ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Στρατιωτικές προετοιμασίες με «ορίζοντα» την αντιπαράθεση μετά «το τέλος του πολέμου»

 
Βρετανικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων σχεδιάζουν να δημιουργήσουν παραγωγή στην Ουκρανία

 Η μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και ο μετασχηματισμός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα βρίσκονται όλο και πιο έντονα στο επίκεντρο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, καθώς παράλληλα με την όξυνση της πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, εντείνονται και τα παρασκηνιακά παζάρια για την «επόμενη μέρα» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα στην Ανατολική Ευρώπη.

Την ώρα που εντείνονται πολύνεκρες μάχες στο Ντονμπάς και οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν μικρή αλλά σταθερή πρόοδο στις προσπάθειες για πλήρη κατάληψή του, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τόνισε για ακόμα μια φορά ότι η λυκοσυμμαχία θεωρεί απαραίτητο να καταστήσει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ακόμη πιο ισχυρές και στα πρότυπα του ΝΑΤΟ αφότου τερματιστεί η τρέχουσα σύγκρουση.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ενισχύσουμε την Ουκρανία με εξοπλισμό, με εκπαίδευση και εξετάζουμε επίσης μια πιο μακροπρόθεσμη μετάβαση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη σοβιετική εποχή στις σύγχρονες δυνατότητες του ΝΑΤΟ που είναι διαλειτουργικές με τους συμμάχους», είπε, «για να μπορέσουν να έχουν ακόμη ισχυρότερες Ενοπλες Δυνάμεις μετά από κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας», προκειμένου να αποτραπεί μια ακόμη μεγάλη ρωσική επίθεση.

Τα παραπάνω σημειώνονται όταν ένας από τους διακηρυγμένους στόχους της ρωσικής εισβολής είναι και η «αποστρατικοποίηση» της Ουκρανίας, έτσι ώστε να μην αποτελεί «απειλή» για τη Ρωσία, με τη Μόσχα να επισημαίνει όλο και συχνότερα ότι η Ουκρανία έχει καταστεί πλέον de facto ΝΑΤΟικό έδαφος.

Βρετανικοί εξοπλισμοί σχεδιάζεται να παράγονται στην Ουκρανία

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Telegraph», σύμφωνα με το οποίο εξετάζονται δυνατότητες ώστε βρετανικά όπλα και στρατιωτικά οχήματα να αρχίσουν να παράγονται προσεχώς στην Ουκρανία. Μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου - με μικρότερη επιβάρυνση για τα δυτικά οπλοστάσια - αλλά και τα «πατήματα» της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στελέχη της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας ταξίδεψαν στο Κίεβο και συζήτησαν σχέδια για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα μπορούσαν να αναλάβουν την παραγωγή όπλων και οχημάτων βρετανικού σχεδιασμού εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν ανάλογες συμφωνίες με την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ στέλεχος μιας βρετανικής βιομηχανίας όπλων σχολίασε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «κούρσα» με σκοπό η Βρετανία «να κόψει το νήμα πρώτη», στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και εντός του ευρωατλαντικού άξονα.

Τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Για να ιδρυθεί οποιαδήποτε κοινοπραξία βρετανικής βιομηχανίας όπλων με ουκρανική, ή με το ουκρανικό Δημόσιο, απαιτείται η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης.

Εξοπλισμός του Κιέβου για την «ευρωπαϊκή μεταπολεμική τάξη»

Αλλά και ο Μίκαελ Ροτ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, επισημαίνει ότι η στήριξη της Ουκρανίας είναι απαραίτητη ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου: «Σήμερα πρέπει να εργαστούμε για μια ευρωπαϊκή μεταπολεμική τάξη. Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τόσο ισχυρά συμβατικά όπλα, που η Ρωσία δεν θα εξετάσει καν το ενδεχόμενο νέας επίθεσης. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε τώρα τα πάντα για να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία σε μια σύγχρονη, σταθερή και οικονομικά ισχυρή χώρα. Αυτή η Ουκρανία θα πρέπει τότε να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ».

Οπως τονίζει ο ίδιος, οι «αμυντικοί» προϋπολογισμοί των κρατών της Δύσης θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που χάσει η Ουκρανία και το 2% του ΑΕΠ δεν θα είναι αρκετό ούτε για τη Γερμανία.

Στη συνέχεια ο Ροτ υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με τέτοιο τρόπο ώστε μια ρωσική επίθεση να είναι δυνατή μόνο με δυσκολία. Εκ περιτροπής μονάδες σταθμεύουν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε μεγάλη συμμετοχή στη Λιθουανία. Εχουμε προμηθεύσει την Πολωνία με συστήματα αεράμυνας "Patriot". Πρόκειται για ουσιαστικές συνεισφορές που λαμβάνουν υπόψη τη δραματική κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας των εταίρων μας στην Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη», στο ερώτημα αν θα υπάρξει μόνιμη τοποθέτηση μονάδων του ΝΑΤΟ από δυτικά κράτη - μέλη του στα εδάφη των Βαλτικών χωρών.

Νέα στρατιωτικά πακέτα συζητά σήμερα η «Ομάδα Επαφής»

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έθεσε εκτός λειτουργίας τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουκρανίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για να μεταφέρονται δυτικά όπλα, πυρομαχικά, εφόδια και εφεδρείες.

Είχαν προηγηθεί μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον ουκρανικών υποδομών στρατηγικής σημασίας που εφοδιάζουν την ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία, ενώ η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε τη μεγάλη πλειονότητα των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο διεμήνυε πρόσφατα ότι θα καταστρέψει «όλα τα όπλα» που παραδίδουν στην Ουκρανία κράτη - μέλη του NATO.

Από την πλευρά τους, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ «θα εντείνουν και θα διατηρήσουν» την υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς η Μόσχα «εξαπολύει νέες επιθέσεις», στέλνει «περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα», δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και της νέας συνεδρίασης της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» για τη στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (βλ. περισσότερα στη σελ. 5).

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει και να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», είπε, ισχυριζόμενος ότι ενδεχόμενη παράδοση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου.

Νωρίτερα οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και της Ουκρανίας, Ολ. Ρέζνικοφ, είχαν συζητήσει τις προτεραιότητες του Κιέβου, ιδίως για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυροβολικού, τονίζοντας την ανάγκη οι παραδόσεις να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ρωσία θα «ολοκληρώσει το έργο της» μέχρι το τέλος του χρόνου

Την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2023 εξέφρασε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya-1» ο Τσετσένος ηγέτης, Ρ. Καντίροφ, τονίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να διαπραγματευτεί η Μόσχα με τον Ζελένσκι».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ρωσία διαθέτει τις δυνάμεις για να καταλάβει το Κίεβο και ότι πρέπει να καταλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, καθώς και το κύριο ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, την Οδησσό.

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρώσουμε 100% το έργο που μας έχει τεθεί», είπε.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας έχουν προελάσει 2 χιλιόμετρα δυτικά μέσα σε τέσσερις μέρες σε μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες τους τελευταίους μήνες επικεντρώνονται στο Ντονέτσκ και γύρω από την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ), όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων «Βάγκνερ» καταλήφθηκε προάστιό της.

Μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, υπολογίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν κατά μέσον όρο την τελευταία βδομάδα 824 στρατιώτες τη μέρα, αριθμό τετραπλάσιο από αυτόν στον οποίο αναφερόταν το διάστημα Ιούνη - Ιούλη, ενώ και η Ουκρανία «συνεχίζει να υφίσταται μεγάλο αριθμό απωλειών».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, «έχει προφανώς διατάξει την κατάκτηση του Ντονμπάς μέχρι τον Μάρτη» και μέχρι να φτάσουν τα δυτικά άρματα μάχης, η Μόσχα θα μπορούσε να επιτύχει βραχυπρόθεσμη επιτυχία, σημειώνει στη γερμανική εφημερίδα «Welt» ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός για τον ρωσικό στρατό στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εδώ και αρκετές βδομάδες πληθαίνουν οι ενδείξεις για μια νέα ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αναπτύσσει στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), η επίθεση αυτή δεν είναι πλέον απλώς επικείμενη αλλά έχει ξεκινήσει και επικεντρώνεται στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι οι Ρώσοι μπορεί να καταφέρουν να επιτύχουν βραχυπρόθεσμα κέρδη στο έδαφος, αλλά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν η Ουκρανία θα έχει ενσωματώσει στις μονάδες της σύγχρονα ΝΑΤΟικά οχήματα πεζικού και άρματα μάχης.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν «τρομοκράτες»

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου να συλληφθούν αυθαιρέτως ή να παρενοχληθούν από τις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα.

«Ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει Αμερικανούς πολίτες με πλαστές κατηγορίες, έχουν ξεχωρίσει Αμερικανούς πολίτες για να τους συλλάβουν και να τους παρενοχλήσουν», ανέφερε η πρεσβεία.

Παράλληλα, η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) γνωστοποίησε ότι έχει λάβει απόρρητες πληροφορίες πως ο αμερικανικός στρατός προσεγγίζει ένοπλους ισλαμιστές για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε στόχους στη Ρωσία και σε άλλες χώρες στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

Η SVR υποστήριξε ότι διαθέτει απόρρητες πληροφορίες πως έχουν στρατολογηθεί 60 τέτοιοι ένοπλοι από ομάδες που συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα» και ότι εκπαιδεύονται σε μια αμερικανική βάση στη Συρία για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου