ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 11/02/1650

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

11/02/1847

Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον. Σ' αυτόν οφείλονται πάνω από 300 εφευρέσεις, ανάμεσα στις οποίες ο φωνογράφος και η ηλεκτρική λάμπα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1915.

11/02/1868

Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος φυσικός Ζαν Φουκό, ο οποίος εφηύρε το γυροσκόπιο και προσδιόρισε την ταχύτητα του φωτός.

11/02/1929

Ο φασίστας Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσσολίνι και ο αντιπρόσωπος του Πάπα Πίου του XI καρδινάλιος Γκασπάρι υπογράφουν τη συνθήκη του Λατερανού, με την οποία το Βατικανό αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

11/02/1930

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεργοι καπνεργάτες διαδηλώνουν για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας. Οι συγκρούσεις που ακολουθούν με την χωροφυλακή διαρκούν σχεδόν όλη μέρα.

11/02/1934

Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) κατακτά την πλειοψηφία στην Καβάλα και τις Σέρρες όπου εκλέγονται οι πρώτοι κομμουνιστές Δήμαρχοι (οι Δημήτρης Παρτσαλίδης και Διονύσης Μενύχτας αντίστοιχα).

Το ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΑ πλειοψηφεί επίσης σε Καισαριανή, Ποντοκώμη, Χωριστή, Γιάνετζικ, Τσαριτσάνη, Γιάνουλη, Τσερέπλιανη, Αγγίτσα, Δερελή, Δογάνη, Ρετσάνη, Καρίτσα, Ιμέμπεη, κ.α. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα σε 60 κοινότητες αναδείχθηκαν κοινοτικά συμβούλια από τους υποψηφίους του ΕΜΕΑ.

Στις εκλογές αυτές ψήφισαν για πρώτη φορά και οι γυναίκες.

11/02/1943

Τμήματα του ΕΛΑΣ Δ. Θεσσαλίας συγκρούονται και έπειτα από σκληρές μάχες που κράτησαν ως την επόμενη μέρα διαλύουν ιταλικό τάγμα στην Οξύνεια (Μερίτσα) Καλαμπάκας.

11/02/1948

Πεθαίνει ο πρωτοπόρος σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αιζενστάιν. Έργα του η «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός», κ.α.

Σεργκέι Αιζενστάιν

“Θωρηκτό Ποτέμκιν”

11/02/1949

Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την κατάληψη της Φλώρινας (11-13/2/1949), που έχει καταγραφεί σαν η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένες περιοχές.

Απέναντί του είχε μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη, που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Ο ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας είχε πολύ μεγάλες απώλειες, πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες.

Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και με μπουλντόζες όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε σε ένα λάκκο, στο χωράφι που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην Περιοχή Άγιος Γεώργιος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στις 16-10-2010 ανακοίνωσε ότι μετά από πολύχρονες προσπάθειες κατόρθωσε και αγόρασε το χωράφι όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των ηρώων, Τιμημένων Νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με σκοπό να διαμορφωθεί ο χώρος αυτός ώστε να αποτελέσει μνημείο αντάξιο της μεγάλης αυτής θυσίας.

Η μάχη της Φλώρινας

Έπεσαν με άφθαστη γενναιότητα σε άνιση μάχη

11/02/1959

Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του Ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη και για την αρπαγή των περιουσιών τους, που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 125.000.000 χρυσά φράγκα. Το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας καταδικάζει τον Μέρτεν σε 25ετή κάθειρξη.

Έπειτα όμως από πιέσεις της Γερμανίας, η κυβέρνηση Καραμανλή, αφού τροποποίησε τον ισχύοντα νόμο (Ν.Δ. 3933/1959) για τους Γερμανούς υπηκόους που φέρονταν ως εγκληματίες πολέμου, αποφυλάκισε τον Μέρτεν και τον απέλασε στη Γερμανία, με την προϋπόθεση να εκτίσει εκεί την ποινή του. Τα γερμανικά δικαστήρια τελικά απάλλαξαν τελείως τον Μέρτεν «ελλείψει στοιχείων».

Ο διωγμό τωνΕβραίων στην Ελλάδα

Συγκλονίζει η «υπόθεση Μαξ Μέρτεν» 

11/02/1959

Υπογράφεται από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που μαζί με την Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου.

Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε δηλαδή προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμα και διπλής ένωσης. Το περιεχόμενο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) γίνονταν «εγγυητές» της ανεξαρτησίας μιας άλλης χώρας, δεν μπόρεσε να αποτελέσει ένα μόνιμο συμβιβασμό.

Έτσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΚΕ (27/2/1959) κατήγγειλε τις εν λόγω Συμφωνίες.

11/02/1970

Η Ιαπωνία γίνεται η τέταρτη χώρα μετά την Σοβιετική Ένωση (1957), τις ΗΠΑ (1958) και τη Γαλλία (1965), που θέτει δορυφόρο σε τροχιά.

11/02/1971

Κατατίθεται προς υπογραφή σε Μόσχα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο η Συνθήκη για την απαγόρευση τοποθέτησης και χρήσης πυρηνικών όπλων στη θάλασσα. Την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ (18/5/1972) 25 κράτη την είχαν επικυρώσει (σήμερα είναι 87).

11/02/1975

Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, καθώς εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών της χώρας. Την περίοδο της διακυβέρνησής της (1979-1990) ξεχώρισε για την επιθετικότητά της απέναντι στα συνδικάτα (με αποκορύφωμα την συντριβή της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων που ξεκίνησε το Μάρτη του 1983 και κράτησε ένα χρόνο), καθώς και για την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα απέναντι στην ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό σύστημα.

Μπόμπι Σαντς

11/02/1979

Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχη (μονάρχη του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

11/02/1990

Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σύμβολο της εναντίωσης στο ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ και κατοπινός πρόεδρος της χώρας.

Πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα

Νέλσον Μαντέλα

11/02/2021

Πεθαίνει, σε ηλικία 81 ετών, ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης. Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1940 και η 40χρονη μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1966, όταν τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και άρχισε η συνεργασία τους.

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη συνεργάστηκε και με άλλους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες (Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά.) και ποιητές - στιχουργούς (Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσο Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.ά.). Μαζί με τον Μ. Θεοδωράκη έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

 Πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης!

3 σχόλια:

  1. 11 Φεβρουαρίου 1959, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράφει, μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, την επαίσχυντη "Συμφωνία της Ζυρίχης" για το Κυπριακό.
    Η συμφωνία-υπαγορευμένη απο τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις Ελλάδας/Τουρκίας-και η Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), παρέδιδαν την Κύπρο σε ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
    Παρά τα μεγάλα λόγια του Καραμανλή (και άλλων αστών πολιτικών) για "συμπαράσταση" στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό, η συμφωνίες έδιναν στη Μ.Βρετανία το απεριόριστο δικαίωμα να διατηρεί πολεμικά αεροπλάνα που θα μπορούσαν να πετούν στον εναέριο χώρο της Κύπρου, καθώς και το δικαίωμα να θέτει τις βάσεις της στη διάθεση του ΝΑΤΟ.
    Προέβλεπαν ως εγγυήτριες δυνάμεις τις Μ.Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία, που θα είχαν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί. Παραχωρούνταν δύο μεγάλες περιοχές της Κύπρου στη Μ. Βρετανία για μόνιμη εγκατάσταση βρετανικών-δηλαδή ΝΑΤΟικών - βάσεων. τη συγκρότηση χωριστών κοινοβουλίων, ενός ελληνοκυπριακού κι ενός τουρκοκυπριακού κ.α.
    Έτσι, η ίδρυση του κυπριακού κράτους με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δηλαδή δημιουργούσε προϋποθέσεις διχοτόμησης. Ήταν συμφωνία στο πλαίσιο του αμερικανοβρετανικού σχεδίου για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και τη μετατροπή της σε "αβύθιστο αεροπλανοφόρο",με στόχο τον έλεγχο της Αν.Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
    Πολλά χρόνια μετά, το 1979-1980, αποκαλύφθηκε ότι μετά από την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας υπέγραψαν και μυστικό πρωτόκολλο, με το οποίο συμφωνούσαν να υποστηρίξουν την είσοδο της Κύπρου στο NATO και την εγκατάσταση σε αυτή ΝΑΤΟικών βάσεων. Συμφώνησαν ακόμα να πιέσουν τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κύπρου να παραμείνει εκτός νόμου το ΑΚΕΛ.
    Πίσω από τις πλάτες των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, οι Καραμανλής και Αβέρωφ υπόγραφαν με τον Μεντερές και τον Ζορλού μια συμφωνία για δήθεν ανεξαρτησία του νησιού, που δημιούργησε προυποθέσεις για νέες καταστροφές.
    Ο Μακάριος συμβιβάστηκε με την συμφωνία, αν και αργότερα κινήθηκε στη γραμμή της ανεξαρτησίας. Ο "ψευτοδιγενής"(σύμφωνα με τον Ν.Ζαχαριάδη) Γρίβας σταμάτησε την δράση του μόλις ολοκληρώθηκε η συμφωνία, που παρέδιδε την Κύπρο στους ιμπεριαλιστές.
    Η μέρα της συμφωνίας ("ανήκει εις τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου" δήλωνε πανηγύριζοντας ο Καραμανλής), αποδείχθηκε μαύρη σελίδα της Ελληνικής και Κυπριακής ιστορίας. Στις πλάτες των λαών νομιμοποιήθηκε η παρουσία των ιμπεριαλιστών και τριών στρατών άλλων χωρών στην Κύπρο, θάφτηκε το αίτημα για αυτοδιάθεση, άνοιξε ο δρόμος για νέες αντιδραστικές εξελίξεις.
    Η ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της στις 16 Φλεβάρη 1959, κατάγγειλε τη μυστική αυτή συμφωνία σαν καθαρό εμπαιγμό.
    Μετα την συμφωνία, ακολούθησαν νέες επεμβάσεις των ΗΠΑ. Καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε την ανεξαρτησία της
    Κύπρου. Η δράση κυπροκάπηλων και ιμπεριαλιστών κατέληξε στην προδοσία του 1974,το χουντικό πραξικόπημα για ανατροπή του Μακαρίου, που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή.
    Oι προσπάθειες για νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο συνεχίζονται.
    Πηγές/Βιβλιογραφία: Σπύρος Λιναρδάτος, «Από τον εμφύλιο στη χούντα», Το ΚΚΕ. «Επίσημα Κείμενα», τόμ. 9, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, «Η ταραγμένη εξαετία (1961-1967), Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τόμος Β' 1949-1968, Αναστασία Γιάγκου, "Οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου", Καθημερινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρτυρία από τραυματισμένο μαχητή του ΔΣΕ που επέζησε και είδε με τα μάτια του το μεγάλο έγκλημα του μοναρχοφασισμού, στη μάχη της Φλώρινας στις 12.2.1949.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_411.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Μάχη της Μερίτσας (Οξύνειας)»
    ς 11 Φλεβάρη 350 Ιταλοί, με βαρύ οπλισμό ξεκινούν για την Οξύνεια , πλαισιωμένοι από λεγεωνάριους με διερμηνέα τον Παπαφιλίππου, ντυμένο με ιταλική στολή. Η φάλαγγα φτάνει στη Μερίτσα σχεδόν ξημερώματα και επιδίδεται σε λεηλασίες. Αρπάζει ό,τι βρει από το βιος των κατοίκων. Το μεσημέρι της άλλης μέρας βάζουν φωτιά σε μερικά σπίτια και ξεκινούν για Καλαμπάκα, με τα μουλάρια όπου είχαν φορτώσει αυτά που άρπαξαν. Οι ΕΛΑΣίτες με τους ένοπλους Χασιώτες τρέχουν και πιάνουν θέσεις ενέδρας. Οι Ιταλοί κατηφόριζαν αργά αργά με τραγούδια και χαρές, αφού έχουν εκτιμήσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Σε λίγο, όμως, η κεφαλή της φάλαγγας δέχεται καταιγιστικά πυρά και τότε άρχισε η ιστορική μάχη στην οποία σκοτώθηκαν 161 Ιταλοί. Από τους μαχητές του ΕΛΑΣ έχασαν τη ζωή τους 7 ήρωες. Μετά την ηρωική αυτή μάχη οι Ιταλοί εγκατέλειψαν την Καλαμπάκα.

    https://ethniki-antistasi-dse.gr/Maxi-ths-Meritsas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου