ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Οι αγώνες των εργαζομένων θα νικήσουν στην Ελλάδα, στη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο


«
Σε Ελλάδα, σε Γαλλία, σε όλο τον κόσμο, οι αγώνες των εργατών θα νικήσουν»: Το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα έστειλε η εκδήλωση αλληλεγγύης στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της Γαλλίας, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας Γάλλων συνδικαλιστών, το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, συνδικάτα και εργαζόμενοι, μαζικοί φορείς, νεολαία, υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία με δυνατό χειροκρότημα, σηκώνοντας πικέτες με τη λέξη «αλληλεγγύη» σε ελληνικά και γαλλικά, και ρίχνοντας στην αίθουσα τρικακια για την Πρωτομαγιά. «Σε Ελλάδα και Γαλλία ίδιος ο εχθρός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός», φώναξαν και έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι ομιλίες.

Στο τέλος, το σύνολο της αντιπροσωπείας ανέβηκε στην εξέδρα και δέχθηκε ως συμβολικό δώρο την έκδοση της Σύγχρονης Εποχής για την πολιτική γελοιογραφία στην εποχή της Παρισινής Κομμούνας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκε η «Διεθνής» στα γαλλικά.

 
 Καθήκον μας να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη που δεχθήκαμε

«Είναι σήμερα μεγάλη μας χαρά να σας καλωσορίζουμε στην εργατούπολη του Πειραιά», τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Από το βήμα της εκδήλωσης ανέτρεξε σε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικες «στιγμές» των παλιότερων και σύγχρονων αγώνων. Μεταξύ αυτών, ξεχώρισε η αναφορά στις πολύμηνες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, στις οποίες οι συνάδελφοι τους από τη Μασσαλία εξέφρασαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. «Εχουμε καθήκον να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη που δεχθήκαμε», σημείωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, απαρίθμησε μια σειρά διεθνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο.

Όταν σταματάμε να δουλεύουμε, σταματούν τα πάντα

«Νιώθω μεγάλη τιμή να είμαι εδώ μαζί σας, μέρος της συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας της πόλης μου», ανέφερε ο Ματιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών, και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη θερμή υποδοχή. Εκ μέρους των σιδηροδρομικών της χώρας τους μετέφερε τα συλλυπητήρια για το έγκλημα στα Τέμπη που κόστισε δεκάδες ζωές και την αλληλεγγύη στους αγώνες που ξέσπασαν με αφορμή το έγκλημα αυτό. Με την παρέμβασή του ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Γενάρη ενάντια στη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση», με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν φορτώνει δύο επιπλέον χρόνια δουλειάς τους εργαζόμενους, για να θωρακίσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

«Είδατε όλη τη δύναμη των απεργών», σχολίασε και πρόσθεσε ότι ενάντια στη δύναμη αυτή η κυβέρνηση εξαπέλυσε την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων. «Και στην Ελλάδα και στη Γαλλία ξέρουμε ότι τα γκλομπ και τα δακρυγόνα, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών κυβερνήσεων, έχουν έναν σκοπό: Να υπερασπίσουν την εξουσία του κεφαλαίου», τόνισε.

Μεταφέροντας την εικόνα της συμμετοχής κάθε κλάδου στις αλλεπάλληλες απεργίες, από την καθαριότητα μέχρι την ενέργεια, επισήμανε ότι μέσα από αυτόν τον αγώνα έγινε σαφές σε όλους πως «όταν σταματάει η εργατική τάξη τη δουλειά, σταματούν τα πάντα σε όλη τη χώρα».

«Όλο αυτό το αγωνιστικό φρόνημα δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη διεθνιστική αλληλεγγύη», ξεκαθάρισε και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης που δέχθηκαν από τα συνδικάτα μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας σε όλο τον κόσμο. «Τις φωτογραφίες που μας στέλνατε τις δείχναμε στους απεργούς και τους λέγαμε: Δείτε δεν είμαστε μόνοι», περιέγραψε.

«Ας δουλέψουμε για να πάρουμε την οικονομία στα χέρια μας. Γιατί ένας κόσμος χωρίς εργάτες είναι αδιανόητος. Αλλά ένας κόσμος χωρίς καπιταλιστές είναι πιο αναγκαίος από ποτέ», κατέληξε.

Δυναμώνουμε την πάλη κάτω από τη σημαία των δικών μας αναγκών

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που δύο μέρες πριν τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς υποδεχόμαστε τους συναδέλφους μας από τη Γαλλία», επισήμανε με τη σειρά του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Αναφερόμενος στους αγώνες στη χώρα μας σχολίασε πως «είναι ελπιδοφόροι γιατί φέρνουν στο επίκεντρο τις ανάγκες της εργατικής τάξης» και «εκφράζουν την αγανάκτηση ενάντια στο σύστημα των λίγων».

Όπως υπογράμμισε, η λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των κυβερνητικών διαχειριστών του συστήματος, η πολιτική των οποίων ακολουθεί τις ίδιες ράγες. «Συμφέρον των εργατών όλου του κόσμου είναι να ενισχύσουμε τα συνδικάτα μας», ανέφερε ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν «κάτω από τη σημαία των δικών τους αναγκών». «Το σύνθημα μόνο ο λαός σώζει τον λαό επιβεβαιώνεται στους αγώνες μας», διαμήνυσε.

Κάθε αγώνας είναι ένα εμπόδιο στην καπιταλιστική μηχανή

Στους τέσσερις μήνες πολύμορφου αγώνα, απεργιών και ιδιαίτερα μαζικών κινητοποιήσεων, κόντρα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, ανέτρεξε ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα», διαβεβαίωσε και εξήγησε πως τα σωματεία αναζητούν τις μορφές και τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν τη μαζική συνέχεια των πρωτοβουλιών προκειμένου να σταθούν «στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών». Όπως εξήγησε, τα συνδικάτα έχουν στόχο να ανταποκριθουν στο διπλό καθήκον «να φρενάρουν» την επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρήσεων αλλά και να ανοίξουν τον δρόμο για «να ξεφορτωθούμε αυτό το βάρβαρο σύστημα».

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ζούμε σε μια χώρα τόσο πλούσια, με τόσες παραγωγικές δυνατότητες», υπογράμμισε, και ο πλούτος αυτός να αξιοποιείται για να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα κέρδη των καπιταλιστών, για να διογκώνονται οι κρατικές δαπάνες για την αγορά οπλικών συστημάτων.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ισχύει μεταξύ των εργαζομένων είναι η αλληλεγγύη», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κάθε μάχη που δίνεται σε όλο τον κόσμο, είναι άλλο ένα εμπόδιο στην καπιταλιστική μηχανή».

Πλούσια συζήτηση για την πείρα από τον αγώνα

Οι εισηγητικές παρεμβάσεις έδωσαν τη σκυτάλη στη συζήτηση γύρω από μια σειρά ερωτήματα και προβληματισμούς. Η εικόνα γύρω από τα εργατικά ατυχήματα και τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, οι θέσεις των γαλλικών συνδικάτων για τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της χώρας τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ήταν μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συζήτηση.

Απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης», οι Γάλλοι συνδικαλιστές μίλησαν και για τη στάση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων απέναντι στον αγώνα που δίνουν. Μετέφεραν το αίτημα της CGΤ, όχι απλά να μην περάσει η αντιδραστική κυβερνητική μεταρρύθμιση, την οποία στήριξαν μια σειρά κόμματα, αλλά να μειωθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη, σχολιάζοντας πως άλλες δυνάμεις όπως η CFDT, δεν θέλουν «ούτε να ακούσουν» για αυτό. Μίλησαν ακόμα για την παρακαταθήκη που αφήνει αυτός ο αγώνας, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία Συντονιστικού των συνδικάτων, που ήταν ιδιαίτερα πλατύ και διήρκεσε για μεγάλο διάστημα.

Τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από τη Γαλλία θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

 

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
    Συνάντηση Γάλλων συνδικαλιστών με το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/327932/synantisi-gallon-syndikaliston-me-tmima-gia-tin-syndikalistiki-ergatiki

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου