ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

«Αέρας» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στις τουρκικές προκλήσεις


Σε «συμμαχική συνεργασία» καλεί ξανά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που η Τουρκία «θυμίζει» το casus belli και στήνει σκηνικό έντασης «επί του πεδίου»

Τα ιμπεριαλιστικά παζάρια για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, στα οποία είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό η κυβέρνηση, αποτελούν σταθερά «θερμοκήπιο» της τουρκικής επιθετικότητας.

Την Πέμπτη το πρωί, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος την ώρα που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του, ενώ το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών και μετά η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο. Σε δική της ανακοίνωση η τουρκική Ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι το σκάφος της «πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο», ενώ την Παρασκευή ο Ακάρ ανέφερε ότι «έχουμε πρόβλημα με την Ελλάδα... Πυροβόλησαν τους ψαράδες μας», λέγοντας πως η Ελλάδα δεν δέχεται να μιλήσει για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

Το προηγούμενο βράδυ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε πει ότι «τώρα που φτιάξαμε τον δικό μας πύραυλο, οι Ελληνες πανικοβλήθηκαν». Ο δε εκπρόσωπός του, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε επαναλάβει ότι η Αγκυρα θα αντισταθεί «σφοδρά» σε οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. «Αφήστε τα 12 μίλια, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ούτε το να τα επεκτείνουν πάνω από 6, 7, 8 και 9 μίλια. Και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα (...) Αν κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν θα τα αφήσουμε ποτέ αναπάντητα».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πολλοστή φορά έσπευσε να δώσει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, στο όνομα της «ΝΑΤΟικής συνοχής», καλώντας «όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και ενθαρρύνοντας «τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο». Προτρέπει δε «όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

«Σήμα διευθετήσεων» από την ελληνική κυβέρνηση

Προσκλήσεις για «διευθετήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να επιταχυνθούν οι μπίζνες του κεφαλαίου στην Ενέργεια και άλλα πεδία, έστειλε άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή από τη Γαύδο, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος «τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου», είπε μεν ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αντέτεινε ωστόσο ότι «με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» (το οποίο, σημειωτέον, επικαλείται και η Αγκυρα) «μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία», παραπέμποντας σε συμφωνίες με τις οποίες η ντόπια αστική τάξη δέχτηκε μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, παρουσιάζοντάς τες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός ως τον ...δρόμο «στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας».

Βάζοντας, άλλωστε, μπροστά το «ψητό» του κεφαλαίου, θύμισε ότι δυτικά της Γαύδου έχουν ξεκινήσει, «για πρώτη φορά, έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου», και κάλεσε «όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Οπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες», αποσιωπώντας ότι στο παζάρι μπαίνει εξ αντικειμένου και η τουρκική αστική τάξη με όλες τις αξιώσεις της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, ενθαρρυμένες εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου