ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Όλα καλώς καμωμένα...


«Αυτή η πολιτική απέδωσε», δήλωσε προκλητικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου σχετικά με την απάνθρωπη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο μεταναστευτικό, υλοποιώντας κατά γράμμα -όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- τις ευρωενωσιακές αποφάσεις που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Αφού καυχήθηκε για τον περιορισμό των ροών στα νησιά, διακήρυξε πως «ακολουθήσαμε πολιτική που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα», επειδή «στη θάλασσα έχουν χαθεί πολλοί λιγότεροι άνθρωποι από το 2019 σε σχέση με όσους χάθηκαν από το 2015 έως το 2019», επιδιδόμενος σε μακάβριους συμψηφισμούς. Επίσης, δήλωσε πως το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που είναι σε διαπραγμάτευση «ικανοποιεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις», αν και όπως εκτίμησε «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη» για να καταλήξουμε σε δεσμευτικά κείμενα.

Με περισσό θράσος μετά την εκατόμβη των νεκρών μεταναστών ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε λίγο - πολύ ως «παράδεισο» την ΕΕ για τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες «δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της ΕΕ κι αν δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να επιστρέψουν». Είπε ότι «η ΕΕ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια» προσθέτοντας ότι «η χώρα μας προχώρησε σε συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές. Δίνουμε ευκαιρίες εργασίας για να καλύψουμε τις ανάγκες στον πρωτογενή τομέα. Να έρθουν όμως νόμιμα με ασφάλεια και πρέπει να γίνει με δικούς μας κανόνες και όρους».

Στο φόντο ευρύτερων διεργασιών και διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά και με σταθερό άξονα τη βαθιά εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, επισήμανε ότι θα επιδιώξει τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας: «Θα προσέλθω με καλή διάθεση, γιατί υπήρξε αποκλιμάκωση στη ρητορική και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του καλού κλίματος, και θα δούμε τη μια βασική διαφορά αυτή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει όμως και η θετική ατζέντα εμπορικές σχέσεις κλπ. Ακόμη και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μείζονα διαφορά μας δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα "κόκκινα" με την Τουρκία. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση στο Αιγαίο».

Για τα θέματα της Υγείας παραδέχτηκε ότι «οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις. Για μένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα», είπε παραπέμποντας στο κυβερνητικό του σχέδιο για το θέμα, το οποίο όμως θα διογκώσει αντί να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα, φέρνοντας περισσότερη εμπορευματοποίηση, κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών κ.λπ. Εξέφρασε επίσης προβληματισμούς για τις καθυστερήσεις στα τακτικά χειρουργεία, ενώ εξήγγειλε προσλήψεις και πρόγραμμα για να μειωθούν οι χρόνοι απόκρισης του ΕΚΑΒ, καθώς και έξι νέες βάσεις ελικοπτέρων. Αυτά βέβαια, ειπώθηκαν κάτω από το βάρος της ανείπωτης τραγωδίας με τα 3 περιστατικά νεκρών ανθρώπων, ανάμεσά τους και μιας εγκύου, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και σε οχήματα στο ΕΚΑΒ κι ενώ τα 1,4 δισ. που θα δοθούν από το Ταμείο ανάκαμψης στην Υγεία αφορούν μόνο μπαλώματα στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Επανέλαβε δε τον στόχο για αύξηση των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την επόμενη τετραετία, παραδεχόμενος όμως ότι πρόκειται για απλά ευχολόγια, αφού όπως είπε «δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς» κι ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ενεργοί όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων και ιδίως ο εκτρωματικός νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αποτελεί ορόσημο για το κεφάλαιο στη μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας με τη συγκράτηση και τη μείωση του μέσου μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου