ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ακόμα πιο κοντά ο κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όλα δείχνουν ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη οδεύει προς περαιτέρω κλιμάκωση, με βάθος χρόνου και με κίνδυνο να διευρυνθεί.

Ήδη η αντιπαράθεση και οι εντάσεις στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, στη Μολδαβία και στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή Υπερδνειστερία οξύνονται επικίνδυνα τις τελευταίες βδομάδες, ενώ σε άμεση διασύνδεση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία αναζωπυρώνονται «φιτιλιές» σε άλλες περιοχές, όπως στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, στα Βαλκάνια με την αντιπαράθεση Σερβίας - Κοσόβου κ.α.

Η Ρωσία θα ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό οπλοστάσιό της και θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν, για τη χθεσινή «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», τη γιορτή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, μια μέρα πριν την «επέτειο» της εισβολής. Την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Ο Πούτιν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη λεγόμενη πυρηνική τριάδα της Ρωσίας. Έτσι, φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων «Sarmat», θα συνεχιστεί η μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος - εδάφους «Kinzhal» και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων «Zircon», είπε σε διάγγελμά του.

Επιπλέον, «με το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "Borei-A Emperor Alexander III", που θα τεθεί σε λειτουργία στο Ναυτικό, το ποσοστό των σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ναυτικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα φτάσει το 100%. Τα επόμενα χρόνια, άλλα τρία καταδρομικά από αυτό το έργο θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό».

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον στρατό «εγγυητή» της σταθερότητας του ρωσικού κράτους και δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή της «αμυντικής» βιομηχανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επισήμανε ότι θα ηγηθεί «της ισορροπημένης και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης όλων των συνιστωσών των Ενόπλων Δυνάμεων», εξοπλίζοντάς τις κυρίως «με νέα συστήματα πληγμάτων, εξοπλισμό αναγνώρισης και επικοινωνίας, drones και συστήματα του πυροβολικού». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του «για την τρέχουσα αύξηση της παραγωγής όλης της γκάμας συμβατικών όπλων» από τη ρωσική πολεμική βιομηχανία, από την οποία ζήτησε «να κάνει περισσότερα».

 
Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 2 δισ. δολαρίων

Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφρά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης. 

Η Κίνα παρουσιάζει πρόταση διαλόγου και απορρίπτει τη χρήση πυρηνικών

Στην επέτειο του ενός χρόνου η κινεζική κυβέρνηση παρουσίασε ένα «σχέδιο διαλόγου» Ρωσίας - Ουκρανίας, καλώντας Μόσχα και Κίεβο να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, ενώ σημειώνεται η ανάγκη να ληφθούν δεόντως υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών. Καλεί επίσης όλα τα μέρη να διατηρήσουν αυτοσυγκράτηση, να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση ή ακόμη και την ουκρανική κρίση εκτός ελέγχου. Επίσης προτείνει τη δημιουργία πλατφόρμας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατόν», δηλώνει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, παρουσιάζοντας την πρόταση. 

Η κινεζική διπλωματία επισημαίνει ακόμη πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αλλά και να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων. 

Περισσότερα όπλα για την Ουκρανία από την G7 ζητά η Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καλεί τις χώρες-μέλη της G7, που θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, ιδίως του πυροβολικού, στο Κίεβο και να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

«Προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο -και για να έρθει γρηγορότερα αυτή η μέρα- πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», θα πει ο Βρετανός πρωθυπουργός στη συζήτηση των ηγετών, σύμφωνα με ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Αντί να υιοθετήσουμε προοδευτική προσέγγιση, η προσέγγισή μας πρέπει να είναι να ενεργήσουμε πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά το πυροβολικό, τα άρματα μάχης και την αντιαεροπορική άμυνα», θα αναφέρει.

ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση για την «επέτειο» της ρωσικής εισβολής

Πηγή: Associated Press

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τον ΓΓ του Οργανισμού, Αντ. Γκουτέρες, να επισημαίνει τον «ξεκάθαρο κίνδυνο» για «κλιμάκωση της σύγκρουσης», τις «έμμεσες απειλές» για χρήση πυρηνικών όπλων και τις «ανεύθυνες» στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Χθες το βράδυ η Γενική Συνέλευση ψήφισε απόφαση η οποία «υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

Το κείμενο, που είναι μη δεσμευτικό, επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο «ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων» το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβρη ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι.

Στην ψηφοφορία δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αντίστοιχα προηγούμενα ψηφίσματα. Υπέρ του κειμένου ψήφισαν 141 χώρες, κατά ψήφισαν 7 και αποχή επέλεξαν 32 χώρες (μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ιράν κ.ά.).

Τα «ειρηνευτικά σχέδια» από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία καταλήγουν στη συνθηκολόγηση της Ρωσίας, σχολίασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Β. Νεμπένζια. Επέμεινε δε ότι σήμερα οι όποιες διαπραγματεύσεις «για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πρέπει να διεξαχθούν με τη Δύση, πρωτίστως με την Ουάσιγκτον, όχι με το Κίεβο» και ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να αναζητήσει διπλωματική λύση».

Πηγή: Associated Press

«Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα τις μάταιες ψευδαισθήσεις τους να νικήσουν μια πυρηνική δύναμη», απείλησε ο Νεμπένζια, και «γι' αυτό πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά τους παράγοντες που μας ανάγκασαν να ξεκινήσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση πριν από έναν χρόνο».

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρέσβης της Κίνας, Ντάι Μπινγκ, δήλωσε πως έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου «η ωμή πραγματικότητα αποδεικνύει περίτρανα ότι η αποστολή όπλων δεν θα φέρει ειρήνη».

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Βενεζουέλας μίλησε την Τετάρτη στο Συμβούλιο εκ μέρους 16 χωρών που είτε ψήφισαν κατά είτε απείχαν σχεδόν και στα πέντε προηγούμενα ψηφίσματα για την Ουκρανία (Λευκορωσία, Βολιβία, Καμπότζη, Κίνα, Κούβα, Ερυθραία, Ισημερινή Γουινέα, Ιράν, Λάος, Μάλι, Νικαράγουα, Βόρεια Κορέα, Άγιος Βικέντιος, Συρία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε). Οι χώρες αυτές, είπε, είναι αντίθετες στη «διχαστική δράση» και τάσσονται υπέρ ενός «πνεύματος συμβιβασμού».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters», εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)


 
Η Ισπανία στέλνει 6 άρματα «Leopard 2Α4» στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας πήρε την απόφαση να στείλει κατ' αρχάς έξι βαριά άρματα μάχης «Leopard 2A4» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόβλες, ενημερώνοντας τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας στη Μαδρίτη.

Δεν αποκλείεται να προμηθεύσει περισσότερα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αν κρίνει πως είναι «απαραίτητο», πρόσθεσε η υπουργός.

Τα άρματα που έχει σκοπό να στείλει η ισπανική κυβέρνηση θα προέλθουν από τα αποθέματά της, είναι παροπλισμένα από το 2012 και θα χρειαστούν επισκευές, διευκρίνισε η ίδια. Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 347 τέτοια άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής. Από αυτά, τα 108 είναι «Leopard 2A4» και 239 είναι 2A6. Ωστόσο, η Μαδρίτη δεν θέλει να στείλει στο Κίεβο πιο εξελιγμένα «Leopard 2A6». Είναι απαραίτητα για την άμυνα της ίδιας της Ισπανίας, εξήγησε η Μ. Ρόβλες.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία έχουν αναγγείλει πως θα στείλουν 14 και 3 «Leopard 2A6» αντίστοιχα. Για να σχηματιστεί τάγμα τεθωρακισμένων του ουκρανικού στρατού χρειάζονται γενικά 31 άρματα, κατά συνέπεια θα χρειαστούν άλλα 14, για τα οποία το παζάρι είναι σε εξέλιξη, μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων «Leopard» στην Ευρώπη.

Η Σουηδία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να στείλει «κάποια» από τα 120 άρματα μάχης «Leopard» που διαθέτει, στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

Το πιο πρόσφατο πακέτο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα του πεζικού, τα οποία ο Γιόνσον δήλωσε στο πρακτορείο ότι θα είναι η βασική συνεισφορά της Στοκχόλμης προς το Κίεβο σε ό,τι αφορά τον χερσαίο στρατιωτικό εξοπλισμό. Επίσης η Σουηδία ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία το προηγμένο σύστημα αυτοκινούμενου πυροβολικού «Archer».

Ανεξάρτητα όμως με τα παζάρια, προχωράει κανονικά η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση των συγκεκριμένων αρμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, 55 Ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν στην Ισπανία για να εκπαιδευτούν στα «Leopard». Πρόκειται τόσο για μέλη πληρωμάτων των βαρέων αρμάτων όσο και για τεχνικούς.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια σχολίασε ότι «για άλλη μια φορά, γερμανικά άρματα μάχης θα σκοτώνουν Ρώσους».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa) 

Ανακοίνωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

4 σχόλια:

  1. ...Τον Φλεβάρη του 2014 στην Ουκρανία εξελίχθηκαν αιματηρά γεγονότα (στο «φόντο» που αναφέραμε παραπάνω) τα οποία στη συνέχεια πέρασαν από διάφορες φάσεις κλιμάκωσης και προσωρινών συμβιβασμών. Δεν είναι σκοπός αυτού του κειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις πλευρές που χαρακτήρισαν την αντιπαράθεση εκείνη την περίοδο. Είναι χρήσιμο όμως να ξεχωρίσουμε ορισμένα ζητήματα που επιβεβαιώνουν τον ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που, όπως και σήμερα έτσι και τότε, συσκότιζαν τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα.

    Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έριχναν «λάδι» στη φωτιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Αν. Σαμαράς, εντελώς κυνικά, δήλωνε ότι «... δείχνει πόσο σημαντική είναι μια συμμαχία που προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια, όπως είναι το ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας από την πλειοψηφία των αστικών πολιτικών δυνάμεων παρουσιάζονταν ως μια «μάχη» ανάμεσα σε αυτούς που πάλευαν να ενσωματωθούν στην «ελευθερία και την δημοκρατία» των ΝΑΤΟ και ΕΕ και σε όσους στήριζαν το δυνάμωμα των σχέσεων με την Ρωσία.

    Όπως και σήμερα έτσι και τότε ειδικά για την ΕΕ «φτιαχνόταν» μια εικόνα για το ότι «μπορεί να έχει προβλήματα, γεωστρατηγικές επιδιώξεις, αλλά οι ισχυρές δημοκρατικές της αξίες, ο ανθρωπισμός της, την καθιστούν μια πιο μετριοπαθή δύναμη που μπορεί να παρεμβαίνει τελικά για το κοινό καλό». Σε αυτό το «καμουφλάρισμα» πρωτοστατούσε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.....
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/02/blog-post_469.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει αρχίσει και αγριεύει το πράμα. Δεν είναι μόνο τα σούρτα-φέρτα των υψηλόβαθμων ΝΑΤΟ-ϊκών, που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό. Είναι και η ένταση του προπαγανδιστικού πολέμου, με τα πληρωμένα "ρεπορτάζ" και τις περισπούδαστες, τάχατες "αντικειμενικές", αναλύσεις στα ΜΜΕ, που παραπέμπουν σε εντατικές προετοιμασίες διαμόρφωσης της "κοινής γνώμης" εν όψει σημαντικών εξελίξεων. Το άρθρο του "Ο" αποτυπώνει πολύ καλά την σοβαρότητα της κατάστασης.
    Μήπως είναι ώρα να σηκωθεί ένα παγκόσμιο ειρηνιστικό αλλά μαχητικό και επιθετικό αντιϊμπεριαλιστικό/αντικαπιταλιστικό κίνημα με σύνθημα Οχι στον Πόλεμο των Κεφαλαιοκρατών, ή, ξερωγώ,
    Πόλεμος στον Πόλεμο των Κεφαλαιοκρατών;!
    Σεχτάρ ο Τρομερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία και ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, όταν μάλιστα στη ''μεγάλη εικόνα'' προβάλλει ολοφάνερα η σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

    Ένας χρόνος που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ από τη μια και η Ρωσία με τους συμμάχους της από την άλλη, λύνουν τις διάφορες τους στις πλάτες δυο λαών που ζούσαν για δεκαετίες ειρηνικά στο πλαίσιο του σοσιαλισμού.

    Ένας χρόνος, όμως, που και οι άλλοι λαοί, ιδιαίτερα της Ευρώπης, πληρώνουν για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου, «ματώνουν» για τους ανταγωνισμούς γύρω από τον πλούτο της περιοχής, τις ενεργειακές πηγές και τους δρόμους μεταφοράς.

    Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό στο λαό και συνεχίζει για να σταματήσει η πολύμορφη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκες βάσεις και να πάψει η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την εμπλοκή στον πόλεμο, με τις κυρώσεις στη Ρωσία που πληρώνει όμως μόνο ο ελληνικός λαός, χειροκροτούσαν μαζί στη βουλή τον Ζελένσκι και τους ναζί του «Τάγματος Αζόφ». Οι εγκληματικές ευθύνες τους είναι ένας επιπλέον λόγος για να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

    Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, αποτελεί κριτήριο ψήφου και μπορεί να δυναμώσει μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ
    ΓΓ της της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουκρανία: Ενας χρόνος πολέμου – Πως η πτώση της ΕΣΣΔ έφερε το ιμπεριαλιστικό σφαγείο (Νίκος Μπογιόπουλος
    https://www.imerodromos.gr/oukrania-enas-chronos-polemou-pos-h-ptosh-ths-essd-efere-to-imperialistiko-sfageio-nikos-mpogiopoulos-realfm/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου