ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Η αντισεισμική θωράκιση δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι «κόστους - οφέλους»


 ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Η εκδήλωση - πρωτοβουλία του ΚΚΕ αγκαλιάστηκε από τον λαό της περιοχής

Το έντονο ενδιαφέρον εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και συνολικότερα του λαού της περιοχής προσέλκυσε η επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Αμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης», που οργάνωσε η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φλεβάρη στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Οργανισμού Αθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, μετά τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας (4,7 Ρίχτερ στα Ζάρκα, 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά και συνεχείς μετασεισμοί), που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Χαλκίδα και την υπόλοιπη Εύβοια απευθύνθηκαν πλατιά στους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής. Ηρθαν σε επαφή και κάλεσαν πάνω από 70 φορείς και συλλόγους, συγκέντρωσαν στοιχεία και δεδομένα που αφορούν την περιοχή και την κατάσταση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, ιδιαίτερα σχολικών μονάδων, αλλά και κατοικιών, με προτεραιότητα τις κατασκευασμένες εδώ και δεκαετίες εργατικές κατοικίες.

Την εκδήλωση πλούτισαν με τις επιστημονικές τους γνώσεις οι Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ, Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ και Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ. Τα συμπεράσματα και τις θέσεις του Κόμματος συνόψισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ στην Εύβοια Γεωργία Πύθουλα, Γρανέττα Τσιβίκα, Τάνια Αυλωνίτη, Στέφανος Μουτουσίδης και Γιάννης Τζαβάρας. Εδωσαν επίσης το «παρών» ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, ο Θανάσης Τριανταφύλλου, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χαλκιδέων, ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Τάσος Καλαθέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων, η Χριστίνα Αβραμίδου, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και συνδικάτων της περιοχής, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικών συλλόγων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές κ.ά.


Οι παρεμβάσεις των επιστημόνων

Η αρχική παρέμβαση έγινε από τον Δημήτρη Κουτζή, ο οποίος ανέδειξε τη συνειδητή απαξίωση, υποστελέχωση και υποβάθμιση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας από το αστικό κράτος, πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στη λογική του «κόστους - οφέλους», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την πρόληψη και την αντισεισμική προστασία.

Η Ελευθερία Παπαδημητρίου παρουσίασε - με βάση διεθνή επιστημονικά συμπεράσματα - τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται όσον αφορά τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Εξήγησε ότι αφορούν επιστημονικά, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, που αποτελούν κατάκτηση της επιστήμης διεθνώς και τα οποία δεν υλοποιούνται στον βαθμό που θα έπρεπε, σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες της επιστήμης σήμερα.

«Η γνώση είναι προστασία. Μπορούμε να προστατευτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες δεν αξιοποιούνται από την πολιτεία για την πρόληψη και την προετοιμασία για έναν ενδεχόμενο σεισμό. Επισήμανε ότι αποτελεί «άλλοθι για αποφυγή λήψης μέτρων και οργάνωσης» το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εκδήλωση ενός σεισμού, για να συμπληρώσει ότι η αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης προκύπτει από τη γνώση και την εμπειρία ότι κάθε περιοχή απειλείται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προληπτικών μέτρων θωράκισης των κτιρίων και ενημέρωσης των κατοίκων, ενώ επισημάνθηκε ότι οι απώλειες σε ζωές ουσιαστικά δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας σεισμικής δόνησης, αλλά οφείλονται στην τρωτότητα των κτιρίων.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Καρακώστας παρουσίασε και με οπτικοακουστικά μέσα τη χωρική και χρονική εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια και στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα τη σύνδεσή της με γειτονικές περιοχές, όπως η Θήβα και η Αταλάντη Φθιώτιδας.

Στάθηκε στο φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην Εύβοια και σε περιοχές όπως τα Στύρα, η Χαλκίδα και τα Ψαχνά, καθώς και σε μεγάλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 150 χρόνια. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και στα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, τονίζοντας ότι πρόκειται για χρήσιμες παραμέτρους και πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται στον βαθμό που θα έπρεπε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι το εύρος των μέχρι σήμερα σεισμών στην περιοχή της Εύβοιας και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως κατά πάσα πιθανότητα δεν αναμένεται κάποιος πολύ ισχυρός σεισμός, άνω των 6 Ρίχτερ. Με δεδομένο όμως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα, συμπλήρωσε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κοινό συμπέρασμα και των δύο σεισμολόγων ήταν ότι το φαινόμενο δεν είναι μεν ιδιαίτερα ανησυχητικό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ πρόσθεσαν ότι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων της περιοχής, με προτεραιότητα σε όσα συγκεντρώνονται καθημερινά πολλοί άνθρωποι.


Να παρθούν τώρα μέτρα!

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Μαρίνος έκανε αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής και σημείωσε: «Συζητώντας τις προηγούμενες μέρες με εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής ενόψει της σημερινής εκδήλωσης, ακούσαμε την εξής ερώτηση από ορισμένους ανθρώπους: Είναι δυνατό να προβλέψουμε ή να αποφύγουμε έναν σεισμό;

Φυσικά και δεν μπορούμε, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε. Το θέμα όμως είναι ότι με βάση την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχει σήμερα περισσότερο από ποτέ η δυνατότητα να διενεργηθούν πλήρεις και αποτελεσματικοί έλεγχοι, μελέτες στατικότητας για την ακρίβεια, από εξειδικευμένους επιστήμονες, πολιτικούς μηχανικούς, των υφιστάμενων κτιρίων της πόλης».

Αναφερόμενος στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή επικεντρώθηκε σε τρεις κατηγορίες κτιρίων: Στα δημόσια κτίρια που στεγάζουν χώρους Εκπαίδευσης, Υγείας και υπηρεσίες, στις κατοικίες και στα κτίρια που στεγάζονται χώροι εργασίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση σχολικών μονάδων, όπως το σχολικό συγκρότημα του Βούρκου, στις φοιτητικές εστίες στα Ψαχνά που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω σοβαρών προβλημάτων στατικότητας, σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως το κτίριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), αλλά και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Πασχόντων στην Αυλίδα.

«Τα σχολεία της περιοχής είναι σχεδόν όλα χτισμένα πριν από τη δεκαετία του '80», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την κατάσταση με τα νηπιαγωγεία της πόλης που στεγάζονται σε ισόγεια, αλλά και τις πρόσφατες περιπτώσεις με την κατάρρευση τμήματος οροφής στο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης.

Οσον αφορά την κατηγορία των κατοικιών στάθηκε κυρίως στις εργατικές κατοικίες Αγίας Ελεούσας, Αγίας Μαρίνας και Αλατσάτων, καθώς και στην πληθώρα παλαιών κτισμάτων που υπάρχουν σε μια σειρά από συνοικίες της Χαλκίδας και σε άλλες κοντινές περιοχές, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την κατάσταση και την τήρηση μέτρων ασφαλείας στους δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς στην περιοχή των Οινοφύτων και της Χαλκίδας.

Με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

«Ως ΚΚΕ έχουμε τη θέση ότι το κράτος φέρει ακέραιη την ευθύνη να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κτιριοδομικοί και αντισεισμικοί κανονισμοί. Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως μία σεισμογενής χώρα», είπε σε άλλο σημείο ο Γ. Μαρίνος και συνέχισε:

«Στην περίπτωση της Εύβοιας, όμως, οι τελευταίοι συχνοί σεισμοί, σε συνδυασμό με τους χιλιάδες που εκτυλίσσονται στην περιοχή της Θήβας, επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ το να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες μελέτες στατικότητας, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα προληπτικής αντισεισμικής θωράκισης.

Το προηγούμενο διάστημα αναδείξαμε αυτήν την ανάγκη, με τη δράση της ΚΟ Εύβοιας, την κατάθεση Ερωτήσεων στη Βουλή, με την επίσκεψη κλιμακίων του ΚΚΕ και του βουλευτή του Κόμματος στις περιοχές που ήταν στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας δεν ανήκουν στην προτεραιότητα των κυβερνήσεων. Οι Ερωτήσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να λαμβάνει μέτρα. Ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, κατά βάση από τον δήμο Χαλκιδέων, αυτά είναι ανεπαρκή.

Ακριβώς εδώ εντοπίζουμε το πρόβλημα. Με βάση τη δυστυχώς πλούσια εμπειρία και της ευρύτερης περιοχής μας, όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα πολιτικής προστασίας για πυρκαγιές, πλημμύρες αλλά και σεισμούς, ακούγεται ολοένα και πιο συχνά από τα κρατικά στόματα η λογική του "κόστους - οφέλους".

Τι σημαίνει αυτό; Οτι συμφέρει περισσότερο οικονομικά - όπως υποστηρίζει προκλητικά η ΕΕ - να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις της πλάκας, κατόπιν εορτής, παρά να καλυφθούν τα έξοδα των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης. Τα είδαμε πρόσφατα και στις πλημμύρες στο Ληλάντιο και στα Ψαχνά, τα είδαμε στις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας, όπως επίσης και σε πρόσφατους σεισμούς στην Καρδίτσα και την Κρήτη.

Και δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για έλλειψη κρατικών πόρων. Μια χαρά βλέπουμε να επιδοτούνται άλλοι τομείς, όπως η περιβόητη "πράσινη ανάπτυξη", πλευρές της οποίας αφορούν και τον κατασκευαστικό κλάδο. Εκεί όμως στην ουσία καλοταΐζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται από πίσω. Αντίθετα, όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων ή τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, τα κρατικά ταμεία εμφανίζονται άδεια».

Τόνισε, τέλος, ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να κρίνει αυστηρά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση και να δυναμώσει την πάλη του, μαζί με το ΚΚΕ.

Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, αναφέρθηκε στην ανησυχία πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος μετά από σεισμό, επισημαίνοντας την παλαιότητα και ακαταλληλότητα αρκετών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Στην άμεση και αυξημένη ανάγκη ελέγχου και λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας στα σχολικά κτίρια σε ολόκληρο τον δήμο Χαλκιδέων στάθηκε η Αμαλία Παππά, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων της περιοχής.


Γ. Δ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου