ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Μεγαλώνει ο κίνδυνος κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • Κίεβο και ΝΑΤΟ επεξεργάζονται «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ πολλαπλασιάζονται τα πλήγματα σε ουκρανικές πόλεις και ρωσικά εδάφη
  • Στο «μάτι του κυκλώνα» Μολδαβία, Γεωργία, Λευκορωσία
 Ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και της επέκτασής της σε άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης προβάλλει όλο και πιο έντονα, καθώς εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για τον συσχετισμό δυνάμεων, για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν μια σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως τα νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, ο πολλαπλασιασμός των ουκρανικών χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος - σε περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και στην ίδια τη Μόσχα - την ώρα που το Κίεβο εξοπλίζεται με ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με άμεση πολεμική εμπλοκή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ετοιμάζεται να στείλει στο Κίεβο και τα κράτη του ΝΑΤΟ συζητούν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που σκοπεύουν να δώσουν στην Ουκρανία.

Η ένταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο προμηνύεται και από την διεθνή σύνοδο κορυφής - χωρίς τη Ρωσία - που προετοιμάζει το Κίεβο μαζί με την ΕΕ, προκειμένου να καταρτίσουν ένα σχέδιο με όρους «τερματισμού του πολέμου» που θέτει η Ουκρανία στα 10 σημεία της «φόρμουλας ειρήνης», δηλαδή με τους όρους που ευνοούν γεωπολιτικά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στη σύνοδο αυτή επιδιώκεται να συμμετάσχουν και χώρες του λεγόμενου «παγκόσμιου νότου», που βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα. Γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με δημοσιεύματα («La Repubblica», «Wall Street Journal»), Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να συνεργάζονται με το Κίεβο «για να επανασχεδιάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων της Ουκρανίας με τρόπους που θα το καταστήσουν πιο αποδεκτό από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις». Ως αντάλλαγμα, το Κίεβο ενδέχεται να λάβει πολιτικές εγγυήσεις, όπως η ευκαιρία να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ενας από τους βασικούς και πιο επικίνδυνους όρους της ουκρανικής «φόρμουλας ειρήνης» είναι οι «εγγυήσεις ασφαλείας» προς την Ουκρανία από ισχυρά κράτη του ΝΑΤΟ. Οι χώρες του G7 φέρεται να εργάζονται σε ένα σύνολο «εγγυήσεων ασφαλείας» προς το Κίεβο σε περίπτωση που επιτευχθεί «διευθέτηση» και συζητούν έναν «αμυντικό μηχανισμό» για την Ουκρανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η εν λόγω σύνοδος για την «ειρήνη» θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Μόσχα: Η Δύση «σπρώχνει» τη Μολδαβία στον πόλεμο

Και ενώ στη Μολδαβία συναντήθηκαν την Πέμπτη ηγέτες από 47 κράτη της Ευρώπης - από τις χώρες της ΕΕ και άλλα ευρωπαϊκά κράτη - στο πλαίσιο της δεύτερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενός εργαλείου που προωθεί την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ σε Ευρώπη και Νότιο Καύκασο, η Μόσχα σημείωνε ότι αυτή η χώρα «σπρώχνεται» να μπει στον ουκρανικό πόλεμο.

Η Δύση πιέζει ενεργά τη Μολδαβία «να συμμετάσχει στην ουκρανική σύγκρουση, υποκινώντας την να "καθαρίσει" την Υπερδνειστερία με τη βία», επισήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλ. Μπόρτνικοφ. Ο ίδιος, μιλώντας σε ομολόγους του από τα κράτη των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), ανέφερε ακόμη ότι η Ουκρανία «έχει γίνει εφαλτήριο για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και για ανατρεπτικές δραστηριότητες κατά της Λευκορωσίας».

Η γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στη Μολδαβία οξύνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τον Μάρτη η (ευρωατλαντικού προσανατολισμού) μολδαβική κυβέρνηση μαζί με την ουκρανική «αποκάλυψαν μυστικά έγγραφα», σύμφωνα με τα οποία η FSB έχει συντάξει λεπτομερές σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας και την αποτροπή της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας φιλορωσικές ομάδες και ελέγχοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδίαζε επίθεση στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπου υπάρχουν ρωσικές «ειρηνευτικές» στρατιωτικές δυνάμεις, με σκοπό να φανεί σαν ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας, Αλ. Βόλφοβιτς, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία προετοιμάζει μονάδες μαχητών για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα του.

Η ΕΕ επιδιώκει αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο και δική της «άμυνα»

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη, που πραγματοποιήθηκε στη Μολδαβία - κοντά στην Υπερδνειστερία - εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΕ να ενισχύσει το γεωπολιτικό της «πάτημα» στην ευρύτερη περιοχή, ενώ «τρέχουν» αντίστοιχοι σχεδιασμοί και από άλλα κέντρα του ευρωατλαντικού μπλοκ, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν για βαθύτερη συνεργασία ώστε να αποκτήσουν τις δικές τους «αμυντικές» ικανότητες και «να εγγυηθούν τη δική τους ασφάλεια». Ακόμη, κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας να συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Παρίσι στις 19 Ιούνη, ενώ προέτρεψε επίσης τις χώρες του μπλοκ να αγοράσουν «αμυντικό» εξοπλισμό ευρωπαϊκής κατασκευής.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι να αντικατασταθεί το ΝΑΤΟ με ένα γαλλογερμανικής κυριαρχίας «αμυντικό» σχήμα, «το θέμα είναι να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη». Προειδοποίησε επίσης ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, με πιθανή επιστροφή του Ντ. Τραμπ στην εξουσία, ενδέχεται να μην «επενδύσει» το ίδιο στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι πιθανόν ο Ρώσος ομόλογός του, Βλ. Πούτιν να μην είναι δυνατό να προσαχθεί στο Ειδικό Δικαστήριο στη Χάγη για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αν είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο η Δύση θα πρέπει να διαπραγματευτεί τον «τερματισμό» του πολέμου.

Επέμεινε ότι η Ρωσία έχει χάσει κάθε νομιμότητα, αλλά είπε ότι εάν η επερχόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση της φύσης της μελλοντικής ευρωπαϊκής υποστήριξης προς τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία - το 39ο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής - αξίας 300 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει επιπλέον πυραύλους για τα συστήματα «Patriot», αντιαεροπορικά συστήματα «Stinger», βλήματα πυροβολικού, πυρομαχικά για άρματα μάχης και άλλον εξοπλισμό. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους άνω των 38,3 δισ. δολαρίων αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, εκ των οποίων 37,6 δισ. από την αρχή του πολέμου.

Η Ουκρανία ζητά «σαφείς αποφάσεις» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η Ουκρανία χρειάζεται «σαφείς» και «θετικές» αποφάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας, Β. Ζελένσκι, κατά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Το καλοκαίρι στο Βίλνιους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, απαιτούνται η σαφής πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας και οι εγγυήσεις ασφαλείας στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια «παγωμένη σύγκρουση» στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως «όταν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, υπάρχουν μόνο πολεμικές εγγυήσεις». «Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τους γείτονές μας, για τη Μολδαβία - λόγω της Ρωσίας και της επιθετικότητας στην Ουκρανία και της πιθανής επιθετικότητας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι «συνασπισμοί» αεράμυνας «Patriot» και μαχητικών αεροσκαφών F-16 «θα επιτάχυναν την ειρήνη».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας από το Οσλο, όπου έγινε η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας» και «αξιόπιστες ρυθμίσεις» για να υπάρχει ισχυρή ασφάλεια στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου. Για τις εγγυήσεις «ασφαλείας» οι «σύμμαχοι» επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες. «Οταν τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται για μια παύση των ρωσικών ενεργειών κατά της Ουκρανίας» αλλά «να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο της επιθετικότητας», ανέφερε.

Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασης να παράσχει το ΝΑΤΟ «απτές, αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, υπενθύμισε ότι μια χώρα σε σύγκρουση δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα συνεδρίασαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Κέιπ Τάουν, όπου συζητήθηκαν η ανάπτυξη της «συμμαχίας» και η ενίσχυση της θέσης της «ως μιας από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο διεθνές σύστημα».

Για ένταξη στην ΕΕ πιέζουν τόσο η Ουκρανία όσο και η Μολδαβία και η Γεωργία, όπου υπάρχουν και έντονες εσωτερικές καπιταλιστικές αντιθέσεις. Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μ. Σαντού, υποστήριξε την προτεινόμενη «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι, ενώ τόνισε ότι η θέση της χώρας της είναι μέσα στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλι, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση η οποία θεωρείται πιο «φιλορωσική», προέτρεψε τους ευρωβουλευτές να χορηγήσουν στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, κάτι που θα παρείχε «προστασία απέναντι στη Ρωσία», η οποία «εξακολουθεί να κατέχει» ένα μέρος του εδάφους της, τη Νότια Οσετία και Αμπχαζία.

Επιθέσεις στη Μόσχα και στο Μπέλγκοροντ

Σοβαρή κλιμάκωση προμηνύεται και μετά την επίθεση με drones στη Μόσχα, κατά την οποία επλήγησαν πολυκατοικίες και κτίρια, σε μια χρονική στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, το Κίεβο εξοπλίζεται με ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και προετοιμάζεται για αντεπίθεση για ανάκτηση εδαφών.

Μάλιστα, η Βρετανία και η Γερμανία δήλωσαν ότι οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος προβλέπονται από το «διεθνές δίκαιο» και είναι στα πλαίσια της «αυτοάμυνας» της Ουκρανίας.

Η ρωσική ηγεσία έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τον εκφοβισμό των Ρώσων πολιτών, την ίδια ώρα που η Μόσχα πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες μαζικά πλήγματα με πυραύλους και drones καθημερινά κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων και περιοχών.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Ντμ. Μεντβέντεφ, απείλησε ότι οι Βρετανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν «να θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι», με δεδομένο πως «το Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργεί ως σύμμαχος της Ουκρανίας, παρέχοντάς της στρατιωτική βοήθεια υπό μορφή εξοπλισμού και συμβούλων, άρα ηγείται ντε φάκτο ενός ακήρυχτου πολέμου ενάντια στη Ρωσία».

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα πιο σκληρά μέτρα σε απάντηση», διεμήνυσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ενώ στοχοποιεί και το ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «οι διαβεβαιώσεις από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ πως το καθεστώς του Κιέβου δεν θα χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος αποδεικνύονται εντελώς υποκριτικές».

Εξάλλου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέτρεψε «όσους μπορούν» να παράσχουν στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Η Βρετανία είναι το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που έχει στείλει στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ «Storm Shadow» μεγάλου βεληνεκούς.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου