ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Ψάχνουν το «μείγμα» του κυνισμού...

«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των (ιατρικών) πράξεων. Πόσες απ' αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δηλαδή ένα κόστος τεραστίων διαστάσεων μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε μερικά πράγματα απ' αυτά που δεν χρειάζονται να γίνουν. Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ενας καρκινοπαθής τελικού σταδίου (...) δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».

Αυτό το μνημείο κυνισμού ανήκει στον καθηγητή Ιατρικής και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια, Σπύρο Πνευματικό. Το ξεστόμισε στη φιλόξενη συχνότητα του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του ραδιοκήρυκα Πορτοσάλτε, σε μια συζήτηση με αφορμή τους τελευταίους άδικους και εξοργιστικούς θανάτους σε Κω και Νέα Μάκρη. Είπε κι άλλα ο ...καθηγητής, μεταφέροντας την εμπειρία του από τις ΗΠΑ. Εκεί όπου στην πανδημία έθαβαν τους χιλιάδες νεκρούς σε ομαδικούς τάφους και άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν στον προθάλαμο νοσοκομείων, επειδή δεν έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση...

* * *

«Η Αμερική - είπε - είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κ.τ.λ. Οταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες σε κανέναν. Αρα θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο».

Είναι ακριβώς εδώ που ντρέπεται κι η ντροπή... Δεν είναι κυνικό, αλλά «ανθρώπινο» (!) να κάνει το σύστημα Υγείας επιλογή ασθενών, να αποφασίζει ακόμα και για το ποιος θα ζήσει ή θα πεθάνει, για να μην υπερβούν τα «κόστη», στο όνομα τάχα του «κοινού καλού». Ποιος όμως το καθορίζει αυτό; Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για την Υγεία, που θεωρείται κόστος από το κεφάλαιο και το κράτος του. Τα «δημοσιονομικά περιθώρια», που βάζουν κανόνες «κόστους - οφέλους» στα πάντα, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Στην περίπτωσή μας, η ζωή ενός καρκινοπαθούς είναι υποδεέστερη μιας επιχειρηματικής επένδυσης, που για να χρηματοδοτηθεί με φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις, θα πρέπει το κράτος να διαθέτει «ζεστό» χρήμα και ...επενδυτική βαθμίδα. Να διαθέτει δηλαδή «πρόσωπο» στις διεθνείς αγορές του χρήματος, θυσιάζοντας μερικές ακόμα χιλιάδες αρρώστους με αβέβαιη πρόγνωση.

* * *

Θα συμφωνήσουμε όμως σε κάτι με τον καθηγητή. Οτι ο κυνισμός του δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας ενός άθλιου και σάπιου συστήματος που αποτιμά με τέτοιους όρους την ανθρώπινη υγεία και ζωή. Που κάνει νόμο την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, λογαριάζοντας τα νοσοκομεία ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με ισοσκελισμένα έξοδα και έσοδα, σε βάρος της υγείας και της τσέπης των ασθενών. Που κατοχυρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή την αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών με κριτήρια αντιεπιστημονικά, κατά βάση οικονομίστικα, που οδηγούν αναπόφευκτα και στη διαλογή ασθενών, όπως κατά κόρον γινόταν και την περίοδο της πανδημίας.

Κι επειδή κάποιοι με «βεβαρημένο παρελθόν», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, βγαίνουν προεκλογικά στα κεραμίδια με τον κυνισμό της ΝΔ, ο λαός δεν ξεχνάει ότι τα ίδια έκαναν κι εκείνοι όταν ήταν στην κυβέρνηση. Την ίδια βάρβαρη πολιτική στήριζαν κι όσο ήταν στην «αντιπολίτευση», φτάνοντας μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ για να περάσουν τον κάβο της πανδημίας! Η στάση του αυτή είναι συνεπής με όσα έκανε ως κυβέρνηση όταν επέκτεινε τις ΣΔΙΤ, νομοθέτησε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, εγκαινίασε το πρώτο «νοσοκομείο ΑΕ» στη Σαντορίνη, κράτησε κλειστά τα νοσοκομεία όπου έβαλε λουκέτο η ΝΔ, χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών και γιατρών παρέμειναν κενές και κλειστά δεκάδες δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ. Θυμίζουμε ότι η περίοδος 2013 - 2020, όπου το μόνιμο υγειονομικό προσωπικό μειώθηκε κατά 14%, περιλαμβάνει και τη δική του κυβερνητική θητεία.

* * *

Ετσι και τώρα: Η προεκλογική τους αντιπαράθεση αφορά την αναλογία του ...«κυνισμού» στην πολιτική τους για την Υγεία, σε ένα σύστημα που είναι εξ ορισμού σάπιο και απάνθρωπο, επειδή συνθλίβει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών της ΕΕ, του υπερμνημονίου που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης, των «αντοχών της οικονομίας» που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει. Αντίθετα, θα γίνεται πιο επιθετική η αντιλαϊκή πολιτική, που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί ακόμα και το πιο πολύτιμο αγαθό, αυτό της Υγείας.

Απέναντι σ' αυτήν την ...αρρωστημένη ομοβροντία, ο λαός μπορεί να τα καταφέρει, δυναμώνοντας τον αγώνα του για σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του. Τη δύναμη που δοκιμάστηκε στα δύσκολα της πανδημίας και απέδειξε ότι διαθέτει αποφασιστικότητα και κυρίως σχέδιο για να συγκρουστεί μ' αυτήν την βάρβαρη πολιτική που έχει μήτρα το κέρδος, πρωτοστατώντας στον αγώνα για όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κ. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου