Υπέρογκες αυξήσεις σε Ενέργεια και τρόφιμα συνεχίζουν να ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα και τα λαϊκά νοικοκυριά εξακολουθούν να κόβουν από παντού για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 37,1%, τα στερεά καύσιμα κατά 25,3%, ενώ σε γαλακτοκομικά και αυγά είχαμε αύξηση 25,2%, σε λάδι και λίπη 22,9%, σε κρέατα 22% και στο ψωμί και τα δημητριακά 16,8%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του δωδεκαμήνου Μάρτη 2022 - Φλεβάρη 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μάρτη 2021 - Φλεβάρη 2022, παρουσίασε αύξηση 9,6%.
Την ίδια στιγμή, σε σύγκριση με τον Φλεβάρη του 2022, είχαμε τις εξής αυξήσεις: 14,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 2,9% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, 7,1% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, 10,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, 5,3% στην ομάδα Υγεία, 6,5% στην ομάδα Μεταφορές, 3,5% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, 8,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, 5,8% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, λοιπά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις βρίσκονται 624.545 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Οσοι μάλιστα από αυτούς χρωστούν στις ΔΟΥ ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το σύνολο των 3.990.717 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο 2.036.867 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους.
Ηδη, δε, σε 1.412.322 από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 624.545 τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εντός των προσεχών μηνών και ετών, εκτός εάν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Σημειώνεται ότι το 2022 οι κατασχέσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021 και εκτιμάται ότι, εάν η οικονομία δεν αντιμετωπίσει κάποια νέα κρίση, θα τριπλασιαστούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, φθάνοντας τα επίπεδα των 18.000 - 20.000 στα οποία βρίσκονταν μέχρι και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Με τους ρυθμούς αυτούς πλέον μέσα σε λιγότερο από μια τριετία θα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες και οι εναπομείναντες 624.545 οφειλέτες.
Την ίδια ώρα, μπροστά βρίσκονται και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις για τους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, και ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες τα λαϊκά σπίτια, κι ενώ καραδοκεί ο «πέλεκυς» των πλειστηριασμών.
Στο μεταξύ, συμφωνία για νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, που σημαίνει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, στο Γιούρογκρουπ - Εκοφίν που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα. Στόχος να τεθούν σε ισχύ από το τέλος του 2023. Οπως δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, το ζητούμενο είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και μία νομοθετική πρόταση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μάρτη.
Μέχρι να επέλθει συμφωνία, η Κομισιόν μετά και τις κατευθύνσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα, για το 2024 θεωρεί ότι ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ, ενώ για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, να ακολουθεί πτωτική πορεία ή να είναι βιώσιμο.
Με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα καθώς και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη θα πρέπει να δεσμευθούν σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους καθώς από το επόμενο έτος παύει να ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής που αποφασίστηκε με αφορμή την πανδημία. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ. Η επίτευξη των στόχων θα ελέγχεται με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, ενώ οι στόχοι θα εξειδικευθούν για κάθε χώρα - μέλος τον Μάη, ανοίγοντας τον δρόμο για παραπέρα «τσεκούρι» σε όσα κονδύλια αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου