«Αποφασισμένη» η Πολωνία να στείλει «Leopard» ακόμη και μόνη της - Γερμανία και Γαλλία υποστηρίζουν «διαβουλεύσεις» και συντονισμό για το θέμα
Το ζήτημα της παράδοσης σύγχρονων γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard» στο Κίεβο, στο πλαίσιο της συνεχώς αυξανόμενης αποστολής βαρέων όπλων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, εξακολουθεί να βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο έντονων «διαβουλεύσεων» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, κι ενώ σε κάθε περίπτωση και τα δυο στρατόπεδα - ΝΑΤΟ και Ρωσία - προετοιμάζονται για στρατιωτική κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης τους ερχόμενους μήνες.
Για παράδοση εκατοντάδων αρμάτων «Leopard» πιέζει το Κίεβο προκειμένου να «ανακτηθούν εδάφη» που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ η Πολωνία εντείνει τις πιέσεις προς τη Γερμανία και προειδοποιεί πως θα προχωρήσει μαζί με τα κράτη της Βαλτικής στην αποστολή τέτοιων αρμάτων.
Η Ουκρανία χρειάζεται «πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης» για να αποκαταστήσει «τα σύνορα του 1991», δηλαδή να ανακτήσει και την Κριμαία που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014, τόνισε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αντρ. Γέρμακ.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη στάση του Βερολίνου ο Πολωνός πρωθυπουργός, M. Μοραβιέτσκι, προειδοποιώντας ότι αν η γερμανική κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να μην προμηθεύσει την Ουκρανία με «Leopard» 2, η Πολωνία θα σχηματίσει «έναν μικρό συνασπισμό» χωρών που θα προμηθεύσει την Ουκρανία με «σύγχρονο εξοπλισμό» και «σύγχρονα άρματα μάχης» από τα δικά της αποθέματα.
Η Βαρσοβία αναμένει «ξεκάθαρη δήλωση» από το Βερολίνο για έγκριση της εξαγωγής των «Leopard», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «αν η Γερμανία δεν αποτελέσει μέρος αυτής της ad hoc συμμαχίας για την αποστολή αρμάτων, αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αποστολή του σχετικού εξοπλισμού».
Σύμφωνα με μια καταγραφή όπλων του ΟΗΕ του 2019, η Πολωνία διαθέτει 247 άρματα «Leopard» 2. Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει 14 τέτοια άρματα μάχης στο Κίεβο και βρίσκεται σε συζητήσεις με περίπου 15 χώρες για το θέμα.
Το Σάββατο, οι ΥΠΕΞ της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας κάλεσαν το Βερολίνο «να παράσχει ήδη από τώρα άρματα μάχης "Leopard" στην Ουκρανία», κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη ευθύνη» της Γερμανίας ως «της πρώτης ευρωπαϊκής δύναμης».
Πάντως, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή της ότι η χώρα της «δεν θα σταθεί εμπόδιο» σε περίπτωση που «ερωτηθούμε» από την Πολωνία. Επίσης ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χτες πως η Πολωνία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα. Τόνισε μάλιστα ότι η Γερμανία «δεν είναι απομονωμένη στο θέμα της παράδοσης των "Leopard" 2, κάποιες χώρες είναι υπέρ, κάποιες άλλες κατά», υποστήριξε, ενώ «η κυβέρνηση δεν αποκλείει την παράδοση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο».
Στη συνέχεια ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ζμπ. Ράου, ισχυρίστηκε ότι η Πολωνία είναι «περισσότερο από αποφασισμένη» να παραδώσει «Leopard» στην Ουκρανία, ανεξάρτητα αν άλλα κράτη ακολουθήσουν.
Την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για παροχή βαρέων, δυτικών αρμάτων μάχης, ωστόσο Ουκρανοί στρατιώτες θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στην Πολωνία στη χρήση «Leopard» και ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, δήλωσε ότι η Γερμανία θα αρχίσει να ελέγχει τα αποθέματα της βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» με το αποτέλεσμα στο Ραμστάιν και είπε ότι «κάποια νέα πακέτα» συμφωνήθηκαν αλλά δεν ανακοινώθηκαν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερμανία θα καταλήξει στην απόφαση για μεταφορά των αρμάτων μάχης. Την Ουκρανία σκοπεύει να επισκεφτεί σύντομα ο Πιστόριους.
Κατά τη συνάντηση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, την Κυριακή στο Παρίσι, τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, απέφυγαν να πουν ξεκάθαρα αν θα παραδώσουν ή όχι βαρέα άρματα «Leopard» και γαλλικά «Leclerc». Ο Σολτς επανέλαβε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να ενεργεί σε συντονισμό με τους «συμμάχους», κυρίως με ΗΠΑ και Γαλλία, ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», υπογραμμίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αξιολογηθεί «συλλογικά» και θα συζητηθεί με συμμάχους, όπως η Γερμανία.
Πάντως, ο νέος Γερμανός υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι φιλοδοξεί ο στρατός της χώρας του να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. «Η γερμανική οικονομία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Επομένως θα πρέπει να είναι επίσης στόχος μας να διαθέτουμε τον ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό στην ΕΕ», τόνισε ο Μπ. Πιστόριους.
Στο μεταξύ, Ρώμη και Παρίσι θα παράσχουν στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας «Samp/T», σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Το Samp/T είναι ένα σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία και την Ιταλία από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Θεωρείται ευέλικτο και αποτελεσματικό για την άμυνα κατά αεροσκαφών και πυραύλων.
Οσο περισσότερο συνεχίζει η Ουκρανία να απορρίπτει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιλυθεί η σύγκρουση, ισχυρίστηκε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, από τη Νότια Αφρική, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το Κίεβο, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα αναγνωρίζει τις κατειλημμένες περιοχές ως μέρος της Ρωσίας.
Στην Ουκρανία, συνέχισε ο Λαβρόφ, «δεν πρόκειται πλέον για έναν υβριδικό πόλεμο, αλλά για πραγματικό, η Δύση προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας». Κατηγόρησε δε τις χώρες του ΝΑΤΟ για τις αποστολές όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, είπε ότι οι διαφωνίες στην Ευρώπη για τα δυτικά άρματα μάχης δείχνουν ότι εντείνεται η «νευρικότητα» στους κύκλους του ΝΑΤΟ.
«Ολες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και στη βελτίωση του τεχνολογικού της επιπέδου φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης)», πρόσθεσε. «Ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που θα πληρώσει το τίμημα για όλη αυτή την δήθεν υποστήριξη», είπε ο Ντμ. Πεσκόφ.
Η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας (SVR) κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αποθηκεύει οπλισμό που της παρέχει η Δύση σε πυρηνικούς σταθμούς.
Η SVR ανέφερε ότι εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, συστήματα αεράμυνας και πυρομαχικά πυροβολικού με τα οποία προμηθεύει η Ουάσιγκτον το Κίεβο παραδόθηκαν στον πυρηνικό σταθμό Rivne στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας την τελευταία βδομάδα του Δεκέμβρη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Νορβηγίας, Αϊρ. Κριστόφερσεν, μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο πολέμου ο ρωσικός στρατός μετρά περίπου 180.000 απώλειες (νεκρούς ή τραυματίες) και ο ουκρανικός στρατός περίπου 100.000 απώλειες, χωρίς να υπολογίζονται οι 30.000 άμαχοι νεκροί.
Παρά τις βαριές απώλειες «η Ρωσία είναι σε θέση να συνεχίσει (τον πόλεμο) για αρκετό καιρό», σύμφωνα με τον αρχηγό του νορβηγικού Γενικού Επιτελείου, που επικαλείται τις δυνατότητες επιστράτευσης και παραγωγής όπλων. «Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι αν η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει τη ρωσική πολεμική αεροπορία εκτός του πολέμου», καθώς μέχρι τώρα αυτή κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό έξω «χάρη στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, η Ρωσία «πιθανόν θα δυσκολευτεί στην εξεύρεση προσωπικού και εξοπλισμού για τη σχεδιαζόμενη επέκταση» του στρατού της.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είχε πρόσφατα ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, σχέδια για αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων από 1,15 εκατ. σε 1,5 εκατ. στρατιώτες.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner», η οποία έχει αναπτύξει χιλιάδες μαχητές στην Ουκρανία, ως «διεθνική εγκληματική οργάνωση», και θα επιβάλουν νέες κυρώσεις, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, στην Ουκρανία βρίσκονται τώρα περίπου 50.000 μισθοφόροι της «Wagner» και περίπου το 80% των στρατευμάτων της «Wagner» που αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία είναι κρατούμενοι φυλακών.
Παράλληλα εντείνεται και η οικονομική και πολιτική πίεση προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, παροτρύνει τους ηγέτες των «27» να προχωρήσουν τις συζητήσεις για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας οι οποίοι έχουν δεσμευτεί, αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Οπως είπε, πρέπει να εξεταστεί η ιδέα να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας προκειμένου να εξασφαλιστούν κέρδη, τα οποία κατόπιν θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση ουκρανικών υποδομών.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός υπολογίστηκε πως η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτούσε επενδύσεις και χρηματοδότηση συνολικής αξίας 1,25 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι υποσχέσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις χώρες - χορηγούς και τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Welt».
«Η Ρωσία πρέπει να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης», δήλωσε στο Νταβός η υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Kρ. Φρίλαντ, προσθέτοντας ότι η Οτάβα θέλει να διαθέσει τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στον Καναδά στην Ουκρανία. Η Φρίλαντ δήλωσε ότι ο Καναδάς έχει ήδη παραδώσει τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παραιτούνται στελέχη της κυβέρνησης Ζελένσκι εν μέσω αποκαλύψεων σκανδάλων διαφθοράς
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.902.gr/eidisi/kosmos/318211/paraitoyntai-stelehi-tis-kyvernisis-zelenski-en-meso-apokalypseon-skandalon
Προς συμφωνία ΗΠΑ και Γερμανία για αποστολή Abrams και Leopard στην Ουκρανία
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.902.gr/eidisi/kosmos/318258/pros-symfonia-ipagermania-gia-apostoli-abrams-kai-leopard-stin-oykrania