ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Για την «ισχυρότερη δυνατή θέση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι στην Κίνα


 «Η AUKUS έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Την ενίσχυση της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό εν μέσω μιας γοργά μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής (...) Τοποθετούμαστε στην ισχυρότερη δυνατή θέση ώστε να μπορέσουμε να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο»...

Στις παραπάνω δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, από τη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εκεί όπου την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), αποτυπώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο οι επιδιώξεις του εν λόγω τριμερούς σχήματος.

Απέναντι στη ραγδαία ενίσχυση της Κίνας στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα («γοργά μεταβαλλόμενη παγκόσμια δυναμική»), οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο- Ειρηνικού, για τη «σταθερότητα» των δικών τους πρωτείων.

Καθόλου τυχαία, στο επίκεντρο της AUKUS βρίσκεται η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και παρουσίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας στην περιοχή, ενώ το «κυρίως πιάτο» της Συνόδου Κορυφής ήταν η προώθηση του σχεδίου για εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, σε συνδυασμό με τη στάθμευση αμερικανικών και βρετανικών τέτοιων υποβρυχίων σε αυστραλιανή βάση.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην Ιστορία, στο οποίο η σκληρή δουλειά για την ενίσχυση της αποτροπής και η προώθηση της σταθερότητας πρόκειται να επηρεάσουν την προοπτική της ειρήνης για πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο Μπάιντεν, δίνοντας το σχετικό στίγμα.

Από το φθινόπωρο του 2021 και την ίδια τη συγκρότηση της AUKUS, εξάλλου, είχε ξεκαθαριστεί πως κεντρικός στόχος είναι η δραστική αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, την «αυλή» της Κίνας, όπου μάλιστα τα τελευταία χρόνια δυναμώνουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, σε μια σειρά από μέτωπα, όπως:

-- Η Κορεατική Χερσόνησος, όπου στο όνομα της αντιμετώπισης της Βόρειας Κορέας, ΗΠΑ και Νότια Κορέα μιλούν σε όλους τους τόνους για την ανάγκη ολόπλευρης ενίσχυσης της «ικανότητας αποτροπής», με όλων των ειδών τα εξοπλιστικά προγράμματα και με ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, διευρύνεται η συζήτηση για την «επιστροφή» αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα, αλλά και στην Ιαπωνία, την εγκατάσταση νέων σύγχρονων «αντιπυραυλικών» συστημάτων κ.τ.λ. Την περασμένη Πέμπτη εξάλλου καταγράφηκε η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Νότιας Κορέας στην Ιαπωνία μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, με τις ΗΠΑ να τονίζουν εδώ και καιρό την ανάγκη να «διευθετηθούν» διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στους δύο στενούς τους εταίρους στην περιοχή.

-- Η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί τακτικές περιπολίες αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα», με την Ουάσιγκτον να εκφράζει «κατανόηση» απέναντι σε όσους διατηρούν εδαφικές διαφορές με την Κίνα. Την ίδια ώρα και το Πεκίνο διευρύνει στοχευμένα μια σειρά από στρατιωτικές υποδομές, αλλά και συνεργασίες σε σημεία - κλειδιά (βλέπε συμφωνία με Καμπότζη για τη βάση στην περιοχή Ρεάμ).

-- Οι εξελίξεις στην Ταϊβάν, με τις αρχές της οποίας οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις ενισχύουν συνεχώς τις επαφές και τη «συνεργασία», την ώρα που το Πεκίνο κάνει λόγο για παραβίαση «κόκκινων γραμμών», για κινήσεις που παρακάμπτουν την αρχή της «μίας και ενιαίας Κίνας» και δυναμώνουν τις «αποσχιστικές δυνάμεις για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

«Σύνδεση των συμμάχων μας από Ατλαντικό και Ειρηνικό»

«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Ινδο-Ειρηνικός θα παραμείνει ελεύθερος και ανοιχτός, ευήμερος και ασφαλής, θα καθορίζεται από ευκαιρίες για όλους», πρόσθεσε ο Μπάιντεν στις δηλώσεις του κατά τη Σύνοδο της AUKUS, «φωτογραφίζοντας» τις βλέψεις και τις κινήσεις της Κίνας ως απειλή για τα παραπάνω.

Ο ίδιος παρέθεσε και άλλα σχήματα στα οποία η Ουάσιγκτον επενδύει για την αναβάθμιση της θέσης της στη συγκεκριμένη περιοχή και όχι μόνο: Το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (μέσα από το οποίο οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναχαιτίσουν αντίστοιχες κινήσεις της Κίνας και να ενισχύσουν δικά τους «πατήματα» στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό), αλλά και το σχήμα Quad (τετραμερές σχήμα ΗΠΑ - Ινδίας - Ιαπωνίας - Αυστραλίας, μέσα από το οποίο η Ουάσιγκτον επιδιώκει μεταξύ άλλων να ενισχύσει δεσμούς με την Ινδία, εκμεταλλευόμενη τις αντιθέσεις της με την Κίνα).

Χαρακτηριστικά ήταν και όσα ανέφεραν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο της AUKUS στη ναυτική βάση: «Η AUKUS αφορά κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα αμυντικό πρόγραμμα. Αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσης του Προέδρου Μπάιντεν για επένδυση αλλά και εκσυγχρονισμό των συμμαχιών μας. Η AUKUS οικοδομεί πάνω στην ίδια τη σχετικά πρόσφατη δέσμευση της Βρετανίας να αφοσιωθεί στον Ινδο-Ειρηνικό και διασφαλίζει μια μακρά παρουσία που θα εξελιχθεί και θα συνενώσει άλλον έναν Ευρωπαίο εταίρο μας στην Ασία. Καθιστά την Αυστραλία μία κρίσιμη δύναμη συμβολής στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ινδο-Ειρηνικού και μας ενώνει τις τρεις δυνάμεις μαζί με τρόπο που σχεδόν δεν μπορούμε να διανοηθούμε για το μακρινό μέλλον».

Κατέληξαν δε ότι η ΑUKUS συνιστά σημαντικό επίτευγμα της αμερικανικής «στρατηγικής για τον Ινδο-Ειρηνικό που στοχεύει στη σύνδεση των συμμάχων μας από Ειρηνικό και Ατλαντικό για την οικοδόμηση συλλογικής ικανότητας που μας αφήνει όλους πιο ισχυρούς και πιο σταθερούς».

Ο δε Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, ανέδειξε ότι, μετά και το Brexit, η βρετανική πλουτοκρατία αναζητά κι αυτή διόδους γεωπολιτικής αναβάθμισης σε ακόμα περισσότερες ζώνες του πλανήτη, ενώ αναφέρθηκε και αυτός στη συνολική όξυνση των ανταγωνισμών. «Τους τελευταίους 18 μήνες (σ.σ. από την επίσημη συγκρότηση της AUKUS) οι προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, μόνο μεγάλωσαν», είπε, συγκαταλέγοντας σε αυτές τις «προκλήσεις» την «παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», την «αυξανόμενη επιθετικότητα της Κίνας», την «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», για να καταλήξει ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε την αντοχή των χωρών μας».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντ. Αλμπανέζι, έκανε λόγο για «νέο κεφάλαιο στη σχέση μεταξύ των εθνών μας», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια συνιστά τη «μεγαλύτερη αυτοτελή επένδυση στην αμυντική ικανότητα της Αυστραλίας σε όλη μας την Ιστορία», ενώ δήλωσε «αποφασισμένος για την προώθηση της ασφάλειας, επενδύοντας στις συνεργασίες μας σε όλη την περιοχή».

Η συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Σε ό,τι αφορά την προώθηση της συμφωνίας της AUKUS για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια (με βάση την οποία η Αυστραλία θα γίνει η 7η δύναμη στον κόσμο με τέτοια υποβρύχια), ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από το 2027 θα αρχίσουν να σταθμεύουν στην Αυστραλία αμερικανικά και βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας η Αυστραλία θα αγοράσει από τις ΗΠΑ τουλάχιστον 3 πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης «Virginia», με δυνατότητα απόκτησης ακόμα 2.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει ότι στη συνέχεια θα κατασκευαστεί (για τη Βρετανία και την Αυστραλία) ένα νέο μοντέλο πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, στο οποίο δόθηκε η ονομασία SSN Aukus, με συνδυασμό βρετανικού σχεδιασμού και αμερικανικής τεχνολογίας.

Το συνολικό πρόγραμμα - συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης, κατασκευής και συντήρησης υποβρυχίων - προβλέπεται μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2050 να κοστίσει 268 έως 368 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, με μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτοτέλεια, με δυνατότητα ανάπτυξης μεγαλύτερων ταχυτήτων, με μικρότερες ανάγκες ανάδυσης και άλλα χαρακτηριστικά, ενδείκνυνται για μακρινές στρατιωτικές αποστολές και περιπολίες στον ανοιχτό ωκεανό, όπως στον Ινδικό ή τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η στρατιωτική συνεργασία δεν σταματά εδώ: Από τον Απρίλη του 2022, οι «3» εταίροι της AUKUS είχαν δεσμευτεί να ξεκινήσουν «νέα τριμερή συνεργασία για τα υπερηχητικά και αντι-υπερηχητικά όπλα, καθώς και για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου».

Στην Κοινή Δήλωση της 13ης Μάρτη 2023 τονίζεται ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της AUKUS «θα απαιτήσει ακόμα αποφασιστική, καινοτόμα ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογική συνεργασία. Τα έθνη μας δεσμεύονται για περαιτέρω τριμερή συνεργασία που (...) θα ενσωματώσει τις βιομηχανικές μας βάσεις και τις εφοδιαστικές μας αλυσίδες ενισχύοντας το καθεστώς ασφάλειας του κάθε έθνους...».

Την Παρασκευή εξάλλου ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση έως και 220 πυραυλικών συστημάτων «Τόμαχοκ» στην Αυστραλία, αξίας 895 εκατ. δολαρίων, αναφέροντας ότι η κίνηση αυτή θα «υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Οι «Τόμαχοκ» είναι πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύονται από πλοία και υποβρύχια και παρέχουν ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας και σε βάθος.

Αντιδράσεις από Κίνα - Ρωσία

Εντονα αντέδρασε σε όλα τα παραπάνω η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, να κατηγορεί τις χώρες της AUKUS ότι «δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας».

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «ο αγγλοσαξονικός κόσμος χτίζει μαζικές δομές, όπως η AUKUS, προωθώντας την υποδομή του NATO στην Ασία και ποντάροντας σοβαρά σε πολλά χρόνια αντιπαράθεσης».

Ολα αυτά ενώ ανακοινώθηκε ότι ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 20 - 22 Μάρτη. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «θα συζητηθούν τοπικά ζητήματα και η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα», ενώ «θα υπογραφούν σειρά σημαντικών διμερών εγγράφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου