ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Με πυρηνικά στη Λευκορωσία και νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής κλιμακώνει η Ρωσία


Με φόντο τη συνεχή ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στη λυκοσυμμαχία

Με τις ρωσικές εξαγγελίες για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, την ίδια ώρα που ενισχύονται συνεχώς οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην «ανατολική πτέρυγα» της λυκοσυμμαχίας, όπως και τις επαναλαμβανόμενες επισημάνσεις της Μόσχας ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα το βάθος και οι προοπτικές κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη τα χρόνια που έρχονται.

Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας και επικύρωσε με Προεδρικό Διάταγμα ο Βλ. Πούτιν την Παρασκευή, εκθέτοντας αναλυτικά τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Μόσχα θα λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα σε απάντηση μη φιλικών πράξεων ενάντια στη Ρωσία».

Οπως επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον «υπαρξιακές απειλές» για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της από «μη φιλικές χώρες». Εκανε λόγο για «πρωτόγνωρη πίεση» που ασκείται αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία από τους δυτικούς ανταγωνιστές της.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, οι ΗΠΑ κατονομάζονται ρητά ως ο βασικός «υποκινητής» της «αντιρωσικής γραμμής» παγκοσμίως, ενώ αντανακλάται η αλλαγή του πλαισίου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Στις μη φιλικές χώρες έχουν συμπεριληφθεί ήδη όσες είναι στην πρώτη γραμμή των κυρώσεων, όπως του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του G7 κ.ά.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Ρωσία σκοπεύει «να παρέχει βοήθεια στους συμμάχους και εταίρους» σε ασφάλεια και ανάπτυξη, «ανεξάρτητα αν λαμβάνουν διεθνή αναγνώριση ή συμμετέχουν σε διεθνή οργανισμό». Επίσης, προτάσσει «σχέσεις καλής γειτονίας» με γειτονικά κράτη και το να συμβάλλει «στην πρόληψη και την εξάλειψη των εντάσεων και των συγκρούσεων στα εδάφη τους».

Η Ρωσία σκοπεύει επίσης να επικεντρωθεί στην υποστήριξη διαδικασιών «ολοκλήρωσης» με Ασία - Ειρηνικό, Λατινική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη διεύρυνσή του ενισχύοντας τις θέσεις του απέναντι στη Μόσχα: Η Φινλανδία, με εκατοντάδες χιλιόμετρα σύνορα με τη Ρωσία, αναμένεται να ενταχθεί τις επόμενες μέρες στη λυκοσυμμαχία, αφού η τουρκική Βουλή κύρωσε το βράδυ της Πέμπτης το σχετικό πρωτόκολλο και έτσι η ένταξη έχει εγκριθεί και από τα 30 κράτη - μέλη.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την κύρωση από το τουρκικό Κοινοβούλιο, κρίνοντας ότι η εισδοχή της Φινλανδίας θα καταστήσει «την οικογένεια του NATO πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

«Ανοιχτά» παραμένουν τα παζάρια του ευρωατλαντικού μπλοκ με την Αγκυρα για την ένταξη και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα πυρηνικά στη Λευκορωσία δείχνουν «τη σοβαρότητα της κατάστασης»

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη Λευκορωσία για την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της δεύτερης και μέχρι την 1η Ιούλη θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Μάλιστα, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος «συμμαχικών» τους χωρών.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, ήδη από το 2021, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησε συνταγματική αναθεώρηση με δημοψήφισμα, η οποία μεταξύ άλλων άλλαζε το πυρηνικό καθεστώς της χώρας, επιτρέποντας τη στάθμευση πυρηνικών όπλων.

Εξάλλου, στη Λευκορωσία σταθμεύουν 10 ρωσικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα και τακτικοί πύραυλοι «Iskander» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Καθώς τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία θα αποτελούν απειλή πρώτα από όλα για τα ευρωπαϊκά κράτη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν αρχικά να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, προκειμένου να μη διαρραγεί η «ενότητα» μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και να συνεχιστεί αμείωτη η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.

Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ, κάλεσε ωστόσο το ΝΑΤΟ να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οπως ανέφερε, η απόφαση της Μόσχας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία «αντανακλά μια ολόκληρη σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν». Αν τα κράτη της Δύσης «αψηφήσουν» αυτές τις κινήσεις, θα δείξουν πόσο «ανεύθυνα είναι απέναντι στους λαούς τους και τη διεθνή ασφάλεια», απείλησε ο Ριαμπκόφ.

Το Μινσκ συζητά με τη Μόσχα και για στρατηγικά πυρηνικά

«Αν χρειαστεί, όχι μόνο τακτικά αλλά και στρατηγικά πυρηνικά όπλα θα εισαχθούν στη Λευκορωσία», δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο οποίος κάλεσε σε «εκεχειρία» στην Ουκρανία και έναρξη συνομιλιών «άνευ όρων» ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, προβλέποντας, σε αντίθετη περίπτωση, «πυρηνικές πυρκαγιές».

Οπως είπε, συζητά με τον Βλ. Πούτιν το θέμα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι ισχυρίζεται ότι σχεδιάζουν πραξικόπημα.

Σε απάντηση στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη γειτονική Πολωνία, ο στρατός της Λευκορωσίας έχει λάβει εντολή «να αποκαταστήσει άμεσα τοποθεσίες» όπου βρίσκονταν προηγουμένως συστήματα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, συμπλήρωσε ο Λουκασένκο.

«Πρέπει να σταματήσουμε τώρα, πριν ξεκινήσει η κλιμάκωση. Παίρνω το ρίσκο να προτείνω κατάπαυση των εχθροπραξιών» στην Ουκρανία, είπε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς το έθνος, «χωρίς καμία πλευρά να έχει το δικαίωμα να μετακινήσει και να ανασυντάσσει στρατεύματα, όπλα και πυρομαχικά». «Είναι εφικτό - και πρέπει - να διευθετηθούν όλα τα εδαφικά ζητήματα, τα θέματα ανοικοδόμησης, ασφαλείας και άλλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άνευ όρων», είπε.

Καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα οξύνεται, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας επισήμανε ότι «η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο». «Πυρηνικές πυρκαγιές εμφανίζονται στον ορίζοντα», είπε, τονίζοντας ότι «το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στη Ρωσία» και η Ουκρανία είναι «πλημμυρισμένη με δυτικά όπλα».

Ο Λουκασένκο απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Ουκρανία να μην εξαπολύσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, λέγοντας ότι αυτό θα καθιστούσε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις.

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση αυτήν τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας μας». Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του «Ενωσιακού Κράτους».

Ζελένσκι: «Ηττα στο Μπαχμούτ θα μας πίεζε να διαπραγματευτούμε»

Το Κίεβο δηλώνει ότι προετοιμάζεται για αντεπίθεση την άνοιξη και γι' αυτόν τον σκοπό έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν τα γερμανικά κύρια άρματα μάχης «Leopard 2», αλλά και τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 από Πολωνία και Σλοβακία.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε ίχνος της Ρωσίας στα εδάφη μας και δεν θα αφήσουμε τον εχθρό ατιμώρητο», επανέλαβε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι «απώλεια της Μπαχμούτ δεν θα σημαίνει μόνο πολιτική ήττα, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στη γενική μας ήττα. Τότε, θα υπάρξει πίεση τόσο από τον λαό όσο και από τη διεθνή κοινότητα για συμβιβασμό με τη Ρωσία».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει τη στρατηγική αξία της Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ), ενώ η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η κατάληψή της θα ανοίξει τον δρόμο προς τον πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι είπε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να επισκεφτεί το Κίεβο.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχτεί τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και να μην αναπτύξει ΝΑΤΟικά ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Σε μια ακόμη δήλωση που μαρτυρά ένταση του πολέμου και πως όλες οι πλευρές κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, επισήμανε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει «αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες» μέσα στην Ουκρανία γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει. Μάλιστα, συμπλήρωσε, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία μέχρι το Κίεβο ή τη Λβιβ στα δυτικά, για «να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους μικρών και μεσαίων αποστάσεων 70 - 100 χλμ.».

Κινεζική «δεξαμενή σκέψης» προβλέπει τον «τερματισμό» του πολέμου

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η χρονική στιγμή που επέλεξε το Πεκίνο να παρουσιάσει την «ειρηνευτική πρόταση» 12 σημείων τον Φλεβάρη δεν είναι τυχαία και σχετίζεται με έκθεση η οποία εκδόθηκε δύο μήνες νωρίτερα από μια κορυφαία «δεξαμενή σκέψης» που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό.

Η κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών (AMS) εκδίδει τακτικά συστάσεις και εκθέσεις για την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας.

Τον Δεκέμβρη του 2022 η AMS ολοκλήρωσε μια προσομοίωση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος θα φτάσει στο τέλος του γύρω στο καλοκαίρι του 2023, με τη Ρωσία να έχει το «πάνω χέρι».

Τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική οικονομία θα ήταν πολύ εξαντλημένες για να συντηρήσουν τη σύγκρουση μετά το καλοκαίρι, ανέφερε η έκθεση. Οπως σημειώνεται στον διεθνή Τύπο, το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των 45 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ πρόκειται και αυτό να λήξει το καλοκαίρι και δεν είναι βέβαιο τι θα ακολουθήσει καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (τα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου έχουν έως σήμερα διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο, ωστόσο στελέχη των Ρεπουμπλικάνων θέτουν τελευταία διάφορους «προβληματισμούς», στο πλαίσιο και των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ).

Αφού άκουσε την πρόβλεψη της AMS, το Πεκίνο φέρεται να συνέταξε την πρόταση «ειρήνης» εγκαίρως για την 1η επέτειο του πολέμου.

Στοχεύει στην επίτευξη τριών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των σχέσεων με την Ευρώπη, η οποία είναι ακόμα ανοιχτή σε άμεσες επενδύσεις και μεταφορές τεχνολογίας στην Κίνα και οι βελτιωμένες σχέσεις με την περιοχή θα οδηγούσαν σε οικονομική ανάκαμψη.

Ο δεύτερος στόχος είναι η διατήρηση φιλικών σχέσεων με την Ουκρανία. Η Κίνα αγόρασε ένα αεροπλανοφόρο σοβιετικής κατασκευής μέσω της Ουκρανίας και το αναδιαμόρφωσε στο «Λιαονίνγκ», το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας.

Ακόμα και όταν οι περισσότερες δυτικές χώρες κατάγγελλαν την Κίνα με το πρόσχημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ουκρανία παρέμενε σιωπηρή, ενώ κινεζικά επενδυτικά σχέδια «έτρεχαν» στην Ουκρανία πριν από τη ρωσική εισβολή.

«Μαζί με τη Ρωσία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την Ουκρανία», δήλωσε κινεζική κυβερνητική πηγή. Το «ειρηνευτικό» σχέδιο περιλαμβάνει διάταξη για την οικονομική αποκατάσταση, υποδεικνύοντας ότι η Κίνα εξετάζει ήδη την οικονομική βοήθεια.

Ο τελικός επιθυμητός στόχος είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ενώ ταυτόχρονα το κινεζικό σχέδιο μέσα από τη «διπλωματική ασάφειά» του είναι «συμβατό» με τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες» που προτάσσει η Μόσχα, αφού δεν θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές που έχουν καταλάβει.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου