ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ανεβάζει ταχύτητες το παζάρι


 Καθημερινά επεισόδια καταγράφονται πλέον στο παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, όπως εξελίσσεται υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, έχοντας στον πυρήνα του σχέδια συνεκμετάλλευσης και τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Σε μια αλυσίδα εξελίξεων, τη Δευτέρα έγινε στις Βρυξέλλες συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Ν. Δένδιας μίλησε κατόπιν για «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», ενώ ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, για «την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2025 - 2026». Σε ανταπόδοση, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)».

«Η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία μας στις διεθνείς πλατφόρμες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να συνεχιστεί.

Σημειωτέον, νωρίτερα, πριν από τη συνάντηση με Δένδια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου με αφορμή και την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου, σημείωσε ότι «η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα (σ.σ. για καθορισμό ΑΟΖ) δεν είναι εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές».

Μια υπενθύμιση ότι η πολυδιαφημισμένη από την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί κομμάτι των δρομολογημένων επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή και γι' αυτό ήταν μερική, άφηνε για αργότερα τον καθορισμό του καθεστώτος ανατολικά της Ρόδου και στο Καστελόριζο - εκεί ακριβώς που απλώνονται οι τουρκικές αξιώσεις και με το τουρκολιβυκό μνημόνιο - ενώ αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, δημιουργώντας και το σχετικό «προηγούμενο».

Σημειωτέον, διόλου άσχετα με τα παραπάνω, τις θαλάσσιες ζώνες και τους διαύλους, ο IMO - όπως καταγράφει και η ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ - «αποτελεί εξειδικευμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, με κύρια αποστολή την ασφάλεια και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας (...) Επίσης, ασχολείται με τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας», όπως και ζητήματα που «ρυθμίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριοποίηση».

Ωστόσο, η Τουρκία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει για τη θέση του γγ του ΙΜΟ, είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), τη διεθνή συμφωνία για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες, στην οποία διαρκώς παραπέμπει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη θεωρία της τουρκικής αστικής τάξης περί «Γαλάζιας Πατρίδας», συν το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο και το επικυρωμένο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, το 1995, «casus belli» (αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως έχει δικαίωμα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, με την τουρκική πλευρά να αντιτείνει ότι με ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. εμποδίζεται η διεθνής ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο), στήνουν ένα πολύ επικίνδυνο πλαίσιο.

Στο μεταξύ, καθώς οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων «σέρνουν τον χορό», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, μετέβη την Τετάρτη στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, κάνοντας ανασκόπηση για το πώς έχουν προχωρήσει οι διμερείς μπίζνες στο πλαίσιο των 25 θεματικών ενοτήτων της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της Ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων κ.ά., όπως και τη διερεύνηση «πρόσθετων πεδίων συνεργασίας».

Ακολούθησε συνάντηση Φραγκογιάννη με Τσαβούσογλου, ο οποίος - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - έδειξε την «ένθερμη υποστήριξή» του στην όλη διαδικασία.

Και πώς αλλιώς, εφόσον, σύμφωνα με σημείωμα του ελληνικού ΥΠΕΞ (επικαλείται στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου), το 2022 ο όγκος του διμερούς εξωτερικού εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας πλησίασε για πρώτη φορά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι συζητήσεις έγιναν και στην Αθήνα. Την Τετάρτη, και ενώ Φραγκογιάννης, Ακτσαπάρ και Τσαβούσογλου συζητούσαν στην Αγκυρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Κατσανιώτης, δεχόταν σε «εθιμοτυπική συνάντηση» τον νέο πρέσβη της Τουρκίας, Τσ. Ερτζιγές, ο οποίος θεωρείται «γκουρού» της τουρκικής διπλωματίας επί των θαλάσσιων ζωνών, ενώ συμμετείχε προηγουμένως σε διερευνητικές συνομιλίες των δύο μερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου