ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Διεργασίες εντός, εκτός και επί τα αυτά με επίκεντρο τα ενεργειακά σχέδια


Τις διεργασίες που «τρέχουν» με φόντο τα σχέδια «αξιοποίησης» του ενεργειακού πλούτου της περιοχής από επιχειρηματικούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχαν προχτές, στη Λευκωσία, στελέχη του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Total» με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της εταιρείας για την περιοχή, Λοράν Βιβιέ.

Η αντιπροσωπεία της «Total» συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη αλλά και την υπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, που μίλησε για «επαφές με όλες τις εταιρείες» που έχουν ξεκινήσει «για να εξετάσουμε και τις συνέργειες που πιθανόν να υπάρξουν μεταξύ των τεμαχίων 6, 7 και 5 και 10 της ExxonMobil/Qatar Energy», προσθέτοντας ότι το «επικρατέστερο σενάριο» είναι η μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου. Θυμίζουμε ότι το «6» ανήκει στα «οικόπεδα» όπου η Τουρκία απλώνει τις διεκδικήσεις της, ενώ θεωρούνται και ως ένα από τα ενδεχόμενα σημεία για την εφαρμογή των σχεδίων συνεκμετάλλευσης με τη σφραγίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και «μπούσουλα» συμφωνίες όπως αυτή ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο με τις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι η Πηλείδου έκανε λόγο και για πρόθεση της «Total» να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των φωτοβολταϊκών, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Τέλος, η υπουργός μίλησε για «κάποια δραστηριότητα» που «ΕΝΙ» και «Total» θα αναπτύξουν στην κυπριακή ΑΟΖ «μέσα στο επόμενο έτος», χωρίς να «υπάρχει κάτι νεότερο» ακόμα, ενώ παρέπεμψε και σε «ανταλλαγή απόψεων» που συνεχίζεται με το Ισραήλ, όσον αφορά την αξιοποίηση των γειτονικών κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι».

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα για την προχτεσινή επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη στη Γερμανία έσπευδαν να παρατηρήσουν ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να αναλάβει ευρύτερο «ρόλο αποκλιμάκωσης» στην περιοχή, σε Κυπριακό αλλά και Ελληνοτουρκικά, «όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη πρωτοβουλία συνάντησης των Καλίν-Μπούρα».

Αλλά και ο ίδιος ο Κύπριος ΥΠΕΞ μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε», ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας πως «Θα κάνουμε όσες παραχωρήσεις χρειαστεί για την επανένωση της χώρας μας, με την προϋπόθεση ότι οι παραχωρήσεις αυτές δεν βλάπτουν, πρώτα απ' όλα την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Κύπρου». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «φυσικά ανησυχούμε ότι εάν συμβεί κάτι στο Αιγαίο, μπορεί να συμβεί και στην Κύπρο». Ενώ το ρόλο δε της Γερμανίας, σημείωσε: «Η Γερμανία είναι σε θέση να συνομιλήσει με την Τουρκία σε φιλική βάση και σε μια βάση δούναι και λαβείν».

Ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Λιβύης

Στο μεταξύ, ρηματική Διακοίνωση, με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες - όπως τις χαρακτηρίζει - αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους «SANCO SWIFTΤ», που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της αμερικανικής «Exxon Mobil» νότια και δυτικά της Κρήτης, επέδωσε χτες το ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα.

Θυμίζουμε, είχαν προηγηθεί ανακοίνωση του λιβυκού ΥΠΕΞ με την οποία εκφραζόταν δυσαρέσκεια για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης, αλλά και οι διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης ότι έδωσε «διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας» στα στελέχη της «Exxon Mobil».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Διακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος, νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

«Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX», προσθέτει, ενώ ταυτόχρονα χαιρετίζει «την αναφορά, από τη λιβυκή πλευρά, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», προσθέτοντας πως «τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου».

Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης».

Ενώ «εκφράζει για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα (σ.σ. της κυβέρνησης) να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αυτά ενώ, χτες, τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ένα δικαστήριο της Τρίπολης αποφάσισε να ανασταλεί η εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της λιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

ΝΑΤΟικός «δερβέναγας» στο Αιγαίο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες έγινε στο ΥΠΕΞ αποχαιρετιστήρια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Burak Ozugergin, και συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί και η νέα παρέμβαση του υφυπουργού της κυβέρνησης και διεθνολόγου Αγγ. Συρίγου για την παραχώρηση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία F-16. Μιλώντας στο «Πρώτο πρόγραμμα» σημείωσε πως «είναι μια πραγματικότητα την οποία, αν δεν θέλουμε να λαϊκίζουμε και να δούμε σοβαρά τι είναι αυτό το οποίο μας συμφέρει σε βάθος χρόνου, τότε θα καταλάβουμε», ενώ δεν παρέλειψε και να θυμίσει πως «το εμπάργκο όπλων δεν ετέθη λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετέθη λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων. Δεν είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι εμπόδιο. Είναι η αγορά ρωσικών όπλων».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος και στην «υπό όρους» παράδοση των F-16 σημείωσε πως «όχι μόνο η Αμερική και άλλα κράτη μπορούν να το κάνουν αυτό. Απλώς η Αμερική είναι αυτή η οποία το παρακολουθεί. Πώς μπορείς να παρακολουθήσεις αν γίνονται υπερπτήσεις; Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλη την περιοχή μέσω ραντάρ, ελληνικών και τουρκικών ραντάρ, και ξέρει ανά πάσα στιγμή πού είναι τα στίγματα των αεροσκαφών σε όλο το Αιγαίο», σε μια αποκαλυπτική αποστροφή για το ότι η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο γίνεται με «ομπρέλα» ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα αλλά «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο».

Για Ουάσιγκτον ετοιμάζεται ο Τσαβούσογλου

Αλλωστε, την επόμενη βδομάδα φτάνει στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα έχει σειρά επαφών με επίκεντρο και την κατάσταση σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν κλίνει σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη «συνοχής» στο ΝΑΤΟ και τον ευρωατλαντικό άξονα.

Αυτά ενώ συνεχίζονται οι επισημάνσεις της Μόσχας για τα προτερήματα που έχει και η ανάδειξη της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο, συνολικά η συνεργασία μαζί της. Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» σχολίαζε σε άρθρο της τον «Αναντικατάστατο Ρετζέπ», υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να χαρακτηριστεί «ο πιο επιτυχημένος παγκόσμιος ηγέτης το 2022». Και αυτό γιατί - σύμφωνα με την «Kommersant» - η Τουρκία επέδειξε μια «μοναδική στάση» στην κρίση της Ουκρανίας και ο Πρόεδρός της ενίσχυσε τη θέση του ως «μεσολαβητής».

Στο μεταξύ, τη δική τους δυναμική στις εξελίξεις θα ασκήσουν και τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο (5 Φλεβάρη είναι ο α' γύρος). Τις αναδιατάξεις στον πολιτικό χάρτη συνεχίζει να ενισχύει η υποψηφιότητα του (πρώην ΥΠΕΞ) Νίκου Χριστοδουλίδη, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν επικεφαλής του διπλωματικού επιτελείου του (σημερινού Προέδρου με τη στήριξη του «Δημοκρατικού Συναγερμού» - ΔΗΣΥ) Νίκου Αναστασιάδη. Σε νέα του συνέντευξη, ο Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι «μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι θα συνυπάρξω με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και ο ΔΗΣΥ θα είναι μέρος της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, που θα σχηματίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου