ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Στα πρόθυρα κατάρρευσης και ο τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse

 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Εσπευσμένη κρατική παρέμβαση με διοχέτευση δεκάδων δισεκατομμυρίων

 Τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις διαφόρων αστικών επιτελείων, που εμφάνιζαν ως μεμονωμένο περιστατικό την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank - με ιδιαίτερες μάλιστα αναφορές στη «θωράκιση» των ευρωπαϊκών τραπεζών - ήρθαν να θρυμματίσουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse, οι οποίες οδήγησαν σε εσπευσμένη κρατική παρέμβαση για τη «διάσωση» της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελβετία...

Η Credit Suisse είδε την Τετάρτη τις μετοχές της να πέφτουν ακόμη και κατά 31%, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι συναλλαγές της. Αφορμή για τους τριγμούς στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό έδωσε η πρόκληση έντονης ανησυχίας για κρίση ρευστότητας μετά την επιλογή Σαουδάραβων μεγαλοεπενδυτών να μη τον χρηματοδοτήσουν περαιτέρω. Ως αιτιολόγηση για την απόφασή της η Σαουδική Εθνική Τράπεζα επικαλέστηκε τους κανόνες που περιορίζουν το ποσοστό που μπορεί να κατέχει στο 10% (σήμερα κατέχει το 9,9% των μετοχών της Credit Suisse).

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας για ένα έτος εκτινάχθηκε σε επίπεδα που δεν είχαν δει οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες από την οικονομική κρίση του 2008. Το ίδιο διάστημα, άλλες τράπεζες που συναλλάσσονται στενά με τον ελβετικό τραπεζικό γίγαντα προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου για συναλλαγές.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στην απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να διοχετεύσει στην Credit Suisse έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ ή 56 δισ. δολάρια) και να προχωρήσει στην αγορά χρέους της τράπεζας ύψους έως και 3 δισ. φράγκων.

Αυτές οι κινήσεις έφεραν σε πρώτη φάση μια σταθεροποίηση της κατάστασης, ωστόσο ήδη αναλυτές της «JP Morgan» και άλλα αστικά επιτελεία εκτιμούν ότι η ρευστότητα που έλαβε η Credit Suisse δεν αρκεί και βλέπουν ως πιθανή κατάληξη την εξαγορά της από άλλη τράπεζα, ενδεχομένως και το «σπάσιμό» της.

Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτη του 2021 η μετοχή της Credit Suisse υπολογίζεται πως έχει απολέσει το 83% της αξίας της, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η σημερινή εξέλιξη έχει μεγάλο «βάθος». Επιπλέον, παρότι δεν πρόκειται για τράπεζα της Ευρωζώνης, η Credit Suisse διασυνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τις μεγαλύτερες τράπεζες των χωρών - μελών της.

Διάφορες αστικές αναλύσεις καταλογίζουν επίσης στην Credit Suisse μια σειρά από «περίεργες» συναλλαγές (μεταξύ άλλων εμπλοκή με εμπόρους ναρκωτικών και «ξέπλυμα» χρήματος στη Βουλγαρία, εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς στη Μοζαμβίκη, εμπλοκή στελεχών της τράπεζας σε σκάνδαλο κατασκοπείας κ.ά.), αιτιάσεις που ενώ βέβαια συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες των σημερινών προβλημάτων των τραπεζών, την ίδια την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, είναι ωστόσο ενδεικτικές για τις «μπίζνες» μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον καπιταλιστικό κόσμο...

Την ίδια ώρα και στην περίπτωση της Credit Suisse αποτυπώνονται τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης που επιχειρεί να αντιμετωπίσει την «απογείωση» του πληθωρισμού με αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ενδεικτικές και οι επισημάνσεις του επενδυτή της Wall Street Ρ. Κιγιοσάκι, ο οποίος μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα τόνισε ότι το πρόβλημα με τις μεγάλες τράπεζες είναι η αγορά ομολόγων «που καταρρέει», ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε προβλέψει πως «η επόμενη τράπεζα που θα εξαφανιστεί θα είναι η Credit Suisse», λόγω της υπερβολικής έκθεσής της σε ομόλογα που προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κατρακυλούν οι μετοχές της First Republic Bank

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, στις ΗΠΑ συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα στη μετοχή της τράπεζας First Republic Bank, που έφτασε να υποχωρεί έως και 36%, διευρύνοντας την πτώση των προηγούμενων ημερών. Η βουτιά της μετοχικής αξίας της τράπεζας εκτιμάται πως έχει ήδη κοστίσει 17 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της. Σύμφωνα με ορισμένους οικονομικούς αναλυτές, η τράπεζα εξετάζει διάφορες στρατηγικές εναλλακτικές, μια εκ των οποίων είναι η πώληση, ενώ χτες βράδυ ανακοινώθηκε «πακέτο σωτηρίας» της ύψους 30 δισ. δολαρίων από 11 αμερικανικές τράπεζες.

Η συγκεκριμένη τράπεζα ανέφερε από την Κυριακή ότι έχει «ενισχύσει» τη ρευστότητά της και έχει 70 δισ. δολάρια στη διάθεσή της, χάρη στις διευκολύνσεις που της πρόσφεραν η ομοσπονδιακή τράπεζα και η «JP Morgan Chase».

Το ποσό αυτό θεωρείται ανεπαρκές από τους οίκους αξιολόγησης «S&P Global Ratings» και «Fitch», που την Τετάρτη υποβάθμισαν το αξιόχρεο της τράπεζας ρίχνοντάς την στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Νέα μεγάλη άνοδος στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωνε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%), επιφέροντας νέο πλήγμα στα λαϊκά νοικοκυριά που θα δουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων να αυξάνονται και άλλο.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση από τον Φλεβάρη του 2023 και την έκτη από τον Ιούλη του 2022, οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, για να συγκρατήσει τον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσε και η προηγούμενη «επεκτατική πολιτική», επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του συστήματος, καθώς κάθε «φάρμακο» για το ένα πρόβλημα αποδεικνύεται «φαρμάκι» και δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Μετά τη νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 3% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3,5%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από τον Νοέμβρη του 2008.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμα και ως εκ τούτου απαιτούνται μέτρα για τη συντομότερη αποκλιμάκωσή του, ενώ με αφορμή τις εξελίξεις με τις τράπεζες σε ΗΠΑ, αλλά και την Ελβετία, η ΕΚΤ σπεύδει να ισχυριστεί ότι «ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνη είναι ανθεκτικός με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα». Παράλληλα, σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια πλήρης εργαλειοθήκη για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, αν και εφόσον χρειαστεί, και τη διατήρηση της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Στο μεταξύ, με φόντο αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση έσπευσε να επαναλάβει τις «καθησυχαστικές» αστειότητες πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία μας δεν απειλούνται»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου