η στρατιωτική/πολιτική διοίκηση δεν προχώρησε σε καμία έρευνα και κανείς δεν τιμωρήθηκε. Αντίθετα ο Μπέικερ ανέλαβε αναβαθμισμένο ρόλο στις επιχειρήσεις (δηλαδή τα εγκλήματα) των ΗΠΑ εναντίον των Ινδιάνων τα επόμενα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου