ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο

Σε εξέλιξη είναι στη Ρόδο επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που επικεντρώνονται σε τρία ενεργά μέτωπα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων, εκ των οποίων τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Ειδικότερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου αναφέρει ότι εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Λίμνη Γαδουρά, Κιοτάρι, Λάερμα και Απόλλωνας στο επίκεντρο των πύρινων μετώπων

 Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά για έκτη ημέρα στην Ρόδο. Κιοτάρι, Λάερμα και Απόλλωνας είναι τα τρία κύρια πύρινα μέτωπα.

Η πυρκαγιά στο χωριό Ασκληπιείο -όπου νωρίτερα έγινε μεγάλη αναζωπύρωση- κινήθηκε περιμετρικά του χωριού και τώρα μαίνεται σε δύσβατο σημείο κοντά στον οικισμό.

Στα ανατολικά της τεχνητής λίμνης Γαδουρά, όπου έγινε αναζωπύρωση, ο φόβος είναι οι φλόγες να μην επεκταθούν προς Κάλαθο. Σύμφωνα με καταγγελίες στο σημείο δεν επιχειρούν εναέρια μέσα.


Στο μέτωπο στο Γεννάδι υπάρχουν δύο ρέματα που έχουν καλυφθεί από τις φλόγες. Γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην περάσει από εκεί.

 Δ. Κουτσούμπας; Άμεσα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο ζήτησε από τον πρωθυπουργό


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σε σπίτια και επιχειρήσεις, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τους χιλιάδες κατοίκους, εργαζόμενους και τουρίστες του νησιού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα και να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως επίσης και για την ασφαλή μετακίνηση και φιλοξενία τόσο των κατοίκων και των εργαζομένων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού.

1 σχόλιο:

  1. Ο Φρίντριχ Ένγκελς για την καταστροφή του περιβάλλοντος:
    "..Ας μην κολακευόμαστε ωστόσο πάρα πολύ για τις ανθρώπινες νίκες μας πάνω στην φύση. Η φύση μας εκδικείται για κάθε μια τους..τα γεγονότα μας θυμίζουν σε κάθε βήμα,πως δεν κυριαρχούμε καθόλου πάνω στη φύση όπως ένας κατακτητής πάνω σε έναν ξένο λαό,όπως κάποιος που θα στεκόταν έξω από την φύση, αλλά πως ανήκουμε στη φύση με την σάρκα, το αίμα, και τον μυαλό μας, πως είμαστε μέσα της και πως όλη μας η εξουσία βρίσκεται στο πλεονέκτημα που έχουμε σχετικά με όλα τα άλλα όντα να γνωρίζουμε τους νόμους της και να μπορούμε να τους εφαρμόζουμε ορθά..
    ....ύστερα προπαντός από τις τεράστιες προόδους των φυσικών επιστημών αυτόν τον αιώνα μπορούμε όλο και πιο πολύ να γνωρίζουμε, άρα και να ελέγχουμε και τις μακρινές φυσικές συνέπειες τουλάχιστον των πιο συνηθισμένων πράξεων μας στον τομέα της παραγωγής...
    .....αλλά για να πραγματοποιήσουμε αυτό το διακανονισμό χρειάζεται κάτι περισσότερο από απλή γνώση. Χρειάζεται μια ολοκληρωτική ανατροπή του υπάρχοντα τρόπου παραγωγής και μαζί με αυτό ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνικής τάξης..
    ...τι τους ένοιαζε τους Ισπανούς κατόχους φυτειών στην Κούβα που έκαιγαν τα δάση στις πλαγιές και έβρισκαν στην στάχτη αρκετό λίπασμα για μια γενιά εξαιρετικά αποδοτικών δέντρων του καφέ, τι τους ένοιαζε ότι οι ραγδαίες βροχές θα έπαιρναν ύστερα το απροστάτευτο πια επιφανειακό στρώμα της γής, αφήνοντας πίσω τους μονάχα τους γυμνούς βράχους;
    Τόσο σε σχέση με την φύση, όσο και σε σχέση με την κοινωνία, ο σημερινός τρόπος παραγωγής ενδιαφέρεται προπαντός μόνο για το πρώτο, το πιο κοντινό, το πιο άμεσο αποτέλεσμα. Και ύστερα εκπλήσσονται για το ότι οι μακρινές συνέπειες των πράξεων που
    αποβλέπουν σ’ αυτό τον σκοπό είναι εντελώς διαφορετικές, τις περισσότερες φορές εντελώς αντίθετες"
    Πηγή: Φριντριχ Ενγκελς, Διαλεκτική της Φύσης, σελ 159-162 (αποσπάσματα), εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.
    ΥΓ
    Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι απο το έργο "Διαλεκτική της Φύσης" το οποίο ο Ενγκελς άρχισε να γράφει το 1875-1876. Το 1882 έγραψε στον Μάρξ ότι σύντομα θα το ολοκλήρωνε.
    Όμως, ο θάνατος του Μαρξ τον Μάρτη του επόμενου χρόνου (1883) τον υποχρέωσε να διακόψει την εργασία του για να μπορέσει να προετοιμάσει για τύπωμα τα χειρόγραφα του Μαρξ που δεν είχαν κυκλοφορήσει. Έτσι, η "Διαλεκτική της Φύσης" δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
    Μετά τον θάνατο του Ενγκελς το 1895 η "Διαλεκτική της Φύσης" και άλλα χειρόγραφα του Ενγκελς έπεσαν στα χέρια των οπορτουνιστών ηγετών της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας (ορισμένοι απο τους οποίους εμφανίζονταν και σαν "ορθόδοξοι μαρξιστές") οι οποίοι έκρυψαν την "Διαλεκτική της Φύσης" και δεν την δημοσίευσαν ποτέ. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ΕΣΣΔ το 1925.
    Στο μέρος του κειμένου που αναφέρεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος και σε μια εποχή (1883) που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ακολουθούσε και ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ο Ενγκελς περιγράφει τον μηχανισμό που οδηγεί (και) στην καταστροφή της φύσης, μηχανισμό που δεν μπορεί να σταματήσει χωρίς την "ολοκληρωτική ανατροπή του υπάρχοντα τρόπου παραγωγής και μαζί ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνικής τάξης".
    Έτσι ο Ένγκελς, που είχε ήδη ανακαλύψει- μέσα απο το έργο του Μαρξ και τα δικά του έργα-τους βασικούς μηχανισμούς του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (που κυριαρχεί μέχρι σήμερα) μπόρεσε να περιγράψει σε γενικές γραμμές την καταστροφή του περιβάλλοντος απο τον καπιταλισμό το 1883 την οποία εξακολουθούν να συσκοτίζουν διάφορα αστικά ρεύματα το 2023.
    Άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει γιατί η μελέτη της επιστημονικής θεωρίας του Μαρξισμού και η ανάπτυξη της στις σύγχρονες συνθήκες είναι αναντικατάστατο όπλο για την κατανόηση της πραγματικότητας, την αληθινή περιγραφή της και άρα όρος και για την αλλαγή του κόσμου.
    Γιατί η αλήθεια (ευχάριστη η όχι) είναι πάντα επαναστατική.
    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου