ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Απροκάλυπτη πλέον η παγκόσμια ΝΑΤΟική επιθετική δράση


Στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (MCCS) στις Βρυξέλλες, στις 11 Μάη 2023 (Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας), ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Κρ. Καβόλι, παρουσίασε ένα πακέτο επικαιροποιημένων προτάσεων για περιφερειακά σχέδια, τα οποία κατά τη ΝΑΤΟική διατύπωση «παρέχουν πολύ πιο ακριβείς απαιτήσεις σχετικά με το τι απαιτείται για την αναμόρφωση των στρατευμάτων μας, ώστε οι Σύμμαχοι να γνωρίζουν ακριβώς ποιες δυνάμεις και ικανότητες χρειάζονται, μεταξύ αυτών πού, τι και πώς να αναπτύξουν».

Σ' αυτήν τη λιτή ΝΑΤΟική δήλωση περιλαμβάνεται η ουσία της ΝΑΤΟικής απαίτησης αύξησης της πολύμορφης συμμετοχής των κρατών - μελών του στην κόντρα με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων σε όλο πλέον τον πλανήτη, όπως αυτή τελικά οριστικοποιήθηκε στο Βίλνιους.

Επίσης, η πρόσκληση του Στόλτενμπεργκ προς τους «συμμάχους» στις 4 Απρίλη 2023, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, «να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη νέα δέσμευση αμυντικών επενδύσεων 2% για την άμυνα», να δαπανάται πλέον ετησίως «ως κατώτατο και όχι ως ανώτατο όριο», δεν ήταν ασύνδετη με την ένταση των πολύπλευρων προετοιμασιών, αλλά περιέγραφε τον στόχο τους για ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες, κάτι στο οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στην πρώτη θέση εδώ και πολλά χρόνια.

Ολα αυτά τα επιβεβαίωσε και τα συνόψισε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για να προσαρμόσουμε τη Συμμαχία μας για το μέλλον. Συμφωνήσαμε τα πιο λεπτομερή και ισχυρά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο...».

Ποιες είναι όμως αυτές οι σημαντικές ΝΑΤΟικές αποφάσεις και τα λεπτομερή και ισχυρά αμυντικά σχέδια που υιοθετήθηκαν στο Βίλνιους;

Πρώτα απ' όλα, αποφάσισαν να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» στο μέτωπο της πολεμικής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, παίρνοντας την εξαιρετικά επικίνδυνη - για τις αντιδράσεις της Ρωσίας - απόφαση να φέρουν την Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, μέχρι και την πλήρη ένταξή της σε αυτό.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου, ενισχύεται η υλοποίηση του πολυετούς προγράμματος βοήθειας για την Ουκρανία, με στόχο τη μετάβασή της, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική διατύπωση, «από τη σοβιετική εποχή» στα πρότυπα, στην εκπαίδευση και στα δόγματα του ΝΑΤΟ. Γι' αυτόν τον λόγο προσπερνούν προκλητικά το «Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη (Membership Action Plan)», ένα πακέτο προαπαιτούμενων που μέχρι σήμερα καλούνταν να ικανοποιήσει μια υποψήφια χώρα προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος στο ΝΑΤΟ.

Δεύτερη σημαντική απόφαση που λήφθηκε στο Βίλνιους είναι η ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της πορείας προς ένα «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ», ξεκαθαρίζοντας ότι ναι μεν «το ΝΑΤΟ είναι μια περιφερειακή Συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι παγκόσμιες και η ασφάλεια των κρατών - μελών αλληλένδετη».

Είναι σαφέστατη και αποκαλυπτική των ΝΑΤΟικών προθέσεων, αλλά και της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτές, η δήλωση: «Ο,τι συμβαίνει στην ευρωατλαντική περιοχή έχει σημασία για τον Ινδο-Ειρηνικό, και ό,τι συμβαίνει στον Ινδο-Ειρηνικό έχει σημασία για την ευρωατλαντική περιοχή».

Σε όλα τα προαναφερθέντα υπήρξε πλήρης αποδοχή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, με δεδομένη τη διακαή αναζήτηση της αστικής τάξης για ακόμα πιο ενεργό ρόλο στον ευρωατλαντικό καταμερισμό.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους:

Εκανε γνωστό ότι στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για το Ουκρανικό επανέλαβε «τη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά συνολικά για την τροφοδότηση όλης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με στρατεύματα αλλά και με εξοπλισμό».

Ασπάστηκε απόλυτα την εντατικοποίηση της πορείας προς ένα «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ» και μάλιστα υιοθέτησε όλες τις ΝΑΤΟικές έγνοιες, τονίζοντας ότι «βεβαίως και μας απασχολεί πολύ το τι γίνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στον Ινδο-Ειρηνικό» και προσθέτοντας και τη Βόρεια Αφρική.

Επιβεβαίωσε κυνικά αυτό που το ΚΚΕ προτάσσει σταθερά στις θέσεις του για τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, ότι αυτοί οι πολυδιαφημισμένοι πανάκριβοι εξοπλισμοί έχουν άξονα τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και ότι «το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (...) είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θωρακίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει και στο ΝΑΤΟ συνολικά, αλλά και στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

Κάτω απ' την ίδια συλλογιστική και στον απόηχο της απόφασης Μπάιντεν για πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Ελληνας πρωθυπουργός αγνόησε προκλητικά τις απροσμέτρητες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις τουρκικών - «συμμαχικών» μαχητικών ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος, δικαιολογώντας ταυτόχρονα και τους τουρκικούς εξοπλισμούς: «Δεν πρέπει να βλέπουμε δηλαδή τις επενδύσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις μόνο μέσα από το πρίσμα της αντιπαλότητας που έχουμε με την Τουρκία, και αυτό ισχύει και για μας, το πώς βλέπουμε τη δυνατότητα της Τουρκίας να μπορεί να εξοπλίζεται».

Οσο για τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, και οι δύο κυβερνήσεις δήλωσαν την πρόθεσή τους να «ξεπαγώσουν» τον ελληνοτουρκικό διάλογο κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Το επικίνδυνο αυτό παζάρι θα γίνει αξιοποιώντας τη «λαϊκή εντολή» από τις πρόσφατες εκλογές και τη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα «πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες», όπως επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Οι δε υπουργοί Αμυνας, επιβεβαιώνοντας το κλίμα επιτάχυνσης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων, ανέδειξαν «τη σημασία του θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας», ενώ ταυτόχρονα «συμφωνήθηκε η επικοινωνία των δύο πλευρών για τη διευθέτηση συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)», με βασική στόχευση την επανέναρξη άλλης μιας αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η «ελληνοτουρκική» συνάντηση, Μητσοτάκη - Ερντογάν αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, προσφέροντας ανταλλάγματα στην Τουρκία για να παραμείνει «αγκιστρωμένη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας, είναι απολύτως δυσοίωνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Απ' τα προαναφερθέντα γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κομβικό λιμάνι για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται κι άλλα λιμάνια και υποδομές, όπως σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να ορθωθεί τείχος στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που μακελεύουν τους λαούς. Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Καμία αύξηση στη συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Να μη σταλεί κανένας στρατιώτης, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Βουλευτής του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχης ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου