ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Δείξε μου ποιος σε συμβουλεύει, να σου πω τι συμβουλές σου δίνει...


Τα τελευταία χρόνια, σε προεκλογικές περιόδους, εμφανίζονται και στη χώρα μας διάφορες εφαρμογές που απευθύνουν στον χρήστη μια σειρά από ερωτήσεις για βασικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και με βάση τις απαντήσεις του, τον «διευκολύνουν» να επιλέξει τι θα ψηφίσει. Τέτοια εργαλεία κυκλοφορούν σε αφθονία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπάρχουν όμως και πιο επιστημονικοφανή, όπως ο «ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου» what2vote.gr., που είναι από τα πιο διαδεδομένα και δηλώνει «ανεξάρτητος».

Ποιοι το «τρέχουν»;

Ας δούμε τι είναι αυτός ο ιστότοπος και πώς λειτουργεί: Η ομάδα των πανεπιστημιακών που το σχεδίασε, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Greek Politics Specialist Group του Βρετανικού Political Studies Association και το γραφείο της Friedrich Ebert Stiftung στην Αθήνα».

Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τους υπόλοιπους «συνδημιουργούς», το γερμανικό ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung πρόσκειται στο SPD και αυτοσυστήνεται ως εξής στην ιστοσελίδα του: «Ως πολιτικό ίδρυμα προσκείμενο σε πολιτικό κόμμα προσανατολίζουμε τη δράση μας στις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνικής δημοκρατίας: Την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Αυτές είναι που μας συνδέουν σε επίπεδο ιδεών με τη σοσιαλδημοκρατία και τα ελεύθερα συνδικάτα».

Με άλλα λόγια, ένας από τους βασικούς συντελεστές της συγκεκριμένης εφαρμογής έχει δηλωμένη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα και μέσα απ' αυτό το πρίσμα συμμετέχει στη διαμόρφωση των ερωτήσεων και στην αξιολόγηση των απαντήσεων που δίνει ο χρήστης. Οση «αντικειμενικότητα» δηλαδή θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο εργαλείο, χάνεται από τα «αποδυτήρια».

 Το «πολιτικό τοπίο»

Η τοποθέτηση των κομμάτων στο «πολιτικό τοπίο» γίνεται πάνω σε δύο άξονες: «Αριστερά - δεξιά» και «πρόοδος - συντήρηση». Η ορολογία αυτή σκόπιμα αναπαράγει τις διαχωριστικές γραμμές που χαράζουν στην προεκλογική αντιπαράθεση τα αστικά κόμματα, για να εγκλωβίσουν σε κάλπικα διλήμματα τον λαό. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «αριστερός» και καλεί σε ψήφο «για να φύγει η δεξιά», ενώ ψήφισε μαζί της ένα μνημόνιο και εφάρμοσε τα άλλα δύο που ψήφισαν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ!

Αντίστοιχα, το «πρόοδος - συντήρηση» θολώνει την πραγματική διαχωριστική γραμμή που διαπερνάει την πολιτική όλων των κομμάτων, «με τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, ή με τον λαό και τις ανάγκες του». Εννοείται βέβαια ότι ένα τέτοιο δίλημμα δεν θα μπορούσε ποτέ να σταθεί σε έναν διαδικτυακό ...«σύμβουλο ψήφου».

Για την ιστορία, για το σύνολο των θεμάτων που περιέχονται στο ερωτηματολόγιο (μετανάστευση, θρησκευτικές ελευθερίες, έμφυλα & ΛΟΑΤΚΙ, Εκπαίδευση, εσωτερική ασφάλεια, Εργασιακά, αναδιανομή εισοδήματος, περιβάλλον και Ενέργεια, εξωτερική πολιτική, ευρωπαϊκή ενοποίηση) το ΚΚΕ τοποθετείται από την ιστοσελίδα στην αριστερότερη άκρη του άξονα «αριστερά - δεξιά» και στη μέση ακριβώς του άξονα «πρόοδος - συντήρηση». Η πολιτική του δηλαδή είναι μεν αριστερή, αλλά είναι προοδευτική όσο ακριβώς και συντηρητική!

Από τα άλλα κόμματα, η ΝΔ είναι στο μέσο της δεξιάς και του συντηρητισμού, πιο συντηρητική αλλά λιγότερο δεξιά είναι η Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΜέΡΑ25 είναι στην κορυφή σχεδόν του προοδευτισμού, και ελαφρά λιγότερο «αριστεροί» από το ΚΚΕ, και το ΠΑΣΟΚ μια κατηγορία πιο κάτω σε αριστεροσύνη και προοδευτισμό. Με άλλα λόγια, όλα στο μπλέντερ και ...«γαία πυρί μειχθήτω».

Με ποια κριτήρια;

Για τα κριτήρια με τα οποία τοποθετεί τα κόμματα στους άξονες του «πολιτικού τοπίου» η ιστοσελίδα αναφέρει ότι βασίζεται στις δηλώσεις των διαφόρων κομμάτων ή των αρχηγών τους «για τα επιλεγμένα θέματα», ότι «οι απόψεις αυτές συνάγονται από τα προγράμματα των ίδιων των κομμάτων και από τις δηλώσεις των διαφόρων ηγετών σε επίσημο πλαίσιο» και ότι «τα κόμματα δεν έχουν λόγο στην απόφαση της πολιτικής τοποθέτησής τους».

Πέρα από το γεγονός ότι οι παραπομπές στα επίσημα κείμενα που επικαλείται η ιστοσελίδα για κάθε θεματική, είναι εντελώς αποσπασματικές, στην ερμηνεία τους περισσεύουν ο υποκειμενισμός και η αυθαιρεσία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι «προοδευτική» πολιτική θεωρείται η υιοθέτηση του διαχωρισμού ανάμεσα σε «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά (αναφέρεται ως παράδειγμα στο επεξηγηματικό παράρτημα της ιστοσελίδας). Με τον τρόπο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ...πιάνει ταβάνι στον «προοδευτισμό»!

Οι ερωτήσεις

Σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις που απευθύνουν στον χρήστη και την αξιολόγηση των απαντήσεών του, ορισμένα «μαργαριτάρια» είναι αποκαλυπτικά και δίνουν το στίγμα της ...αντικειμενικότητας με την οποία ερμηνεύονται οι θέσεις των κομμάτων. Ορισμένα παραδείγματα:

Στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός Εκκλησίας - κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ (με βάση τις εξαγγελίες του) κατατάσσεται στο «συμφωνώ», χωρίς να υπάρχει βέβαια η παράμετρος ότι κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και δεν το έπραξε! Το ίδιο και στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί της θητείας του διατήρησε και επέκτεινε όλες τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το κεφάλαιο, τοποθετείται από την ιστοσελίδα στο «συμφωνώ απολύτως»...

Αλλο παράδειγμα: Στην ερώτηση «για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει η ΔΕΗ να επανακρατικοποιηθεί;» το ΚΚΕ φαίνεται να απαντά «συμφωνώ απολύτως».

Για να αιτιολογήσει αυτήν την κατάταξη, η ιστοσελίδα παραπέμπει σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», όπου αναφέρεται επί λέξει: «Το σύστημα που κάνει την Ενέργεια εμπόρευμα είναι ο πραγματικός λόγος για τις δραστικές αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και στο ζήτημα της Ενέργειας. Μαζί με όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις η ΔΕΗ ΑΕ, όποια μετοχική σύνθεση και αν έχει, έχει ως τελικό στόχο της την κερδοφορία, υπολογίζει και επενδύει με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, άσχετα από τον ιδιοκτήτη της».

Είναι φανερό ότι ανεξάρτητα από τη μετοχική της σύνθεση κι από το αν η πλειοψηφία των μετοχών θα ανήκει στο κράτος ή σε άλλους ιδιώτες - ομίλους, η ΔΕΗ θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και γι' αυτό σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Το ζητήματα είναι επομένως ποιο κράτος θα έχει στην ιδιοκτησία του τη ΔΕΗ. Και μόνο το εργατικό κράτος, που θα κοινωνικοποιήσει τη ΔΕΗ και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τις υποδομές μπορεί να εγγυηθεί τις λαϊκές ανάγκες, καταργώντας το κριτήριο του κέρδους. Είναι φανερό όμως ότι η ολοκληρωμένη αυτή θέση του ΚΚΕ δεν χωράει στις ερωταπαντήσεις και στις αυθαίρετες ερμηνείες της ιστοσελίδας.

Αλλού αναφέρει ότι το ΚΚΕ «συμφωνεί απόλυτα» ότι πρέπει να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες, «ακόμη κι αν αυτό σημαίνει υψηλότερους φόρους». Πού μπορεί να διακρίνει κανείς σ' αυτήν την απάντηση ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει πως πρέπει να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσει ο λαός; Σίγουρα όχι στην παραπομπή που κάνει η ιστοσελίδα σε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», με τον τίτλο «Αγώνας για αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού στην Πυροσβεστική» και με υπογραφή ...«Ενας πυροσβέστης».

Στην ενότητα για τη μετανάστευση και στην ερώτηση αν «οι μετανάστες εμπλουτίζουν την εθνική ταυτότητα και τον πολιτισμό μας», το ΚΚΕ εμφανίζεται να τοποθετείται στο «ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ». Με ποιο κριτήριο; Ενα απόσπασμα από ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή το 2010, όπου εμφανίζεται να λέει: «Δεχόμαστε δηλαδή τον πολιτισμό των άλλων, στον βαθμό που δεν αντιστρατεύεται τον δικό μας πολιτισμό. Ο λαϊκός πολιτισμός δηλαδή των γειτονικών χωρών και όλου του κόσμου πού αντιστρατεύεται τον λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας;». Μόνο που η φράση αυτή ήταν κριτική στο ΛΑ.Ο.Σ. και στη ΝΔ που έλεγαν ακριβώς αυτό: Οτι κριτήριο ενσωμάτωσης των μεταναστών είναι να απαρνηθούν τη δική τους πολιτισμική ταυτότητα! Εκτός αν οι εμπνευστές της ιστοσελίδας ταλαντεύονται για το τι πραγματικά λέει το ΚΚΕ, επειδή - σύμφωνα με άλλο απόσπασμα - διαφωνεί και με τον εθνικισμό, και με τον κοσμοπολιτισμό...

 Οι ...αλγόριθμοι

Ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν χρειάζονται συμβουλές και ειδικά από δήθεν «ανεξάρτητα» εργαλεία. Ο καλύτερος σύμβουλος είναι η ίδια τους η πείρα, που επιβεβαιώνει πως τα αστικά κόμματα συμφωνούν στα μεγάλα, με πρώτο από όλα ότι είναι ταγμένοι με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Γνωρίζουν πως το ΚΚΕ ήταν και θα είναι δίπλα τους απέναντι στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση προκύψει, «προοδευτική» η «συντηρητική», αυτοδύναμη ή συνεργασίας, με μπλε ή ροζ «κορμό». Αυτές είναι οι πραγματικές «παράμετροι» και οι «αλγόριθμοι» που οδηγούν σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: Πιο ισχυρό ΚΚΕ, για να είναι πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα!

Π. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου