ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Διακηρύξεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία: Ενας επιπλέον λόγος για ισχυρό ΚΚΕ


Τ
ο τελευταίο διάστημα, που συμπίπτει με τους τρεις τραγικούς θανάτους των γυναικών, διότι δεν υπήρχε μονάδα του ΕΚΑΒ να τις μεταφέρει σε νοσοκομείο, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ - ούτε συνεννοημένοι να ήταν - προβάλλουν την κατά προτεραιότητα «αναμόρφωση» του ΕΣΥ. Βεβαίως, αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν, ως κόμματα που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν, για τις ευθύνες τους στη διαχρονική διαμόρφωση αυτού του άθλιου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου πολιτικού νομίσματος που διαμορφώνει τον εύρωστο και με υψηλή κερδοφορία ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην Υγεία. Αυτό άλλωστε είναι το σημείο της ενότητας και του κοινού προγράμματός τους.

Με αυτήν την κοινή στρατηγική, ό,τι και να «τάξουν», δεν θα ξεφεύγει από τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές δεσμεύσεις, την πολιτική των ελάχιστων παροχών, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία που όλα μαζί διαμορφώνουν την πελατεία των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Για τη χρηματοδότηση

Ορισμένα μόνο βασικά στοιχεία δείχνουν τον πρότερο βίο τους.

Η σύγκριση των δαπανών στην Υγεία (κρατικές δαπάνες - ασφαλιστικές - ιδιωτικές) αποτυπώνει τη διαχρονική στρατηγική (πολιτική) των κυβερνήσεων. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε είναι της ΕΛΣΤΑΤ και συγκρίνουν το διάστημα 2016 - 2020. Με βάση αυτά υπάρχουν τα εξής:

1) Οι συνολικές δαπάνες στην Υγεία το διάστημα αυτό (2016 - 2020) αυξήθηκαν κατά 977 εκατ. ευρώ (+6,6%).

2) Η συνολική δημόσια δαπάνη (κράτος + ασφαλιστικά ταμεία) αυξήθηκε κατά 669,8 εκατ. ευρώ (+7,4%).

3) Η συνολική ιδιωτική δαπάνη (ιδιωτική ασφάλιση + ιδιωτικές πληρωμές) αυξήθηκε κατά 309,2 εκατ. ευρώ (+5,5%).

4) Από τη δημόσια δαπάνη η κρατική μειώθηκε κατά 90,7 εκατ. (-2,5%) ευρώ, ενώ η δαπάνη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 760,5 εκατ. ευρώ (+16,8%).

Δηλαδή κάθε ευρώ δαπάνης φορτώνεται στον εργαζόμενο λαό, είτε άμεσα είτε μέσω των εισφορών του.

Ακόμα και για τα λεγόμενα «φιλολαϊκά» μέτρα που καθιερώθηκαν, όπως ο ΑΜΚΑ των ανασφάλιστων επί ΣΥΡΙΖΑ, τον λογαριασμό η κάθε κυβέρνηση τον έστελνε και τον στέλνει στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στους άλλους ασφαλισμένους.

Δαπάνες στα φάρμακα

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία (ΕΟΠΥΥ - ΗΔΙΚΑ) που καταγράφονται για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη στα φάρμακα την περίοδο 2012 - 2020.

Η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (για τα αποζημιούμενα φάρμακα) αυξήθηκε κατά 376 εκατ. ευρώ (+10,5%).

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 879 εκατ. ευρώ (-30,5%), ενώ η ιδιωτική δαπάνη (συμμετοχές ασθενών) αυξήθηκε κατά 213 εκατ. ευρώ (+53,6%).

Το 2020 οι ασθενείς πλήρωσαν για τα αποζημιούμενα φάρμακα 639 εκατ. ευρώ, για τα ΜΗΣΥΦΑ 292 εκατ. ευρώ και για τα φάρμακα της «αρνητικής λίστας» 88 εκατ. ευρώ. Επιπλέον πλήρωσαν 559 εκατ. ευρώ για φάρμακα «αποζημιούμενα» που δεν τα συνταγογράφησαν (κυρίως διότι θα έπρεπε να πληρώσουν και τον γιατρό). Δηλαδή, συνολικά 1,58 δισ. πλήρωσαν οι ασθενείς.

Από τα παραπάνω φαίνεται η υλοποίηση της πολιτικής μείωσης των κρατικών δαπανών για τη λαϊκή Υγεία και της μετατόπισής της στις άμεσες και έμμεσες πληρωμές (μέσω των ασφαλιστικών ταμείων) στον λαό.

Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου

Στους 12 άξονες για το «νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ πρώτο πρώτο αναφέρεται η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ και επαναφορά των δημόσιων μονάδων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Ο δημόσιος «χαρακτήρας», όμως, με βάση τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιμετωπίζει ούτε την κρατική υποχρηματοδότηση ούτε τη μεγάλη υποστελέχωση ούτε τις τεράστιες ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει «πόρτα» στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που τον οδηγεί στις αυξημένες πρόσθετες πληρωμές στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων μονάδων Υγείας που υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο, αλλά ουσιαστικά την αθωώνει και την αβαντάρει στη συνείδηση του λαού αφού θα μπορεί να αγοράζει πιο φτηνά εργασίες από τον δημόσιο επιχειρηματικό τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό. Πρόκειται δηλαδή για «μούφα» αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

Αντίστοιχα η ΝΔ προβάλλει το «αφελές» ερώτημα: Γιατί είναι κακό το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στα νοσοκομεία εφόσον οι ασθενείς δεν πληρώνουν; Αυτή η άποψη θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς δεν πληρώνουν; Οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας, η άγρια άμεση και έμμεση φορολογία του λαού, οι συμπληρωμές ή οι εξολοκλήρου πληρωμές για υγειονομικές ανάγκες που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, τα ιδιωτικά επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και οσονούπω χειρουργεία που έχουν εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες δεν είναι πληρωμές; ΝΠΙΔ σημαίνει ολοκληρωμένη προσαρμογή στους κανόνες της «αγοράς», πάει «γάντι» με τον εκμηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης και περαιτέρω αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών.

Οι «διαφορές τους» λοιπόν δεν είναι κυρίως αν θα πληρώνει ο λαός περισσότερα για την κάλυψη των αναγκών του, αλλά σε ποια αναλογία θα γίνεται η πληρωμή ανάμεσα στο ταμείο των νοσοκομείων - δημόσιων και ιδιωτικών - και στο ταμείο της δημόσιας και ιδιωτικής Ασφάλισης.

Για το προσωπικό και τα νέα pass

Περίοπτη θέση στα προγράμματά τους έχουν οι προσλήψεις προσωπικού. Είναι οι γνωστές 10.000 - 15.000 προσλήψεις που ανακοινώνονται σε κάθε προεκλογική περίοδο, οι οποίες θα γίνουν σε «βάθος χρόνου» και στα όρια που θέτει το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο. Προσλήψεις που - ακόμα και αν γίνουν - δεν βελτιώνουν έστω την κατάσταση αλλά στην «καλύτερη» περίπτωση διατηρείται το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς. Τι κι αν τα κενά στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι 30.000; Καρφί δεν τους καίγεται.

Η ΝΔ άλλωστε, με ωμή ειλικρίνεια, προβάλλει ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσουμε μονάδες Υγείας σε περιοχές που υπάρχει πολύς πληθυσμός για ένα τρίμηνο, κυρίως τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντίδοτο προτείνει τη θέσπιση του «υγειονομικού ισοδύναμου», κάτι σαν «pass» στην Υγεία γι' αυτούς που εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν για την ανεύρεση υπηρεσιών. Δίνει έτσι πιο επεξεργασμένη και πιο «εύπεπτη» την αντίληψη κόστους - οφέλους, αφού με αυτόν τον τρόπο η Υγεία του λαού στοιχίζει πιο φτηνά για το κράτος. Να λοιπόν πώς πίσω από τις δήθεν χαώδεις διαφορές τους επικρατεί «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το αντιλαϊκό πρόσωπο».

Ο λαός χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ στις 25 Ιούνη για να είναι ο ίδιος και οι αγώνες του πιο δυνατοί. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα αποσπαστούν λύσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, καθολικό, σύγχρονο, αντίστοιχο με τις ανάγκες μας.


Του
Γιώργου ΝΑΝΟΥ*
* Ο Γ. Νάνος είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

1 σχόλιο:

  1. Τα ράντζα... ζουν και βασιλεύουν στην ψυχιατρική του Ευαγγελισμού, όπως μαρτυρά η παραπάνω εικόνα που μας έστειλαν αναγνώστες του portal, ενώ την ίδια στιγμή, τα ταβάνια εξακολουθούν πεισματικά να «τρέχουν» μετά την περιβόητη ανακαίνιση που εγκαινίασε την άνοιξη η αναπληρώτρια υπουργός Ψυχικής Υγείας κα Ράπτη...
    902

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου