ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 03/04/1469

Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.

03/04/1770

Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821

Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά»

03/04/1821

Οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση ξεσηκώνονται και υψώνουν την σημαία της Επανάστασης στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

03/04/1827

Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια, Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα.

Το νέο Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787. Ενίσχυε σημαντικά τον αστικοφιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, ενώ έπαυε να έχει προσωρινή ισχύ όπως τα προηγούμενα, υποδηλώνοντας τη βούληση των επαναστατών για πλήρη ανεξαρτησία (και όχι καθεστώς υποτέλειας). Στο νέο Σύνταγμα κατοχυρώνονταν η λαϊκή κυριαρχία («η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»), η ισονομία, η ανεξιθρησκία, καταργούνταν οι τίτλοι ευγενείας, ενώ προβλεπόταν άσυλο για τους κατατρεγμένους

03/04/1879

Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιόχαν Μπραμς.

03/04/1885

Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

 

03/04/1912

Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

03/04/1918

Αποβιβάζεται στο Χάνκο η γερμανική «Βαλτική Μεραρχία» με σκοπό την κατάπνιξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Φιλανδία. Η επανάσταση είχε ξεσπάσει στις 27/1/1918, ενώ έληξε στις 15/5 με νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων και των ξένων επεμβασιών.

03/04/1922

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (Μπ.) εκλέγει στη θέση του ΓΓ τον Ι. Β. Στάλιν.

Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ ΒησαριόνοβιτςΤζουγκασβίλι)

Ομιλία του Στάλιν από το μετρότης Μόσχας

1953Κηδεία Στάλιν

03/04/1924

Γεννήθηκε στο χωριό Γέντμα  της περιφέρειας Αρχαγκέλσκ  της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρόζα Σανίνα,  επιλοχίας του Κόκκινου Στρατού... 

Ρόζα Σανίνα

03/04/1926

Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

03/04/1927

Το ΚΚΕ οργανώνει στην Αθήνα (θέατρο «Απόλλων») συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην Κίνα και του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Νανκίν.

03/04/1928

Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ένωση.

03/04/1931

Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.

03/04/1948

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Χάρι Τρούμαν υπογράφει το «σχέδιο Μάρσαλ»

03/04/1949

Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

03/04/1962

Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.

03/04/1962

Ο Ενβέρ Χότζα (Α’ Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό».

Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βαθαίνει. Οι σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και της ΕΣΣΔ είχαν περιέλθει σε πλήρη ρήξη, με την ΕΣΣΔ να έχει διακόψει τις σχέσεις της (11/12/1961) και τη Λ.Δ. της Αλβανίας να αποχωρεί ουσιαστικά από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στις αρχές του 1962 (επίσημα στις 13/9/1968).

03/04/1968

Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ). Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφότου το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ) που είχε συγκροτηθεί τον Αύγουστο του 1967, έγινε μετά τη διάσπαση του Κόμματος (12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968) η συνδικαλιστική παράταξη του λεγόμενου «ΚΚΕ εσωτερικού».

Ίδρυση της ΕΣΑΚ

03/04/1974

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη συμμετοχή της Χούντας σε συνομωσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

03/04/1999

Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, ενώ οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτυρόμενοι για το Νατοϊκό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Η ίδρυση του ΠΑΜΕ

03/04/1999

Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ. Πολλές οι «παράπλευρες» απώλειες σε αμάχους, ενώ ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώνονται.

Ταυτόχρονα οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού με μπροστάρη το ΚΚΕ συνεχίζονται και κλιμακώνονται. Πολλοί εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, κλπ., επισκέπτονται το συνεχώς βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι διατρανώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβίας

Την έλεγαν “Γιουγκοσλαβία”…

2 σχόλια:

  1. 3 Απριλίου 1950, πεθαίνει ο Κουρτ Βάιλ, Γερμανός συνθέτης Eβραϊκής καταγωγής, που πέρασε στην ιστορία μέσα απο την μουσική για θεατρικά έργα, κυρίως αυτά του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
    Ο Βάιλ γεννήθηκε στο Ντεσούμ το 1900 και εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο το 1920. Το 1923, αρχίζει να συνεργάζεται με έναν από τους πιο σημαντικούς δραματικούς συγγραφείς, τον Γκέοργκ Κάιζερ.
    Η πρώτη του συνεργασία με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ έδωσε ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, την "Οπερα της πεντάρας" (1928) στo οποίο περιλαμβάνεται και το (σε στίχους του Μπρέχτ) γνωστό "Die Moritat von Mackie Messer",που αργότερα διασκευάστηκε ως "Mack the Knife" απο τον Λούις Άρμστρονγκ και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες.
    Καρποί της συνεργασίας τους εκείνη την περίοδο (1929) είναι επίσης τα έργα "Βερολινέζικο Ρέκβιεμ"και "Happy End" (για τις ανάγκες αυτού του μουσικοθεατρικού έργου ο Βάιλ έγραψε το περίφημο τραγούδι "Surabaya-Johnny"), η σχολική όπερα "Αυτός που λέει ναι", κ.α.
    Το 1930, παρουσιάζεται-με μεγάλη επιτυχία-μια ακόμη σπουδαία δημιουργία των Μπρέχτ-Βάιλ, η επική όπερα "Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι"(που περιλαμβάνει-μεταξύ άλλων-και το "Alabama Song") στην οποία ο Μπρέχτ δημιουργεί μια σαρκαστική αναπαράσταση του καπιταλισμού.
    Στην μουσική του Βάιλ ενυπάρχουν σύγχρονη μουσική, καμπαρέ, μελωδικά τραγούδια, στοιχεία τζάζ.
    Η άνοδος του ναζισμού και οι διώξεις αναγκάζουν τους Μπρέχτ και Βάιλ να φύγουν απο την Γερμανία,αν και θα συνεχίσουν να δημιουργούν και τα έργα τους θα παίζονται στην Ευρώπη. Το 1933 (χρονιά που οι ναζί ρίχνουν τα έργα του Μπρέχτ στην πυρά), o Βάιλ μεταναστεύει στις ΗΠΑ και αφοσιώνεται στη σύνθεση για το Μπρόντγουεϊ.
    Όταν και οι δύο δημιουργοί βρέθηκαν στις ΗΠΑ (1942) συνέχισαν την συνεργασία τους. Άρχισαν να εργάζονται για τη μετατροπή σε όπερα του δράματος "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν", όμως η προσπάθειά δεν ολοκληρώθηκε. 3 Απριλίου 1950, στην Νέα Υόρκη, o Βάιλ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, απο καρδιακή προσβολή. Ήταν μόλις 50 χρονών.
    Η μουσική του (μαζί με τα μεγάλα έργα του Μπρέχτ η και γενικότερα), συνεχίζει να ακούγεται μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3 Απριλίου 2020, η 28χρονη κομμουνίστρια Helin Bolek, μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum πεθαίνει μετα απο πολυήμερη απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις του τουρκικού αστικού κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν.
    Η νεαρή τραγουδίστρια, μαζί με το έτερο μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν, τις απαγωγές και φυλακίσεις συνεργατών τους και μελών του συγκροτήματος Grup Yorum.
    Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσε ένα από τα πλέον προοδευτικά συγκροτήματα στη χώρα. Ο χαρακτήρας των τραγουδιών του συγκροτήματος, έθεσε το Grup Yorum στο στόχαστρο των αρχών και του Ερντογάν.
    Τα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται εδώ και χρόνια στην "γκρίζα λίστα" της κυβέρνησης ως "υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων". Τα τελευταία χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, έχουν απαγορευτεί συναυλίες τους κ.α . Η έδρα του συγκροτήματος στην Κωνσταντινούπολη έχει γίνει πολλές φορές στόχος βίαιων αστυνομικών επιχειρήσεων.
    Την περίοδο εκείνη δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση.
    Η Bolek έφτασε να είναι κάτω από 40 κιλά. Συνέχισε τον αγώνα μέχρι το τέλος. Ο 40χρονος İbrahim Gökçek πέθανε και αυτός μετα απο πολυήμερη απεργία πείνας δύο μήνες μετά, 7 Μαίου 2020.
    Η ζωή και δράση της Bolek και του Gökçek θα ζούν σε όλους τους αγώνες ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και την κρατική βία σε Τουρκία, Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου