ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Με ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και πυρηνικά στη Λευκορωσία κλιμακώνουν τα δύο στρατόπεδα


 «Νέο δόγμα ασφαλείας» ετοιμάζουν Μινσκ και Μόσχα απέναντι στις «εξωτερικές προκλήσεις»

 Βήμα βήμα κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, με τη νέα επέκταση του ΝΑΤΟ μέσα από την ένταξη της Φινλανδίας, ενώ από την άλλη Ρωσία και Λευκορωσία προχωρούν τα σχέδια για ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της δεύτερης. Επιπλέον, Μόσχα και Μινσκ θα επεξεργαστούν ένα «δόγμα ασφαλείας» του «Ενωσιακού Κράτους», ανάλογο και με τις «εξωτερικές προκλήσεις».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «ήδη περάσει» από το στάδιο του Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις τους και «τώρα βρίσκονται στη φάση μιας θερμής σύγκρουσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ενδεικτικό εξάλλου των ευρύτερων προεκτάσεων της σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη είναι και το γεγονός ότι στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την περασμένη βδομάδα, εξετάστηκε και «η μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα, ενώ απασχολεί και η προσπάθεια του Πεκίνου να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή για την «ειρήνευση» στην Ουκρανία.

Ακόμη, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχει η σύγκρουση στην Ουκρανία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. «Ο,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για τον Ινδο-Ειρηνικό, για την Ασία. Και ό,τι συμβαίνει στην Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη», επισήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Η Φινλανδία, με πάνω από 1.000 χλμ. συνοριογραμμή με τη Ρωσία, έγινε επίσημα την Τρίτη το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, και έτσι διπλασιάζονται τα χερσαία σύνορα που «μοιράζονται» ΝΑΤΟ και Ρωσία. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Φινλανδία, αλλά «μόνο» σε περίπτωση που το «επιθυμεί» το Ελσίνκι.

Η Μόσχα είπε ότι θα παρακολουθεί στενά την όποια στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και θα απαντήσει ανάλογα για να «εξισορροπήσει» την «αρχιτεκτονική της ασφάλειας» στην Ευρώπη.

Από την περασμένη άνοιξη που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε προαναγγείλει ενίσχυση των στρατευμάτων στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Ρωσία - Λευκορωσία δυναμώνουν τη «συμμαχία» τους

Η ένταξη της Φινλανδίας και οι κινήσεις του ΝΑΤΟ να αυξήσει την «ετοιμότητα μάχης» «προκαλούν κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ «έχει εντείνει τις δραστηριότητες μάχης και αναγνώρισης κοντά στα κρατικά σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση να αναπτυχθούν ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία «απάντηση» στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, για την «υπεράσπιση της ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Ο Σόιγκου υπενθύμισε ότι το σύστημα πυραύλων «Iskander-M» που μπορεί να εκτοξεύει συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους, παραδόθηκε στις λευκορωσικές Ενοπλες Δυνάμεις και από την περασμένη Δευτέρα Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία.

Με βασικό θέμα στην επίσημη «ατζέντα» τις διμερείς σχέσεις και την προώθηση της καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στο Ανώτατο Συμβούλιο του «Ενωσιακού Κράτους».

Το Ανώτατο Συμβούλιο απασχόλησαν, όπως αναμενόταν, και οι «κοινές ανησυχίες ασφαλείας σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον», ενώ συζητήθηκε το προσχέδιο για ένα «νέο δόγμα ασφαλείας». Οπως σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία «να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λευκορωσία, ως σύμμαχό μας και ως χώρα με την οποία έχουμε το πιο υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης».

Απευθυνόμενος στο Ανώτατο Συμβούλιο, ο Πούτιν τόνισε ότι Ρωσία και Λευκορωσία θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία υπό το φως μιας «δύσκολης διεθνούς κατάστασης», της «αυξανόμενης έντασης» κατά μήκος των συνόρων τους, των κυρώσεων και του πολέμου πληροφοριών.

Στο στρατιωτικό σκέλος της «συμμαχίας», έχει δημιουργηθεί «ένα αποτελεσματικό σύστημα Αμυνας και Ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους», είπε ο Λουκασένκο, επισημαίνοντας ότι οι κοινές στρατιωτικές δυνάμεις και το κοινό περιφερειακό σύστημα αεράμυνας Ρωσίας - Λευκορωσίας «επιχειρούν επιτυχώς».

Το Μινσκ ζητεί διαχρονικά από τη Μόσχα άνοιγμα της ρωσικής αγοράς για επενδύσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία προσφέρει μια τέτοια ευκαιρία για τους Λευκορώσους επιχειρηματίες. Για τη Μόσχα, η Λευκορωσία αντιπροσωπεύει ένα πιθανό βόρειο μέτωπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, ενώ άλλοι σημειώνουν ότι η οικονομική δυναμική της Λευκορωσίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Επίσης, η ηγεσία της Λευκορωσίας επιδιώκει να διασφαλίσει προνομιακές τιμές Ενέργειας από τη Ρωσία και τη σταθερή διέλευση των φορτίων λιπασμάτων ποτάσας μέσω των ρωσικών λιμανιών της Βαλτικής. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται οικονομικούς οδικούς χάρτες και την οριστικοποίηση των τελωνειακών συμφωνιών.

Διαρροές από το Πεντάγωνο δείχνουν επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση

Στο άλλο στρατόπεδο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2,6 δισ. δολαρίων.

Πολύ αποκαλυπτικά για τη γεωπολιτική βαρύτητα που έχει η σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Από τα σχεδόν 65 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, που έχουν δώσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα 35,1 δισ. σε στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσιγκτον έχει εκπαιδεύσει και εκπαιδεύει αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 7.000 μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Περισσότεροι από 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε 26 διαφορετικές χώρες.

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιχειρεί να εντοπίσει την πηγή διαρροών διαβαθμισμένων εγγράφων στα οποία περιγράφεται η στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αυτήν τη βδομάδα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Telegram κ.ά.) μετέδωσαν οι «New York Times».

Τα έγγραφα αυτά, με ημερομηνία αρχών Μάρτη, περιέχουν πληροφορίες όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά των κινητών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS ή ακόμη το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων όπλων ή των εκπαιδεύσεων που παρέχει η Δύση στους στρατιώτες του Κιέβου.

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, δημιουργούνται 12 ουκρανικές ταξιαρχίες, από τις οποίες 9 εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ και άλλα ΝΑΤΟικά κράτη. Τα έγγραφα περιέχουν χρονοδιάγραμμα για την εκπαίδευση, τις προμήθειες εξοπλισμού και πυρομαχικών για μια εαρινή αντεπίθεση των 9 ουκρανικών ταξιαρχιών. Εξι από αυτές αναμενόταν να ήταν έτοιμες μέχρι τις 31 Μάρτη και οι άλλες τρεις έως τις 30 Απρίλη.

Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει ενδεχομένως μια αντεπίθεση τις επόμενες βδομάδες, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, να σχολιάζει πως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σίγουρα θα λάβει υπόψη τις δηλώσεις του στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας ενδεχομένως και για την παραπέρα εξέλιξη της σύγκρουσης, συνεχίζονται πολύνεκρες μάχες. Τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να προβάλλουν αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις και θα χρειαστούν 3 - 4 βδομάδες για την κατάληψή της, υποστήριξε ο Γ. Πριγκόζιν, επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner».

Η βρετανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών εκτίμησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «ανέκτησαν κάποια ορμή στο Μπαχμούτ» και «πιθανότατα έχουν προχωρήσει στο κέντρο της πόλης».

Επαφές Λαβρόφ - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα

Με την Ουκρανία να είναι το κυρίαρχο θέμα της ατζέντας συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Αγκυρα οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ.

«Δυστυχώς, ο συνεχιζόμενος πόλεμος βλάπτει ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Ρωσία και την Ουκρανία. Τονίσαμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί στον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρός μας είναι σε συνεχή επαφή τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι», είπε ο Τσαβούσογλου.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «συνεχίζουν να ακολουθούν αυτήν τη μη εποικοδομητική πολιτική. Οταν θα νικήσουν τη Ρωσία, θα είναι η σειρά της Κίνας», επισήμανε ο Λαβρόφ.

Σχετικά με τη συμφωνία για τον «διάδρομο» για τα σιτηρά που εξάγονται από ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπερασπίστηκε το αίτημα της Ρωσίας να αρθούν όλα τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω η συνολική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κεντρικό θέμα ήταν εξάλλου και τα επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα της Ενέργειας, που αποτελούν «κινητήρια δύναμη στις σχέσεις μας», όπως σημείωσε ο Λαβρόφ. Ετσι, στις 27 Απρίλη (λίγες μέρες πριν από τις τουρκικές εκλογές) ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακουγιού που είναι ρωσο-τουρκική σύμπραξη. Επίσης, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη δέσμευση να «δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία».

Οσον αφορά μια άλλη εστία αυξανόμενης γεωπολιτικής σημασίας και έντασης, στον Νότιο Καύκασο, οι δύο ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν στην «παγωμένη» σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «αξιολόγησαν» τις διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης» μεταξύ Μπακού και Γερεβάν, καθώς και τη «διαδικασία εξομάλυνσης» μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. «Πρέπει να γίνουν βήματα για μόνιμη σταθερότητα και ειρήνη στον Νότιο Καύκασο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Την ίδια μέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, είχε ο Βλ. Πούτιν, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών του 2020 και του 2022 των ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, για την κατοχύρωση της ασφάλειας και σταθερότητας στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν με παρουσία ρωσικών στρατευμάτων, αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών και μεταφορικών επικοινωνιών στον Νότιο Καύκασο και προετοιμασία συνθήκης ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ρωσίας συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της Λιβύης, της Συρίας, της Μέσης Ανατολής, της Κύπρου και οι σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστίνης.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου