ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Στρώνεται «τραπέζι» ΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» μετά τις εκλογές


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

«Στρωμένο» είναι το τραπέζι των ΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεων», αμέσως μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, και με βάση τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που στηρίζουν αναφανδόν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα ανέφερε προχτές ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας εκ νέου για «διαμοιρασμό» του πλούτου του Αιγαίου. Σημείωσε ότι με την ελληνική πλευρά «μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Επανέλαβε ότι «μετά τις εκλογές, θα συζητήσουμε με τον Πρόεδρό μας και με τα αρμόδια υπουργεία μας και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από εδώ».

Προεργασίες έχουν γίνει ήδη. Χαρακτηριστικά, τον Απρίλη ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Τσούνις, δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών «ενθουσιασμένος από το βάθος των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Τουρκίας», που, όπως είπε, «είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις τους», κάτι που περιμένει να φανεί ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές. Προϊδεάζοντας, εξάλλου, για το εύρος των θεμάτων που θα μπουν στο τραπέζι σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους».

Πιάνοντας το υπονοούμενο, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους του Φόρουμ των Δελφών ανέφεραν ότι «έφθασε πλέον ο καιρός για να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά φτιαχνόταν κλίμα για «Πρέσπες του Αιγαίου».

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης στο Φόρουμ, ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε μια ιδέα τού τι εννοούν όταν λένε ότι πρέπει να πάνε σε αλλαγές στα «διαδικαστικά» των διερευνητικών. Είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ανάγκη να «αντιστραφεί ο διάλογος» με την Τουρκία εκκινώντας από την «εξομάλυνση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι από το Κυπριακό (μπαίνει έτσι στον «πάγο» διαιωνίζοντας την κατοχή) προκειμένου να επιλυθούν πρώτα τα «πιο εύκολα ζητήματα», όπως είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!

Επέμεινε, άλλωστε, ότι «επιβάλλεται να επανέλθουμε στις συζητήσεις με την Τουρκία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στρατιωτικά», ενώ «επιλύοντας τα πιο εύκολα ζητήματα των σχέσεων των δύο χωρών (...) θα μπορέσουν στην συνέχεια να τεθούν υπό διαπραγμάτευση και τα πιο δύσκολα εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου».

Στο πλαίσιο δηλαδή όπου μπαίνουν για σφαγή τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου η Τουρκία να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Διόλου τυχαία αρμόδιος αξιωματούχος της ΝΔ περιέγραψε αυτές τις μέρες την «αγωνία» που τον κατέτρεχε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, υπό την έννοια του «τι θα ζητούσε η Τουρκία από το ΝΑΤΟ για να στηρίξει την προσπάθεια των Δυτικών. Τι θα έδινε το ΝΑΤΟ. Και θα το έδινε ξέρετε σε βάρος ποιου». Κληθείς να περιγράψει τι περίπου θα έδινε η λυκοσυμμαχία στην Τουρκία παρέπεμψε π.χ. σε επιχειρησιακά δικαιώματα όπως αυτά της Ερευνας και Διάσωσης (SaR) σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία επιδιώκει επέκταση του ελέγχου της ναυσιπλοΐας από μέρους της στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, εντός της επίσημης ελληνικής περιοχής ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση, διχοτομώντας το στην πράξη.

Καθώς μάλιστα οι διεργασίες σε αυτήν την κατεύθυνση επιταχύνονται, με φήμες να επιμένουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές, και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα, επίκειται επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού παράγοντα στις δύο χώρες για να ετοιμάσει το «τραπέζι», στην Αθήνα αρμόδιοι παράγοντες βάζουν ως ζητούμενο «να βάλουμε εμείς πρώτοι την ατζέντα στα Ελληνοτουρκικά. Να μην έρθουν να μας την βάλουν "άλλοι", με ό,τι βάλουν μέσα για να "συζητήσουμε"».

Στο μεταξύ, μόλις προχτές το βράδυ, μιλώντας στον «Alpha», ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (δηλαδή εκεί ακριβώς όπου τρέφεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης), στα μέσα Ιούλη στη Λιθουανία, θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εφόσον και αυτός επανεκλεγεί, προκειμένου να γίνει ένα «restart», όπως είπε, στις διαδικασίες. Προηγουμένως, δε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, έδωσε μιαν ιδέα τού τι περιέχει η τάχα πιο σφιχτή ελληνική ατζέντα, όταν ερωτηθείς (στο «Newsbomb») «αν θα ήταν μια λύση τα κλιμακωτά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο» (έχει συζητηθεί επανειλημμένα στις διερευνητικές όλα αυτά τα χρόνια), απάντησε ότι «η UNCLOS (σ.σ. η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας), γιατί θέλω να είμαι πάντα ακριβής, δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια...».

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, εξέφρασε χτες ετοιμότητα για «συμβολή» του Βερολίνου και στο Κυπριακό, όπως αντίστοιχα έχει εκφράσει και για το Αιγαίο. Υποδεχόμενος τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστουδουλίδη, στο Βερολίνο έσπευσε να σχολιάσει ότι «η στάσιμη διαπραγματευτική διαδικασία (χρειάζεται) να πάρει επιτέλους νέα ώθηση», υποστηρίζοντας ότι «αυτό βέβαια απαιτεί πολιτικό θάρρος από όλους τους συμμετέχοντες και, όπως ξέρω, υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι, μιλήσαμε για αυτό εκτενώς». Για να καταλήξει: «Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη...».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου