Στις 17 Μάρτη 1991, δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΣΔ.
Το ερώτημα ήταν: "Θεωρείτε απαραίτητη τη διατήρηση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ως ανανεωμένης ομοσπονδίας ίσων κυρίαρχων δημοκρατιών στις οποίες θα διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα και η ελευθερία ενός ατόμου οποιασδήποτε εθνικότητας;"
- Ναι ή όχι.-
Το “ΝΑΙ” επικράτησε με άνεση σε όλες τις Σοβιετικές Δημοκρατίες -στις οποίες πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου πάντως υπήρχε ήδη μια διακριτή τάση υπέρ του “Όχι” και της λογικής της ανεξάρτητης Ρωσίας, που θα αναπτυσσόταν αυτόνομα, χωρίς τα “βαρίδια” από την ένωση με τις άλλες δημοκρατίες. Αφορούσε όλες ανεξαιρέτως τις ΣΔ, ακόμα και την Ουκρανία, όπου η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει αντιστραφεί σε σημαντικό βαθμό. Τότε όμως, μόλις σε τρεις μικρές περιφέρειες, κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας πλειοψήφησε το “Όχι”, ενώ σε όλες τις άλλες περιφέρειες υπήρχαν συντριπτικά ποσοστά υπέρ της διατήρησης της Ένωσης.
(Οι Κυβερνήσεις της Μολδαβίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα). "
*Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή για το σύνολο της σοβιετικής επικράτειας -τα οποία ήταν αξιόπιστα και δεν αμφισβητήθηκαν- έδιναν μια σημαντική υπεροχή του “ΝΑΙ”, δηλαδή της ψήφου υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ένωσης, με ποσοστά που υπερέβαιναν το 75%. Εξίσου σημαντικό ήταν και το εξίσου μεγάλο ποσοστό συμμετοχής -που ξεπερνούσε το 80%.
ΡΩΣΙΑ
Οι λαοί δε συμβιβάστηκαν με τη διάλυση της ΕΣΣΔ
Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν, ζήτησε να εξεταστούν τα ντοκουμέντα, με τα οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 17ης Μάρτη 1991 για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ.
Ποτέ οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης δε θα συμβιβαστούν με τη βίαιη καταστροφή του ενιαίου ισχυρού κράτους, όπου ζούσαν μαζί σαν μια αδελφική αγαπημένη οικογένεια. Σε όλες τις Δημοκρατίες - σήμερα ανεξάρτητα κράτη - δυναμώνει το κίνημα για την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Υπό την αιγίδα της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ πραγματοποιήθηκαν δυο Συνέδρια των Λαών της ΕΣΣΔ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα, θέτει μόνιμα το ζήτημα της ακύρωσης των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ (διάλυσης της ΕΣΣΔ), που πίσω από την πλάτη και παρά τη θέληση των λαών υπέγραψαν στις 8 Δεκέμβρη 1991 οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Και, να, τώρα μια νέα πρωτοβουλία: ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν, δήλωσε την Τρίτη, 20 Φλεβάρη, σε συνέντευξη Τύπου, ότι στις αρχές του Μάρτη η Κάτω Βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης θα εξετάσει σχέδιο απόφασης και σχέδιο ομοσπονδιακού νόμου, που θα επιβεβαιώσουν τη νομική ισχύ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 17ης Μάρτη 1991, όταν το 76% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ. Και τα δυο σχέδια συντάχτηκαν από τον Μπαμπούριν και, όπως δήλωσε, "θα δημιουργήσουν τις πολιτικές και νομικές προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανασύσταση της κρατικής ενότητας των λαών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης πάνω στις αρχές της εθελοντικότητας και της ισοτιμίας".
Πρώτο, το σχέδιο του Μπαμπούριν προτείνει να θεωρηθούν άκυρες οι πράξεις του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τις οποίες καταγγέλθηκε η συμφωνία του 1922 για την ίδρυση της ΕΣΣΔ και επικυρώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Στη συνέχεια προτείνει μέσα σ' ένα μήνα να καταρτιστεί και να κατατεθεί για συζήτηση στη Δούμα το "Σχέδιο επειγόντων μέτρων για την εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών από την αγνόηση της θέλησης των λαών της Ρωσίας, που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της ΕΣΣΔ στις 17 Μάρτη 1991". Και μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια: το σχέδιο απόφασης υποχρεώνει όλα τα κρατικά όργανα και τους αξιωματούχους κατά την επεξεργασία και εφαρμογή της πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας να έχουν σαν γνώμονα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ.
Ο Μπαμπούριν προετοίμασε ακόμα ένα νομοσχέδιο για τροποποιήσεις στον ισχύοντα νόμο για την υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αναμφίβολα, αυτή η πρωτοβουλία του Μπαμπούριν θα γίνει δεκτή θερμά από τα εκατομμύρια συμπατριώτες, τους οποίους το αστικό γιελτσινικό αντεπαναστατικό πραξικόπημα τον Αύγουστο και το Δεκέμβρη 1991 τούς μετέτρεψε σε ανθρώπους τρίτης κατηγορίας, παρίες στα "ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη" και τούς στέρησε την ενιαία σοβιετική σοσιαλιστική πατρίδα. Το νομοσχέδιο του Μπαμπούριν προτείνει να θεωρούνται πολίτες της Ρωσίας όλοι όσοι στις 7 Οκτώβρη 1977 (τη μέρα αυτή είχε υιοθετηθεί το τελευταίο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ, που ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν κατήργησε με τα τανκς τον Οκτώβρη 1993) είχαν την υπηκοότητα της ΕΣΣΔ. Αυτό το δικαίωμα θα το έχουν και τα παιδιά τους, "αν δεν έχουν αποκτήσει ως το Δεκέμβρη 1995 την υπηκοότητα άλλου κράτους ή έχουν παραιτηθεί από την υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας".
Μένει να προσθέσουμε ότι ο Σεργκέι Μπαμπούριν είναι ένας από τους επιφανείς, με κύρος, ηγέτες της αριστερής λαϊκοπατριωτικής αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά τον Αύγουστο του 1991, μετά την απαγόρευση του ΚΚΣΕ, δημιούργησε το πατριωτικό κίνημα "Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση", το οποίο πέρσι μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα. Στις 12 Δεκέμβρη 1991 ο Μπαμπούριν και άλλοι έξι βουλευτές του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΣΟΣΔΡ ήταν οι μοναδικοί, που τάχθηκαν κατά της επικύρωσης των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ και τις καταψήφισαν. Σήμερα ο Μπαμπούριν και το κόμμα του παλεύουν ενεργά για την ανασύσταση του ενιαίου ενωσιακού κράτους.
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου