ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Εκτελούνται στο Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας

Σταύρος Κασσάνδρας

22 Ιανουρίου 1951, εκτελούνται οι στρατιώτες Σ.Κασσάνδρας και Ν.Πιτσίκας, ΕΠΟΝίτες, που αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην ιμπεριαλιστική.επέμβαση στην Κορέα.

Ο Σταύρος Κασσάνδρας και ο Νίκος Πιτσίκας, οι δύο ήρωες που έδωσαν την ζωή τους στον αντιμπεριαλιστικό αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, εκτελέστηκαν στο Γουδί, καταδικασμένοι από Έκτακτο Στρατοδικείο. Πρωθυπουργός τότε ήταν ο "δημοκράτης" Σοφοκλής Βενιζέλος.

Λίγους μήνες πριν, καλοκαίρι του 1950, ΗΠΑ και ο ΟΗΕ είχαν αποφασίσει αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό της Νότιας Κορέας για να καταστείλουν τους κομμουνιστές και τη ΛΔ Κορέας. Ενάντια στον πόλεμο τάχθηκαν η ΕΣΣΔ και όλες οι σοσιαλιστικές χώρες.

Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα

Η αστική τάξη της Ελλάδας αποφάσισε αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο πλευρό των ΗΠΑ για να δείξει την πίστη της-με το αίμα του λαού-σε αυτούς που την βοήθησαν να διασώσει τον μοναρχοφασισμό. Την κυβέρνηση Πλαστήρα,που πήρε την πρώτη απόφαση υπακούοντας στα κελεύσματα των αμερικανών, διαδέχθηκε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου, με αντιπροέδρους τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη και υπουργό Άμυνας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το ΚΚΕ, ένα χρόνο μετά τη λήξη του αγώνα του ΔΣΕ, σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων, κατήγγειλε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΠΓ, 1η Σεπτέμβρη 1950:

"Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κορέα μπλέκει ουσιαστικά την Ελλάδα στον καινούργιο πόλεμο και αποτελεί την αρχή της νέας σφαγής των παιδιών του λαού μας...το ΚΚΕ είναι αποφασιστικά ενάντια σ΄αυτή τη νέα τυχοδιωκτική πολεμική περιπέτεια. Ενάντια της πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο λαός:


Πρώτοι οι φαντάροι, ναύτες και σμηνίτες..οι φαντάροι πρέπει να αρνηθούν να πάνε στην Κορέα. Οι συνδικαλιστικές και άλλες λαϊκές οργανώσεις πρέπει να πάρουν απόφαση και καταδικάσουν ανοιχτά αυτή την καταστροφική για το λαό και την Ελλάδα απόφαση της κυβέρνησης..όλος ο λαός πρέπει να ορθωθεί και να χαλάσει τα σχέδια της αμερικανόδουλης Κυβέρνησης. Αν δε χαλάσουμε σήμερα τα σχέδια αυτά, αύριο όλο το λαό θα τονε στείλουν στη σφαγή."


15 Σεπτέμβρη 1950, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός "Ελεύθερη Ελλάδα", με κάλεσμα προς τους φαντάρους, αναφερόταν και στα εξής: "Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτείτε να χάσετε το αίμα σας για τα ξένα συμφέροντα. Μπροστά στον κίνδυνο να σταλείτε στην Κορέα πάρτε το δρόμο του βουνού, όπου θα βρείτε καταφύγιο σωτηρίας κοντά στις ανταρτοομάδες".

Τις ίδιες μέρες, στο κέντρο της Αθήνας σκορπίζονται προκηρύξεις του ΚΚΕ, που καλούσαν τους Έλληνες να μη δεχτούν να σταλούν στον πόλεμο της Κορέας για να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Το ΚΣ της παράνομης ΕΠΟΝ, σε ανακοίνωση σημείωνε: "Στρατευμένα παιδιά του λαού, μην υπακούετε στις ατιμωτικές διαταγές της κυβέρνησης..ούτε ένα ελληνόπουλο στον ατιμωτικό πόλεμο της Κορέας".

Στο όργανο της ΕΠΟΝ Αθήνας, "Λεβεντιά", απευθύνεται κάλεσμα προς τους φαντάρους:"Βγήτε στην αναφορά και απαιτήστε να μην σας στείλουν στην Κορέα".

Λίγοι ήταν αυτοί που στρατεύτηκαν εθελοντικά ενώ αρκετοί φαντάροι πιέστηκαν για να συμμετέχουν στο εκστρατευτικό σώμα. Ήδη, από την εκπαίδευσή τους στη Λαμία, οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Οργανώθηκαν από τους ίδιους τους φαντάρους αντιπολεμικές εκδηλώσεις.

Φαντάροι κακοποιούνταν από την ΕΣΑ, έγιναν απόπειρες αυτοκτονίας. Σε μεταγενέστερες εκπομπές του Ρ/Σ αναφέρεται πως υπήρξαν και δολοφονίες φαντάρων. Φαντάροι έβγαιναν ατομικά στην αναφορά στο στρατόπεδο που εκπαιδεύονταν και δήλωναν πως δεν θέλουν να πάνε στην Κορέα.

Σε ένα από αυτά, ο διοικητής προσπάθησε να τους καθησυχάσει, αλλά στη συνέχεια τους είπε ότι να είναι έτοιμοι για "οποιαδήποτε αποστολή θα τους δώσει η πατρίς". Οι φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν, ακολούθησε σύλληψη 4 φαντάρων με την κατηγορία της στάσης.

Όταν, δε, ήρθε η διαταγή για την Κορέα "τότες οι φαντάροι ξέσπασαν. Μαζεύτηκαν κάτω απ΄ τα γραφεία της ταξιαρχίας και φώναζαν:Δεν πάμε στην Κορέα, άλλοι πηδούσαν απ΄ τις μάντρες, απελευθέρωσαν τους 4 κρατούμενους, έδειραν δυο-τρεις φασίστες αξιωματικούς και πήγαν σπίτια τους".

Η δράση των φαντάρων δυνάμωσε. Η έκδοση της πολυγραφημένης εφημερίδας "Ο φαντάρος στον αγώνα για την ειρήνη", της ΕΠΟΝ το Σεπτέμβρη του 1952, ενίσχυε την αντίσταση. Παράλληλα, κυκλοφορούσαν προκηρύξεις.

Στους στρατώνες της Πάτρας τον Οκτώβρη του 1952 οι φαντάροι έλαβαν ταχυδρομικά προκηρύξεις της ΕΠΟΝ, που τους καλούσε "ν΄ αντισταθούν στην αποστολή τους στο σφαγείο της Κορέας κι αν τους σύρουν σ΄ αυτό να περάσουν με το μέρος του ΛΣ που μάχεται για τη λευτεριά του κορεατικού λαού". Η αντίδραση άγγιζε και τις γραμμές των έφεδρων ανθυπολοχαγών, όπου 4 εξ αυτών καθαιρέθηκαν.

Το Μάη του 1951 ξέσπασε στάση σε ένα απ΄ τα αμερικανικά πλοία που μετέφεραν Έλληνες και Τούρκους φαντάρους στην Κορέα. Οι φαντάροι προσπάθησαν να επιτεθούν στους Αμερικανούς που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Αντιμετωπίστηκαν με καταστολή και ένας Έλληνας ανθυπολοχαγός, ο επικεφαλής, σκοτώθηκε.

Οι αντιδράσεις των στρατιωτών δεν σταμάτησαν ούτε την περίοδο που βρίσκονταν στην Κορέα. Αρχές Φλεβάρη του 1951, 176 Έλληνες φαντάροι πέρασαν στις γραμμές του Λαϊκού Στρατού της Κορέας.

Το 1950-1955 που διήρκεσε η ελληνική στρατιωτική παρουσία στάλθηκαν 10.225 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες. Οι νεκροί στο Στρατό έφτασαν τους 183 και οι τραυματίες τους 610. Το ελληνικό αεροπορικό απόσπασμα είχε 12 νεκρούς και 4 αεροπλάνα κατεστραμμένα. 195 νεκροί για τα δήθεν "ιδανικά του ελευθέρου κόσμου", γύρισαν μέσα σε φέρετρα.

Μέσα σε φέρετρα επέστρεψαν εκατοντάδες από τους Ελληνες στρατιώτες που στάλθηκαν στην Κορέα

Δίπλα στους νεκρούς προκλήθηκε τεράστια οικονομική αιμορραγία της χώρας , η οποία φορτώθηκε ξανά στον φτωχό λαό: Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, όπως και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης. Η γενική ύψωση των διεθνών τιμών λόγω του πολέμου στην Κορέα επηρέασε και την Ελλάδα.

Ο κίνδυνος εκτίναξης του πληθωρισμού ήταν άμεσος και η κυβέρνηση άρχισε να μελετά σύστημα διανομών με το δελτίο.Οι εργαζόμενοι και αγρότες ξεσηκώθηκαν και ο Βενιζέλος έκανε διάγγελμα στο οποίο είπε-στην ουσία-ότι ο λαός θα πεινάσει επειδή η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα στοίχισε εκατοντάδες δις.

Κάλεσε τον λαό να δείξει κατανόηση για την "πατρίδα", απέρριψε,με επιχείρημα τον πόλεμο,κάθε αίτημα για αυξήσεις και παροχές και χτύπησε τις απεργίες με καταστολή (έριξε και κάποια ψίχουλα για να έχουν δικαιολογία οι εργατοπατέρες να κλείσουν τις κινητοποιήσεις).

Η ιστορική εμπειρία της συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλ.εκστρατεία στην Κορέας είναι διδακτική για τους εργαζόμενους, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,μπροστά στην σημερινή κλιμάκωση ανταγωνισμών ιμπεριαλιστών και εμπόρων όπλων σε διάφορες περιοχές, με θύματα τους λαούς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι επίκαιρο και σήμερα το σύνθημα «Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Εθελοντές... με το ζόρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου