ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας


 - Γραμματέα, καλή σας μέρα.

-- Καλημέρα σας κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές σας.

-- Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Είναι και χαρά και τιμή.

-- Εγώ σας ευχαριστώ.

-- Θα ξεκινήσω ζητώντας ένα σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία τα τελευταία 24ωρα με αφορμή τους μεγάλους σεισμούς. Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» ζητά να σταματήσει το εμπάργκο, οι κυρώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να φτάσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους στη Συρία. Θέλω να γίνετε λίγο πιο αναλυτικός, να μας πείτε ποια είναι η άποψη του ΚΚΕ.

-- Πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία, πραγματικά, και για τον λαό της Τουρκίας και για τον λαό της Συρίας, και από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη προς τους δύο αυτούς γειτονικούς λαούς, και σε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, σκεπάσματα, σε αίμα που χρειάζονται. Ηδη αποστολές γιατρών στέλνονται από την ΟΕΝΓΕ σε συνεννόηση με το υπουργείο. Και εμείς θα κάνουμε αποστολές συντρόφων μας εκεί. Εχουμε επαφή και με το ΚΚ Τουρκίας και με το ΚΚ Συρίας. Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση, η οποία είναι πραγματικά τραγική. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, θα 'ναι πολύ πάνω και από αυτές που τις υπολογίζουν οι επίσημες εκτιμήσεις, απ' ό,τι μας λένε τα κόμματα με τα οποία συνεργαζόμαστε. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όσον αφορά τον λαό της Συρίας πρέπει να αρθεί αμέσως το εμπάργκο που είχε επιβάλει η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κατά της κυβέρνησης της Συρίας, που πλήττει φυσικά τον λαό της Συρίας, λόγω του πολέμου και των εχθροπραξιών εκεί για πολλά χρόνια τώρα. Είναι κρίσιμη η κατάσταση. Πρέπει να αρθεί το εμπάργκο για να πάνε τρόφιμα, ρούχα, αποστολές, αίμα, οτιδήποτε χρειάζεται και ο λαός της Συρίας.

Οπως επίσης θα ήθελα να σχολιάσω ότι είναι απαράδεκτη και η στάση του Ερντογάν, της τουρκικής κυβέρνησης, που την ώρα που συμβαίνει αυτή η τραγωδία, που υπάρχει αλληλεγγύη από άλλες χώρες, από άλλους λαούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τον λαό της Τουρκίας, πάνε και βομβαρδίζουν σεισμόπληκτες περιοχές, τους Κούρδους, και βεβαίως ήταν απαράδεκτη η άρνηση να αποσταλεί βοήθεια από την Κύπρο από την πρώτη μέρα.

Ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για να στεγαστεί η ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων»

-- Θέλω να έρθω στο θέμα που χθες (σ.σ. προχθές) συζητήθηκε στη Βουλή, στο θέμα δηλαδή της τροπολογίας με την οποία μπαίνει «μπλόκο» στην εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη. Οι πολίτες αναρωτιούνται - και δίκαια - γιατί δεν κατάφεραν τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να εμφανιστεί η Βουλή στο συγκεκριμένο θέμα με μία τεράστια πλειοψηφία, να μπλοκάρει τους νεοναζί και τους φασίστες από την είσοδό τους στη Βουλή.

-- Για τα άλλα κόμματα θα απαντήσουν οι εκπρόσωποί τους, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απαντήσει. Εμείς θεωρούμε ότι ήταν στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση της ΝΔ και προκαλεί εντύπωση για τη στάση του εκεί, με το «παρών» που ψήφισε, διότι ήταν στην ίδια γραμμή ουσιαστικά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έκανε αποδεκτή έως έναν βαθμό και η ΝΔ. Βρήκαν δηλαδή μία μέση οδό.

Οσον αφορά τώρα το Κόμμα μας. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η τροπολογία της ΝΔ, καταρχάς, και μετά σε συνέχεια η τροπολογία που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους. Η ρύθμιση που έγινε ουσιαστικά επιδιώκει να ανοίξει μια γενική συζήτηση περί κομμάτων που εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, και μάλιστα με απαράδεκτες γενικεύσεις, για να στεγαστεί αυτή η ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων». Η ρύθμιση για παράδειγμα προβλέπει έλεγχο των κομμάτων για έναν απεριόριστο αριθμό αδικημάτων, για το αν υπάρχουν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου ή ενός μέλους της διοίκησης του κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος, καθώς και έλεγχο της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων. Και αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν και στην τελική πρόταση, υπήρχαν και στις δύο προτάσεις, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν διαφορετική αφετηρία, διαφορετικό σκεπτικό, όμως οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

-- Λέτε ότι και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην ίδια κατεύθυνση; Στη θεωρία των «δύο άκρων»;

-- Βεβαίως, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται με την τροπολογία του το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, που τελικά το έβαλε η ΝΔ, δηλαδή τον γνωστό «τρομονόμο», ο οποίος για παράδειγμα λέει ότι η διατάραξη συγκοινωνιών σε μία απεργία, σε μία κινητοποίηση, μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατική πράξη, γι' αυτό μιλάει ο τρομονόμος. Και, βέβαια, και ο νόμος που υπάρχει στην ΕΕ, και η ελληνική κυβέρνηση τον έχει αποδεχτεί και τον έχει περάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται και σε εγκλήματα του ολοκληρωτισμού. Η ΕΕ - εντάξει, εδώ στην Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό ακόμα και ελπίζουμε να μην το έχουμε ποτέ - στον ολοκληρωτισμό βάζει ναζισμό - κομμουνισμό, φασισμό - σοσιαλισμό. Γιατί δήθεν έχει τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, που «ήταν υπό την επήρεια της Σοβιετικής Ενωσης τότε, η οποία κατέρρευσε, και υπάρχει μία ιστορική συνέχεια». Παραμύθια δηλαδή, «πιασ' το αυγό και κούρευ' το». Οταν θέλει ο δικαστής με βάση αυτό να δικάσει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα άλλο κόμμα προοδευτικό, σοσιαλιστικό ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να το κάνει, και γίνεται αυτό σε χώρες της ΕΕ, σε κράτη - μέλη της ΕΕ, διότι είναι η επίσημη πολιτική. Η αλλαγή των συσχετισμών ή ακόμη και των κυβερνήσεων που υπάρχουν στο αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει αύριο και σε τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στο ΚΚΕ, απέναντι σε άλλα πολιτικά κόμματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που ονομάζουμε «ατομική τρομοκρατία», «τρομοκρατικές πράξεις» και όλα αυτά που από την αρχή το ΚΚΕ, έτσι κι αλλιώς, καταδίκαζε. Για την ατομική τρομοκρατία έλεγε ότι είναι ενεργούμενα του ίδιου του κράτους και του παρακράτους και διαφόρων υπηρεσιών όλοι αυτοί που κάνουν τις ατομικές πράξεις τρομοκρατίας, και για να συκοφαντήσουν βεβαίως το γνήσιο εργατικό - λαϊκό κίνημα, τις δίκαιες διεκδικήσεις, όπως έχουν καθήκον να κάνουν όλοι οι σοβαροί, υπεύθυνοι άνθρωποι για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

-- Επομένως καταλαβαίνω, κ. Κουτσούμπα, ότι θεωρείτε υποκριτικό το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, ότι απλώς δεν ήθελε να ψηφίσει «ναι» επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο;

-- Ε ναι, προφανώς δεν ήθελε να ταυτιστεί με τη ΝΔ. Γιατί όταν έχει ίδια στρατηγική γραμμή, όταν έχεις ίδιο ουσιαστικά σκεπτικό, πολιτική άποψη που ακουμπάει και στην ΕΕ και στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει φέρει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ή που έχει ψηφίσει αυτά που έχει φέρει η ΝΔ, 50% των νομοσχεδίων που έχει φέρει και που άπτονται και τέτοιων ζητημάτων, βεβαίως του είναι δύσκολο προεκλογικά και θέλει να αποστασιοποιηθεί, για να πει ότι κάνει κι αυτός την αντίστασή του. Η πραγματική αντίσταση όμως σε τέτοιες μεθοδεύσεις, στο άνοιγμα τέτοιων επικίνδυνων δρόμων, όπως λέμε εμείς, είναι άλλη. Του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνεπής στάση, άλλωστε τον έχουμε συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την ασυνέπειά του.

Συνυπεύθυνοι για το πλαίσιο που εισάγει τον βούρκο των παρακολουθήσεων

-- Θα ήθελα να σταθούμε στο θέμα που απασχόλησε πολύ τις τελευταίες μέρες την πολιτική ζωή, το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Εχουν δοθεί κατά τη γνώμη σας πειστικές εξηγήσεις από την κυβέρνηση, και ιδίως έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις και για τις παρακολουθήσεις που αφορούν το δικό σας κόμμα, το ΚΚΕ;

-- Για τίποτα δεν έχει δοθεί εξήγηση ουσιαστική, πραγματική και αληθινή. Πρώτα απ' όλα, το ζήτημα που πρέπει να δούμε - και αυτό που επιμένουμε εμείς από την πρώτη στιγμή - είναι ότι αυτά τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε πριν, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε ένα απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο, που ουσιαστικά έχει εισάγει τον βούρκο αυτών των παρακολουθήσεων.

-- Δεν βελτιώθηκε αυτό, Γραμματέα, με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν;

-- Οχι. Η όποια μικρή βελτίωση έγινε δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος. Πάλι ισχύει το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Και αυτό το είπαν με όλους τους τόνους όλοι οι επίσημοι εκπρόσωποι και από το βήμα της Βουλής. Είναι αυτό ακριβώς το πλαίσιο που καθοδηγεί - αν θέλετε - και οπωσδήποτε συγκαλύπτει τέτοιες υποθέσεις, όπως αυτές που αναδείχθηκαν στη Βουλή για συγκεκριμένα άτομα που είπε και κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, ο κ. Ράμμος, χωρίς φυσικά να αναφέρεται σε ονόματα, αλλά τους «φωτογράφιζε». Αλλά και η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, που είναι - αν θέλετε - από πολλές απόψεις πολύ σοβαρότερο. Γιατί είναι ένα ολόκληρο κόμμα που παρακολουθούνταν, δηλαδή εγώ ο ίδιος, το Πολιτικό Γραφείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα άλλα πολιτικά κόμματα που συζητούσαμε μέσα από τα τηλέφωνα των γραφείων κ.λπ.

-- Για ποια περίοδο μιλάμε για την παρακολούθηση του ΚΚΕ; Καλύπτει και τις δύο κυβερνήσεις;

-- Μιλάμε από το 2016, που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2016 μέχρι το 2019 υπήρχαν συνεχή, αλλεπάλληλα καταγγελλόμενα κρούσματα, τα οποία κατατέθηκαν με στοιχεία και μάλιστα βρέθηκαν και αριθμοί από τους υπεύθυνους που έκαναν την έρευνα, και υπήρχε η εικόνα ότι προέρχονται από το εξωτερικό ή εμφανίζονταν ότι εκτράπηκαν από το εξωτερικό, αν και μπορεί να είχαν γίνει και από την Ελλάδα οι παρακολουθήσεις αυτές. Οπότε χρειαζόταν δικαστική συνδρομή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να προχωρήσει αυτήν την έρευνα στην ουσία της, έμενε επί της ουσίας τρία χρόνια στα συρτάρια τους. Δεν ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από συγκεκριμένες χώρες, που έλεγαν οι υπεύθυνοι και που κατήγγειλαν και οι αστυνομικοί που το χειρίστηκαν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών τηλεφωνίας κ.λπ. Και, βεβαίως, σε συνέχεια είχαμε από το 2019, που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι το 2021, που έγινε και η τελευταία καταγγελία, αλλεπάλληλες επίσης παρακολουθήσεις, κρούσματα. Και συνέχισε και η ΝΔ, στην ίδια ρότα φυσικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

-- Σ' αυτό το θέμα βλέπετε κάτι που θα μπορούσε να γίνει σήμερα;

-- Κοιτάξτε, εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν πρόκειται να αποφύγει κανείς την απόδοση ευθυνών. Ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε εκείνα τα κόμματα που έχουν βάλει την υπογραφή τους και έχουν χειριστεί αντίστοιχα τέτοιες καταγγελίες, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε, να αποκαλύπτουμε αυτήν την κατάσταση. Φυσικά, ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει απ' αυτά και θα φτάσουμε σ' ένα σημείο ώστε να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο, αυτό το απαράδεκτο πλαίσιο της αδιαφάνειας, των παρακολουθήσεων, του αυταρχισμού, της συγκάλυψης.

Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται

-- Ερχομαι στα θέματα της οικονομίας, της ακρίβειας. Τα θέματα που φαίνεται ότι είναι τα πρώτα στο ενδιαφέρον των πολιτών ενόψει των εκλογών. Θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, κε Κουτσούμπα, να κάνει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση σε σχέση με τις αυξημένες τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή στην αντλία του βενζινάδικου; Και τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει; Ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ συγκεκριμένα για το θέμα της ακρίβειας;

-- Θα μπορούσε να κάνει, αν είχε άλλη πολιτική και αν έβαζε «το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων». Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση με την πολιτική που έχει, όπως και οποιαδήποτε άλλη τέτοια κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η υλοποίηση των προτάσεων του ΚΚΕ που τις απέρριψαν: Εμείς καταθέσαμε και προτάσεις νόμου και τροπολογίες, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΦΠΑ, άλλων φόρων, η πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις η εργατική - λαϊκή οικογένεια, που είναι ενταγμένες και σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική κατεύθυνση.

Αν δεν δούμε την ακρίβεια ως αποτέλεσμα της ίδιας αυτής της ανάπτυξης που ακολουθείται, η οποία έχει όνομα, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, αν δεν δούμε τις πραγματικές αιτίες και τους μηχανισμούς που εκτινάσσουν τις τιμές της Ενέργειας και σε άλλους τομείς, που είναι η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, η περιβόητη «πράσινη μετάβαση», που είναι η φορολεηλασία με παράλληλο χτύπημα και καθήλωση των μισθών, δεν θα υπάρχει λύση. Και αυτές οι αιτίες δεν είναι εισαγόμενες, ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απλά επιδείνωσε ή επιτάχυνε αυτές τις διαδικασίες του πληθωρισμού, των ανατιμήσεων, της ενεργειακής φτώχειας. Ισχύουν για όλους, και για την Ελλάδα, που είναι πλήρως ενταγμένη στην ευρωενωσιακή αγορά, στις δομές και τους μηχανισμούς που αποτελούν και αυτούς που πυροδοτούν την όλη ακρίβεια. Για παράδειγμα η πρόταση που λέει, κρατική τάχα ΔΕΗ κατά 51% (είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΜέΡΑ25 και κάποιων άλλων κομμάτων), που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αυτής αγοράς και με κριτήριο τα κέρδη των μετόχων της. Ετσι λειτουργούσε η ΔΕΗ και επί της προηγούμενης κυβέρνησης και πιο πριν, και στήριξαν τα καρτέλ της Ενέργειας. Πουλούσαν ρεύμα κάτω από το κόστος και πρωτοστάτησαν στην επιζήμια πολιτική της απολιγνιτοποίησης, εν ονόματι της «πράσινης μετάβασης» - και «πράσινα άλογα» και πάει λέγοντας. Αρα πρέπει αυτό το σχέδιο κατάργησης του ΦΠΑ, του Ενιαίου ΦόρουΚατανάλωσης κ.λπ., μια σειρά μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των λαϊκών στρωμάτων, να έχει να κάνει και με μια συνολικότερη πολιτική. Οταν διατηρείς το Χρηματιστήριο Ενέργειας της ΕΕ, όταν έχεις το εμπόριο ρύπων, όταν έχεις τα πρόστιμα που μπαίνουν σε μια σειρά ζητήματα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ., τότε είναι «δώρον άδωρον» αυτό. Χρειάζεται μια συνολική πολιτική.

Για παράδειγμα, εμείς δεν είμαστε ενάντια στο πράσινο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ομως σήμερα δεν μπορείς να καταργείς τον λιγνίτη και να μην προβλέπεις, και μετά να τρέχεις από πίσω και να ξαναλειτουργείς τα εργοστάσια στην Πτολεμαΐδα. Ο λιγνίτης μπορούσε να είναι φτηνή Ενέργεια, αν δεν είχε όλα αυτά τα πρόστιμα της «πράσινης» - υποτίθεται - πολιτικής. Υπάρχουν τα μέτρα, υπάρχουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα σήμερα για να προστατευτεί το περιβάλλον. Θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή, φτηνή πηγή Ενέργειας, γιατί έχει τέτοιο πλούτο ορυκτό η Ελλάδα, έχει λιγνίτη, μπορούσε να αξιοποιηθεί. Οπως επίσης μπορείς να αξιοποιήσεις στη χώρα μας - αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ - και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτό που ονομάζουν «πράσινη» Ενέργεια.

Αλλά αυτό θέλει ένα κεντρικό σχέδιο, δεν μπορεί να εγκαθιστά ο κάθε ιδιώτης επιχειρηματίας, ο κάθε όμιλος, η κάθε πολυεθνική - δεν ξέρω τι - όπου θέλει, όπου τον συμφέρει για να έχει μεγαλύτερο κέρδος. Σε βουνά με δάση ή στα χωράφια που είναι καλλιεργήσιμα, για να έχει τα φωτοβολταϊκά ή να έχει τις ανεμογεννήτριες, κι αυτό χωρίς σχέδιο. Το πού θα γίνουν τα αιολικά πάρκα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού - αυτό το προτείνει μόνο το ΚΚΕ, μαζί με το ποιος θα έχει την ιδιοκτησία σε αυτά. Το ίδιο είναι και η γεωθερμική Ενέργεια, που δεν αξιοποιείται. Εχουμε τον υδροηλεκτρισμό, έχουμε λίμνες, έχουμε ποταμούς, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τα ύδατα πάρα πολύ καλά. Είναι μια πλούσια χώρα η Ελλάδα, με τεράστιες τέτοιου είδους παραγωγικές δυνατότητες, και δεν αξιοποιούνται. Αυτό θέλει να είναι στην ευθύνη του κράτους, με επιστημονικό κεντρικό σχέδιο, να είναι κοινωνικοποιημένα. Γιατί αν αφήνεις την αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς, με το κέρδος και τους ανταγωνισμούς, και οι Ελληνες επιχειρηματίες και οι ξένοι μαζί με αυτούς, τότε οδηγείσαι σ' αυτά τα αδιέξοδα. Σε ανατιμήσεις, πληθωρισμούς, σε ακρίβεια και με όποιο μείγμα διαχείρισης.

Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνών

-- Θέλω να κλείσουμε με ένα σχόλιό σας για τις κινητοποιήσεις των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών σωματείων. Λένε από κυβερνητικής πλευράς ότι αν δεχτούν τα αιτήματά τους θα ξεσηκωθούν και όλοι οι πτυχιούχοι ιδιωτικών σχολών, ΙΕΚ κ.λπ., ζητώντας αναβάθμιση των πτυχίων τους, και αυτό θα φέρει προβλήματα. Τι λέτε;

-- Δεν είναι το ίδιο, καταρχήν. Δεν είναι το ίδιο οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι τραγουδιστές, οι καλλιτέχνες, όλοι αυτοί που ασχολούνται με την Τέχνη, με τα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ που κυκλοφορούν.

Φυσικά, και εκεί πρέπει να λυθεί το ζήτημα, κάπως πρέπει να αναγνωρίζεται. Διότι το παιδί όταν τελειώνει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, παίρνει το απολυτήριο Λυκείου και μετά δεν πάει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά πάει σε μια ιδιωτική ή δημόσια σχολή ΙΕΚ και παίρνει ένα πτυχίο, και αφιερώνει δύο χρόνια, και πληρώνει και χρήματα η οικογένειά του ή ο ίδιος αν προσπαθεί να δουλέψει ταυτόχρονα για να καλύψει τα έξοδα, και εκεί πρέπει κάπως να καλύπτεται, να αναγνωρίζεται με έναν τρόπο.

Αλλά η Καλλιτεχνική Παιδεία πρέπει εδώ και τώρα - μην πω χθες έπρεπε - τα πτυχία να είναι στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ούτε σε ενδιάμεσο. Πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Το πάγιο αίτημα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, η δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επρεπε να γίνει χθες. Απορώ πραγματικά, μαζί με τις κινητοποιήσεις - που τις στηρίζουμε - που κάνουν οι καλλιτέχνες, όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι, γιατί δεν το επιλύει η κυβέρνηση.

Εγώ έκανα παρέμβαση και στην κα Σακελλαροπούλου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της είπα ότι κακώς υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα. Βέβαια, μου είπε ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Ξέρω τις αρμοδιότητές της, όμως ένα Διάταγμα Προεδρικό που είναι σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, με όλα τα σωματεία, ακόμα και με την κυβερνητική πλειοψηφία - γιατί υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που μίλησαν γι' αυτά τα ζητήματα - και όλη η αντιπολίτευση ενάντια, σημαίνει ότι δεν έχει την πλειοψηφία της Βουλής και βγαίνει με Προεδρικό Διάταγμα γι' αυτόν τον λόγο, γιατί δεν θα περνούσε στη Βουλή. Επρεπε να το γυρίσει πίσω στον πρωθυπουργό, στην αντίστοιχη υπουργό, και να τους πει: Να το ξανακοιτάξετε, να το βάλετε σε διαβούλευση, να πάρετε γνώμη και μετά να το φέρετε. Η κα Μενδώνη μου απάντησε, όταν έκανα παρέμβαση, ότι ίσως είναι ευκαιρία να γίνουν ανώτατες σχολές πραγματικά οι σχολές Τεχνών, οι καλλιτεχνικές σπουδές κ.λπ. Αυτό στα λόγια, της λέω πρέπει να γίνει πράξη. Γιατί δεν ήρθε το νομοθέτημα που στα λόγια μού είπε. Το μπλοκάρει - λένε κάποιοι - από τη ΝΔ, το υπουργείο Παιδείας, γιατί θέλει και άλλα συναρμόδια υπουργεία να μιλήσουν γι' αυτό. Γιατί το μπλοκάρει, αν είναι έτσι, το υπουργείο Παιδείας; Να βγουν και να τα πουν ανοιχτά, πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση.

-- Θα ρωτήσω την κα Κεραμέως, σε λίγο θα την έχω και θα την ρωτήσω.

-- Να την ρωτήσετε, και βέβαια πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιηθούν τα αιτήματα των καλλιτεχνικών σωματείων, των καλλιτεχνών. Είναι άνθρωποι που αξίζουν το χειροκρότημά μας στην πραγματικότητα, και όχι μόνο να περνάμε καλά όταν πάμε και βλέπουμε μια συναυλία, μια παράσταση ή οτιδήποτε άλλο και μας προσφέρουν ανακούφιση, χαρά, ξεκούραση.

 Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου