ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Συνεχίζεται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από το ευρωατλαντικό μπλοκ


Με αμείωτους ρυθμούς οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ  συνεχίζουν την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

Ο ουκρανικός στρατός θα λάβει «120 έως 140» δυτικά άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, δίνοντας έτσι την πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό βαρέων τεθωρακισμένων που αναμένεται να δοθούν στην Ουκρανία, σε μια εξέλιξη που συνιστά σοβαρή κλιμάκωση στην σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία. 

Την ίδια ώρα η συζήτηση στο «δυτικό» στρατόπεδο στρέφεται πλέον στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία ζητά η κυβέρνηση του Κιέβου. Προς το παρόν αυτό δεν επιβεβαιώνεται, καθώς εκτιμάται ότι θα σηματοδοτούσε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των κρατών του ΝΑΤΟ και αυξάνει την πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου.

Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά το «όχι», που εξέφρασε χθες σχετικά με το αν θα στείλει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα πως «θα μιλήσει» με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τα αιτήματα για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια που έχει διατυπώσει ο τελευταίος.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην στείλει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας αντ' αυτού τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Abrams.

«Υπάρχουν πολλές στρατιωτικές δυνατότητες που αποστέλλονται και θα σταλούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», εξοπλισμοί κρίσιμοι για τους Ουκρανούς τώρα το χειμώνα, καθώς και το είδος των μαχών που αναμένουμε την άνοιξη, τόνισε. Πρόσθεσε πως η απόφαση για τα Abrams όπως και της Γερμανίας και της Βρετανίας για τα Leopard και τα Challenger, «σχεδιάστηκε πραγματικά για να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στις μάχες που πιστεύουμε ότι θα δουν όλοι την άνοιξη», εκτιμώντας πως τότε η Ρωσία να κάνει μια νέα επίθεση. 

Επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα στέλνει η Γαλλία

Η Γαλλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar των 155 χιλιοστών, επιπλέον των 18 αυτοκινούμενων πυροβόλων που παραδόθηκαν ήδη, καθώς και μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξιι Ρέζνικοφ.

Αυτά τα 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα μεσαίου βεληνεκούς θα παραδοθούν «εντός των προσεχών εβδομάδων» και θα «χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ταμείου στήριξης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ» που πληρώνει ο Γαλλικός λαός.

Η Γαλλία υποσχέθηκε επίσης σήμερα να παραδώσει στην Ουκρανία ένα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που παρήγαγε η γαλλική Thales. Το Παρίσι έχει επίσης «ξεκινήσει συζητήσεις με τους συμμάχους μας για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει πάντα επαρκές απόθεμα» πυραύλων εδάφους-αέρος Crotale για την Ουκρανία, υπογράμμισε ο Λεκορνύ. Οι Crotale έχουν παραδοθεί σε περίπου δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Νότιας Κορέας.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή 150 Γάλλων στρατιωτικών στην Πολωνία για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών. 

Αντιπαράθεση για τη συμφωνία New START

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων), καθώς διέκοψε τις επιθεωρήσεις και ακύρωσε τις συνομιλίες που προβλέπονταν στο πλαίσιό της μεταξύ τους συμφωνίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έφτασε ωστόσο στο σημείο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αύξησε το πυρηνικό οπλοστάσιό της πέραν του συμπεφωνημένου ορίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να τους αναφέρει μέχρι σήμερα Τρίτη εάν η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη. «Η Ρωσία δεν τηρεί την υποχρέωσή της να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις στο έδαφός της», απάντησε νας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ίδρυση κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Λευκορωσία

«Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις στη Δύση για περαιτέρω προμήθεια της Ουκρανίας με ολοένα και πιο σοβαρά και επιθετικά όπλα» και «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε περαιτέρω προσπάθεια να μετατραπεί η Ουκρανία σε ακόμη πιο μεγάλη απειλή για την ασφάλειά μας» και για να «προστατευτεί» ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Ουκρανίας, επισήμανε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ με διάταγμα που εκδόθηκε, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέθεσε στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, να διαπραγματευτούν με την Λευκορωσία την ίδρυση κοινών κέντρων στρατιωτικής εκπαίδευσης, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση.

Η Λευκορωσία, εκτός από το ότι παραχώρησε έδαφος για να γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρσι τον Φλεβάρη, εντείνει την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ Ρώσοι και Λεκορώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται και αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Στα μέσα Οκτώβρη το Μινσκ και η Μόσχα είχαν ανακοινώσει την ίδρυση κοινής στρατιωτικής δύναμης.

Οι δύο χώρες διεξάγουν σε μόνιμη βάση ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, ενισχύοντας τακτικά τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο λευκορωσικός στρατός θα μπορεί να εξαπολύσει και αυτός επίθεση στην Ουκρανία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου