Στον στενό πυρήνα των χωρών που συνδράμουν στρατιωτικά Κίεβο και ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία βρίσκεται η Ελλάδα, συνέπεια των δεσμεύσεων όλων των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας για την Ουκρανία (Ukraine Defense Contact Group) που έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας του ομολόγου του των ΗΠΑ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί Αμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας. Μόλις 13 χώρες συνολικά από τις 30 του ΝΑΤΟ.
Επισήμως, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, «καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι περαιτέρω υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων της».
Η συζήτηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αφορά, στην παρούσα φάση, την αποστολή κι άλλων πυρομαχικών, άλλων 20 τεθωρακισμένων BMP1, τεθωρακισμένων «Leopard», όπως και τη συνεχή διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικού προσωπικού και πολεμοφοδίων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία μέσω Αλεξανδρούπολης και άλλων κομβικών σημείων ανά την επικράτεια.
Διόλου τυχαία, την Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, πρώτο σταθμό της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Λάρισα.
Εσπευσε δε να δει από κοντά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 των Αμερικανών που έχουν μετασταθμεύσει εκεί και επιχειρούν έως την Ουκρανία, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους. Υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ρίξει ήδη περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «μέσα υψηλής αξίας», όπως τα 8 UAV της USAFE, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους (από την 717 Expeditionary Attack Squadron), αλλά και ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί.
Στο μεταξύ, καθώς ολοένα και νέες τοποθεσίες μπαίνουν στον σχεδιασμό των Αμερικανών για άπλωμα εγκαταστάσεων και υποδομών τους, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, επισκέπτονται σήμερα την Καβάλα, στο πλαίσιο συζητήσεων που διεξάγονται με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων «Erickson», για την πραγματοποίηση «επένδυσής» της στην περιοχή.
Για τον σκοπό αυτό θα βρίσκονται στην Ελλάδα, μεταξύ 1ης και 3ης Μάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της «Erickson Douglas», L. Kitani, και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ryan Perkins.
Αλλωστε, κατά την επίσκεψη στην Καβάλα, υπουργοί και Αμερικανοί «επενδυτές» θα επισκεφθούν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, το οποίο έχει «προταθεί» από την κυβέρνηση ως «κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη του κέντρου συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων», που θέλει να προχωρήσει η «Erickson», για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η ιδέα της σχετικής «επένδυσης» της εταιρείας στην Ελλάδα είχε συζητηθεί αρχικά κατά την επίσκεψη του Φραγκογιάννη στις ΗΠΑ, ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη.
Σημειωτέον, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», η Καβάλα είναι μία από τις πέντε πόλεις (μαζί με Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο) όπου οι Αμερικανοί θέλουν να πιάσουν, μόνιμα, πόστα και στους λιμένες τους για ταχύτερη διεκπεραίωση στρατιωτικών τους δυνάμεων και φορτίων.
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος στο «Βήμα», κάνοντας μιαν αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης της υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Αθήνα, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου (διαδικασία που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), «στη συνάντησή μας με την κα Γουάλαντερ, μετά την επίσκεψή της σε Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, κάναμε συνολική αποτίμηση των προβλέψεων της MDCA (σ.σ. η Συμφωνία για τις Βάσεις) και είπαμε ότι μπορεί να εμπλουτισθεί με περισσότερες ακόμα τοποθεσίες». Επίσης, «η Καβάλα και το λιμάνι της λειτουργεί όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά ως προς αυτό της Αλεξανδρούπολης. Αν η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιηθεί σαν διαμετακομιστικός κόμβος στρατευμάτων και ενεργειακός, η Καβάλα μπορεί να καλύψει το κενό όσον αφορά το κομμάτι της εμπορικής κίνησης».
Τέλος, την Πέμπτη, στην παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώθηκε η «ίδρυση και συνεισφορά στην Συμμαχία» δύο πολυεθνικών ναυτικών στρατηγείων με την επωνυμία Alied Multinational Maritime Southeast HQ (AMM-SE HQ) και GR Maritime Force HQ (GRMARFOR HQ), με αντικείμενα, κατά πληροφορίες, τον αμεσότερο έλεγχο (με στενότερη επιτήρηση και συντονισμό μέσων) του διαύλου της ΝΑ Μεσογείου και την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις σε μια ζώνη που βράζει από ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Διόλου τυχαία, από προχτές Δευτέρα έως και την Παρασκευή 10/3 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023», που διεξάγεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας. Η άσκηση διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση με σκοπό την «εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο και στον Πόλεμο Επιφανείας, για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας».
Οι ελληνικές ΕΔ συμμετέχουν με τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» και Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Συμμετέχουν δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά και την Τουρκία, καθώς και η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης η λεγόμενη Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Τακτικής Ασκησης Mετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - 23» (THRACIAN COOPERATION - 23) με τη συμμετοχή τμημάτων της 2nd Brigade Combat Team της 101st Airborne Division των ΗΠΑ, καθώς και τμήματος του Ισραηλινού Στρατού.
Πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων. Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν, από αμερικανικής πλευράς, ο διοικητής της 101st Airborne Division, υποστράτηγος Joseph P. McGee, ως εκπρόσωπος του διοικητή Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), και άλλοι.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα επίλεκτα τμήματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, μακελάρηδες του Παλαιστινιακού λαού, έκαναν κανονική απόβαση, για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους. Κατά πληροφορίες, επρόκειτο για πάνω από 150 επίλεκτα στελέχη σε μια «επίσκεψη» δίχως προηγούμενο στα σχετικά χρονικά, σε άλλο ένα δείγμα της εμπλοκής της χώρας σε βρώμικους ρόλους και επικίνδυνες αποστολές για την ευρωατλαντική «τάξη και ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Φλεβάρη, και στο πλαίσιο της περιλάλητης «Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ», πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος συνεκπαιδεύσεις με τις Χερσαίες Δυνάμεις του Ισραήλ. Περιλάμβαναν συμμετοχή των ισραηλινών Δυνάμεων:
-- Στην προαναφερόμενη «THRACIAN COOPERATION - 23», που διεξήχθη από 13 ως 24 Φλεβάρη με αντικείμενα διεξαγωγής αεροκίνητων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους, τερματικής καθοδήγησης πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller - JTAC) μαχητικών αεροσκαφών, εκτέλεση βολών ελικοπτέρων «Απάτσι», πυρών Πυροβολικού και Αρμάτων, όπως και χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ).
-- Στην άσκηση τύπου «ΤΑΜΣ ΔΜ» στο Πεδίο Ασκήσεων «Αμπελώνα» στην Κομοτηνή, με αντικείμενα ανάπτυξης Κινητού Σημείου Εφοδιασμού Καυσίμων (ΚΣΕΦΚ) Ελικοπτέρων κ.ά.
-- Σε αγώνα σε αστικό περιβάλλον στο Πεδίο Ασκήσεων της Ξάνθης και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Κιλκίς, σε αντικείμενα εκκαθάρισης οικίας, καταρρίχησης με τεχνικές fast-rope και rappel, βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης.
-- Σε αντικείμενα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξουδετέρωση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανημάτων και μηχανισμών, καθώς και αυτοσχέδιων μηχανισμών στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι.
-- Στην εκπαίδευση Ισραηλινών αξιωματικών των Τεθωρακισμένων στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης ΗΝΙΟΧΟΣ των αρμάτων «Leopard» 2HEL.
-- Στην επίδειξη σε αντικείμενα που αφορούν στην επιτήρηση και φύλαξη συνόρων στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, επί υποθετικού σεναρίου αποτροπής, με ανάπτυξη περιπόλων με στοιχεία στρατιωτικών σκύλων, ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και κάμερες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου