- Μόλις πριν από λίγο έφυγε ο κ. Πλεύρης από το στούντιο. Δεν ανοίγει τα χαρτιά της η ΝΔ. Για την πρώτη Κυριακή, ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, πάμε στη δεύτερη Κυριακή που στην ουσία είναι άλλες εκλογές, άλλο εκλογικό σύστημα.
- Σωστά το λέτε. Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μαΐου. Βέβαια το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης, των κομμάτων που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός, η σειρά τους, τα ποσοστά τους και οι έδρες τους θα καθορίσουν και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από κει και πέρα αν δεν γίνει κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, από τον εκλογικό νόμο θα γίνουν άλλες εκλογές, σε άλλη ημερομηνία, με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Η ουσία βέβαια θα παραμένει ίδια. Οι δεύτερες εκλογές, για να το πω έτσι απλά για να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές, γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα, για να κάνουν αυτό που έχουν ως εκλογικό στόχο, δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κλέβοντας επίσης και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα.
- Εντάξει το λέτε γιατί είναι αυτό το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ως προς το μέτρο της.
- Τώρα με το αναλογικότερο σύστημα -όχι ακριβώς απλή αναλογική- εμείς πάλι πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να φτιαχτεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μονοκομματική κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Και στηρίζεται αυτή η εκτίμησή μας στα προγράμματα των κομμάτων που συμμετέχουν. Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, εκτός του ΚΚΕ, έχουν κοινή στρατηγική σε όλα τα πολιτικά, τα κεντρικά ζητήματα.
- Ναι μεν εσείς στέκεστε υπέρ της απλής αναλογικής αλλά αρνείστε κάθε συμμετοχή, ανοχή, στήριξη σε κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και μάλιστα αυτή η στάση του ΚΚΕ, που είναι πάγια, είναι και ένα αντικείμενο κριτικής κάθε φορά, ότι μένετε έξω από την ευθύνη σας λένε.
- Εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό και προεκλογικά και το θεωρούμε ότι και αυτό θα πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ, ότι η συμμετοχή, η στήριξη, η ανοχή του ΚΚΕ σε μία αντιλαϊκή κυβέρνηση, σε μία τέτοια αστική κυβέρνηση, δεν συνιστά πραγματική πίεση για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, το εντελώς αντίθετο. Ένα κομμουνιστικό κόμμα εγκλωβισμένο σε μία κυβέρνηση που θα ψηφίζει, θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπακούει στους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, της αγοράς, σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός και το κίνημά του θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Σημαίνει νέες απογοητεύσεις, περισσότερα χαμένα χρόνια γιατί η αλλαγή του «μηχανοδηγού» δεν αλλάζει την κατεύθυνση, όταν οι ράγες είναι αντιλαϊκές. Γι’ αυτό και οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις, όπου και όπως δοκιμάστηκαν -και στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες- όχι μόνο δεν απέδωσαν, συνέχισαν την αντιλαϊκή πολιτική αλλά αποτέλεσαν και παράγοντα συντηρητικοποίησης, ενίσχυσης της λογικής ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική». Διέσυραν πραγματικά αξίες και ιδανικά, πήραν βάρβαρα μέτρα, με αποτέλεσμα να επανατροφοδοτηθούν αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις. Άρα, λοιπόν, το ζήτημα είναι ότι εμείς πιστεύουμε ακράδαντα και το λέμε και με αυτό το σκεπτικό να μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός -δεν του λέμε ψέματα πριν ή δεν χαϊδεύουμε αυτιά πριν όπως κάνουν άλλα κόμματα και την επομένη των εκλογών να του πούμε άλλα- η μοναδική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε μία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από τον λαό και το κίνημά του, δηλαδή από τα κάτω. Και εδώ χρειάζεται ένα ΚΚΕ που θα είναι μπροστά σε αυτούς τους αγώνες, που θα ασκεί τον δικό του πρωτοπόρο ρόλο και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν και ανάσες και κατακτήσεις για τον λαό. Ό,τι θετικό φέρει, ας πούμε, μία κυβέρνηση συνεργασίας ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να το ψηφίζουμε στη Βουλή, αυτό δεν σημαίνει καμία ανοχή, καμία στήριξη, καμία συμμετοχή.
- Για αυτό είπα κι εγώ για το τρίπτυχο συμμετοχή, στήριξη, ανοχή, όπως είπατε και εσείς. Κατόπιν όλων αυτών που λέτε εσείς και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, κ. Κουτσούμπα, εσείς τι εκτιμάτε; Στις δεύτερες εκλογές εκτιμάτε ότι η ΝΔ μπορεί να πετύχει τον στόχο της, να σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ή θα μπούμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και το τρίτο σενάριο είναι οι επαναλαμβανόμενες εκλογές. Τι από όλα αυτά;
- Αν ο ελληνικός λαός δεν υποταχθεί σε αυτή την πίεση, χειραγώγηση της ψήφου του, γιατί την πρώτη φορά εκφράζεται ο λαός, την Κυριακή στις 21 Μαΐου και όχι σε άλλες επαναληπτικές εκλογές, εκεί λοιπόν εάν ο λαός κρατηθεί, ξανά θα είμαστε στο ίδιο σενάριο που βρισκόμαστε και τώρα. Δηλαδή να χρειάζεται, ίσως με λιγότερες ψήφους αλλά ξανά να χρειάζεται, μία κυβέρνηση τέτοιας αντιλαϊκής συνεργασίας, των αστικών κομμάτων δηλαδή για να εξηγούμαστε, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων.
- Δηλαδή βλέπετε πιο πιθανό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, κύριε Κουτσούμπα; Βλέπετε πιθανή την εκδοχή την κυβέρνηση συνεργασίας και όχι της αυτοδύναμης κυβέρνησης;
- Πιστεύω ότι τσάμπα θα ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός, η ελληνική οικονομία, η χώρα για ενάμιση ακόμη μήνα, ψάχνοντας αυτό που μπορεί να γίνει από την πρώτη Κυριακή, από την πλευρά των αστικών κομμάτων. Ο μόνος λόγος που θα οδηγηθούμε σε κάλπες τον Ιούλιο ξανά, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι μόνο για να υπάρξει μία μικρή ή μεγαλύτερη -δεν ξέρω πώς θα εκφραστεί- υποκλοπή, ληστεία των ψήφων του ελληνικού λαού από τα μικρότερα κόμματα προς τα δύο πρώτα.
- Κύριε Κουτσούμπα, πολίτες που δεν ταυτίζονται με τις θέσεις του ΚΚΕ, αναγνωρίζουν αυτό το κλασικό: «Είστε συνεπείς στο έργο και τους λόγους σας». Αυτό είναι αρκετό για εσάς; Σας προβληματίζει το γεγονός ότι με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν αναπτύσσει το ΚΚΕ σε τόσο δύσκολους καιρούς μια δυναμική που να του δώσει μια σημαντική ώθηση, γιατί είναι καιροί με πάρα πολλά προβλήματα. Τι είναι αυτό που δεν έχει φτάσει στον πολίτη;
- Καταρχάς δεν θα συμφωνήσω ακριβώς, γιατί τη δυναμική πρέπει να σκεφτούμε και με ποια κριτήρια την αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, είναι πάρα πολύ σημαντική η δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του εκεί που πρώτα καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας και η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών της πλειοψηφίας του λαού μας. Δηλαδή είναι ο αγώνας, το κίνημα, το πρωτοβάθμιο σωματείο, η συνέλευση, η Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος. Εδώ το ΚΚΕ είναι η δεύτερη δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με περίπου 25%, είναι πρώτη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα, στους Φοιτητικούς Συλλόγους με ποσοστό πάνω από 35-36%. Είναι σε μια σειρά τομείς δηλαδή πάρα πολύ σημαντικούς. Κι εκεί γίνονται εκλογές, ψηφίζει ο εργαζόμενος λαός.
- Αυτό όμως πώς μεταφράζεται;
- Οι δημοσκοπήσεις και η τάση που δίνεται έχουν ορισμένα ποιοτικά στοιχεία κι αυτά πρέπει να βλέπουμε. Διότι, αυτά που γράφονται δεν είναι οριστική εκτίμηση ψήφου, είναι πρόθεση κλπ. Όπως, για παράδειγμα, ότι το 39%, 40% περίπου του ελληνικού λαού, θεωρεί πιο αξιόπιστο κόμμα το ΚΚΕ.
- Μα σας το ‘πα πριν από λίγο κι εγώ αυτό...
- Είναι σημαντικό στοιχείο όμως, γιατί όλα τα άλλα κόμματα είναι πίσω. Άρα λοιπόν, εφόσον είμαστε μπροστά σε εκλογές και σε εκλογική περίοδο, και δεν είναι ώρα για εκτιμήσεις παρελθόντων εκλογικών μαχών ή να το συζητάμε δημοσκοπικά, αυτό να εκφραστεί και στην κάλπη. Αυτό καλούμε να κάνουν.
- Αυτό είναι και το δύσκολο, κε Κουτσούμπα.
- Μια δυναμική εμείς τη βλέπουμε και στον κόσμο που ψήφιζε πριν ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφιζε άλλα κόμματα, ακόμα και ΝΔ, εργαζόμενους ανθρώπους, απλούς ανθρώπους του λαού μας που συμμετείχαν σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις, που αισθάνονται οργή και αγανάκτηση και βλέπουν στο Κόμμα μια λύση. Μια λύση που μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτυχθεί παραπέρα το κίνημα, να υπάρξει εναλλακτική, να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο ριζικών αλλαγών και όχι για κυβερνήσεις αντιλαϊκές. Λέτε ότι δεν είναι αρκετό το 7,3% που έδωσε η χθεσινή δημοσκόπηση ή το 8,1% που έδωσε η προχθεσινή; Ούτε εμείς λέμε ότι φθάνει μόνο αυτό, θέλει πολύ περισσότερο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν μπορούμε να κρύψουμε όμως ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και άνοδος.
(…)
Τελικά, κε Κουτσούμπα, τι είναι αυτό που θα κρίνει αυτές τις εκλογές; Πού θα κριθούν οι εκλογές αυτές;
Στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός. Με όποια κυβέρνηση, είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, είτε είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τελικά καταφέρουν να κάνουν -κυρίως η ΝΔ φαίνεται προς το παρόν- μονοκομματική κυβέρνηση, είτε κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους διαθέσιμους, που τέτοιοι υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, απ’ τα μικρότερα κόμματα και το έχουμε δει και στο παρελθόν...
- Υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων για σας, κε Κουτσούμπα;
- Δεν ξέρω τι θα κάνει παίρνοντας την εντολή τη δεύτερη αν την έχει ο κος Τσίπρας.
- Ο κος Τσίπρας το έχει αποκλείσει πια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχουν τόσο καθαρό λόγο.
- Το έχει αποκλείσει ο κος Τσίπρας, όμως δεν το αποκλείει ο κος Δραγασάκης, δεν το έχει αποκλείσει ο κος Τσακαλώτος, δεν το έχουν αποκλείσει άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω παίζουν παιχνίδι, έτσι είναι αυτό το κόμμα, ολίγον τυχοδιωκτικό, ολίγον ναι μεν αλλά, ολίγον άλλα λέμε τώρα άλλα κάνουμε μετά. Όμως αυτό το έχουμε ζήσει. Το 2015, για παράδειγμα, που είχε μεγαλύτερη δυναμική ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, πάλι έκανε -μετά τις εκλογές- κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα με ποιους; Με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που αποσχίστηκε, αποσπάστηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ., άλλα στελέχη του. Μ’ αυτούς συνεργάστηκε για 4 χρόνια, μ’ αυτούς συγκυβέρνησε. Άρα, μη μου πει κανείς, μη μου λέτε κι εσείς ότι δεν μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση διαφόρων.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην ΕΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου